istock

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟ BRAIN FOG ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξέρετε ότι ορισμένες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να διώξετε το «σύννεφο» που εμποδίζει τη συγκέντρωσή σας; Το λεγόμενο brain fog αντιμετωπίζεται με σωστή διατροφή.

Φανταστείτε ότι περπατάτε, εργάζεστε, πηγαίνετε για ψώνια, κάνετε τα πάντα, ενώ το κεφάλι σας βρίσκεται μέσα σε ένα… νέφος. Φανταστείτε να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Να ξεχνάτε συνεχώς μικροπράγματα, από το πού βάλατε τα κλειδιά μέχρι το πώς λένε τον προορισμό των διακοπών σας. Να σας περιβάλλει μια ήπια θλίψη. Μια διαρκής κόπωση. Να κάνετε τα πάντα χωρίς πνοή, χωρίς ενέργεια.

Μια ομιχλώδης κατάσταση να παρεμποδίζει τον καθαρό τρόπο σκέψης σας. Έτσι περίπου νιώθουν όσοι αντιμετωπίζουν το λεγόμενο brain fog ή, στα ελληνικά, ομίχλη εγκεφάλου. Πώς μπορεί να τους βοηθήσει η διατροφή;

Το brain fog είναι ένα σύνδρομο της σύγχρονης ζωής, που χαρακτηρίζεται από ήπια σύγχυση, έλλειψη συγκέντρωσης, κακό ύπνο και μειωμένη ικανότητα για multitasking.

Οι αιτίες του ποικίλλουν. Τις περισσότερες φορές σχετίζονται με τον σύγχρονο, στρεσογόνο τρόπο ζωής. Άλλες, μπορεί να το προκαλεί κάποια πάθηση ή οι παρενέργειες μιας δυνατής θεραπείας. Αφού αποκλείσετε τα παραπάνω με τη συμβολή γιατρού, υπάρχουν ορισμένα διατροφικά tips που μπορούν να βοηθήσουν.

Brain fog: Βελτιώνεται με τη διατροφή;

Αν και η διατροφή από μόνη της δεν θεραπεύει την ομίχλη του εγκεφάλου, ορισμένες διατροφικές ανεπάρκειες προκαλούν παρόμοια συμπτώματα. Η κάλυψή τους, λοιπόν, ενδέχεται να τα βελτιώσει σημαντικά. Επιπλέον, υπάρχουν τροφές και συμπληρώματα που ενδυναμώνουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση ή απαλύνουν το έντονο στρες.

Μια σωστή, στοχευμένη διατροφή είναι δυνατόν να βελτιώσει τα συμπτώματα του brain fog. Δεν αποκλείεται και να τα εξαφανίσει, εφόσον συνδυαστεί με έναν γενικότερο τρόπο ζωής – ασπίδα απέναντι στο στρες.

TO BRAIN FOG ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΗΠΙΑ ΣΥΓΧΥΣΗ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΚΑΚΟ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ MULTITASKING.

Τι περιλαμβάνει μια διατροφή κατά του brain fog;

Θα πρέπει να είναι πλούσια σε συγκεκριμένες βιταμίνες, ω3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα με επιβλαβή λιπαρά και αλλεργιογόνα. Μεγάλη σημασία έχει και η συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού.

– Βιταμίνη D

Τα οφέλη της βιταμίνης D, γνωστής και ως «βιταμίνης του ήλιου», είναι πολλαπλά και έχει διαπιστωθεί ότι αφορούν τη γενική υγεία μας. Μια πρόσφατη μελέτη από το Rutgers University του New Jersey έδειξε ότι όσοι προσλάμβαναν συμπλήρωμα βιταμίνης D, είχαν βελτίωση στη μνήμη τους. Και, παρόλο που η Ελλάδα είναι μια χώρα με παρατεταμένη ηλιοφάνεια, 7 στους 10 Έλληνες παρουσιάζουν έλλειψη της βιταμίνης του ήλιου. Το φαινόμενο ονομάζεται «μεσογειακό παράδοξο» και αφορά όλες τις σύγχρονες χώρες της Μεσογείου.

Διατροφή εναντίον Brain fog
istock

Τροφές που ανεβάζουν τα επίπεδα της D είναι τα λιπαρά ψάρια και οι κρόκοι των αβγών. Φυσικά, η έκθεση στον ήλιο αποτελεί τη Νο1 πηγή αυτής της βιταμίνης. Προτού αποφασίσετε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα, καλό είναι να κάνετε τη σχετική εξέταση αίματος. Να θυμάστε ότι η καταλληλότερη εποχή για να ελέγξετε τα επίπεδα της D είναι η άνοιξη. Το καλοκαίρι οι αποθήκες γεμίζουν και έτσι το φθινόπωρο μας βρίσκει συνήθως σε καλή κατάσταση.

– Λιπαρά ψάρια

Τα ω3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η τσιπούρα και η πέστροφα, έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν την ήπια γνωστική φθορά και την απώλεια μνήμης. Η κλινική διατροφολόγος Valentina Cartago γράφει στην ιστοσελίδα της: «Οι μεμβράνες των κυττάρων μας, συμπεριλαμβανομένων και των εγκεφαλικών, είναι φτιαγμένες από λιπαρά. Τα ω3 λιπαρά βοηθούν να διατηρηθούν υγιή και προάγουν τη γνωστική λειτουργία».

Η σύσταση αφορά την κατανάλωση λιπαρών ψαριών 2 φορές την εβδομάδα. Καλά λιπαρά όμως βρίσκονται και στα αβοκάντο, τον λιναρόσπορο, τα φύκια, τους σπόρους chia και τα καρύδια.

– Βιταμίνη Β12

Η Β12 σχετίζεται με την υγεία του νευρικού συστήματος. Αν και η έλλειψή της παρατηρείται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συνδέεται με την απώλεια μνήμης και την ικανότητα συγκέντρωσης. Τροφές πλούσιες σε Β12 είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αβγά, η διατροφική μαγιά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού.

– Επαρκής ενυδάτωση

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από νερό σε ποσοστό 73%. Αφυδάτωση της τάξης του 2% μπορεί να επηρεάσει την προσοχή, τη μνήμη, ακόμη και τις κινητικές δεξιότητες σε μεμονωμένες δραστηριότητες. Η αφυδάτωση έχει επίσης συνδεθεί με τη χρόνια κόπωση αλλά και την ομίχλη εγκεφάλου.

Διατροφή εναντίον brain fog
istock

Φροντίστε να καταναλώνετε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα. Ο χρυσός κανόνας για να καταλάβετε ότι ενυδατώνεστε ικανοποιητικά είναι το χρώμα των ούρων: πρέπει να είναι απαλό κίτρινο, σχεδόν διάφανο.

– Μεσογειακή διατροφή

Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, σπόροι, δημητριακά ολικής άλεσης, ψάρια και ελαιόλαδο. Τα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής φαίνεται ότι δεν κάνουν καλό μόνο στο σώμα, αλλά και στο πνεύμα. Μελέτες συνδέουν τη μεσογειακή διατροφή με την επιβράδυνση της φθοράς των γνωστικών λειτουργιών. Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει και στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Πράγμα που με τη σειρά του διευκολύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, τη συγκέντρωση και τα επίπεδα ενέργειας.

Διατροφή εναντίον brain fog
istock

7 τροφές που ωφελούν σε περιπτώσεις brain fog

H Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγος–διατροφολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Ανοσολογία, προτείνει 7 τροφές για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση:

1. Αβοκάντο: Προστατεύει τον εγκέφαλο, χάρη στη βιταμίνη Κ και το φυλλικό οξύ που περιέχει. Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

2. Παντζάρια: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ αυξάνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τις νοητικές επιδόσεις.

3. Ξηροί καρποί: Καρύδια, φουντούκια, βραζιλιάνικα καρύδια, αμύγδαλα, κάσιους, φιστίκια, ηλιόσπορος, σουσάμι (και ταχίνι), λιναρόσπορος… Περιέχουν βιταμίνη Ε, που μειώνει τη γνωστική φθορά.

4. Μύρτιλα: Χάρη στο γαλλικό οξύ, προστατεύουν τον εγκέφαλο από το στρες και τις εκφυλιστικές ασθένειες.

5. Ρόδι: Προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία, αποτρέποντας τις βλάβες των ελεύθερων ριζών στον εγκέφαλο.

6. Μαύρη σοκολάτα: Η καφεΐνη που περιέχει αποτελεί φυσικό διεγερτικό. Οι ουσίες που περιέχει έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Προσοχή στην περιεκτικότητα σε κακάο (πρέπει να έχει 70% και πάνω), αλλά και στη ζάχαρη. Οι τυποποιημένες σοκολάτες περιέχουν πολλή.

7. Δεντρολίβανο: Το δεντρολίβανο περιέχει καρνοσικό οξύ, το οποίο βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Προσθέστε το φρέσκο στις πατάτες και τα λαχανικά σας.

H Δέσποινα Μαρσέλου είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος με ειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Ανοσολογία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.