ΠΟΤΕ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΒΡΑΔΙΝΟ
Όλοι έχουμε βρεθεί κάποτε στην ανάγκη τους, είναι όμως σωστό ή λάθος να τρώμε δημητριακά για βραδινό; Διατροφολόγος απαντά.
Η ώρα είναι 21:30 το βράδυ και είσαι ακόμα με το 7χρονο παιδί σου στο σούπερ μάρκετ, γιατί κάτι έχει συμβεί στα ταμεία και οι ουρές δεν προχωρούν. Κανονικά, θα έπρεπε να είναι ήδη στο κρεβάτι του, αλλά πρέπει οπωσδήποτε πρώτα να κάνει μπάνιο και μετά να φάτε κάτι για βραδινό. Θα είσαι απίστευτα κακός γονιός αν το βραδινό αυτό είναι… δημητριακά; Θα είναι εντελώς λάθος για τη διατροφή σου;
Στο μυαλό μας τα δημητριακά είναι ένα τρόφιμο προορισμένο αποκλειστικά για πρωινό: Κατά κανόνα έχουν ζάχαρη, που δίνει άμεσα ενέργεια, φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στο να νιώθει κανείς χορτάτος για ώρες, μπόλικες θερμίδες, που λειτουργούν ως «καύσιμο» για την ημέρα που θα ακολουθήσει. Μήπως τρώγοντάς τα για βραδινό δυσκολεύουμε τον ύπνο μας; Μήπως όλες αυτές οι θερμίδες που δεν θα «καούν» γίνουν λίπος;
Η διατροφολόγος Jasmine Hormati λέει ότι το να τρώει κανείς δημητριακά για βραδινό δεν είναι απαραίτητα λάθος, καθώς ανάλογα με τον τύπο που θα επιλέξει «μπορεί να περιέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς συνήθως είναι ενισχυμένα. Επιπλέον, έχουν και αρκετές φυτικές ίνες». Άρα να τρώμε;
Να τρώμε δημητριακά για βραδινό;
Καταρχάς, λέει η Hormati, «είναι προτιμότερο να φας δημητριακά να βραδινό από το να μη φας τίποτα – ακόμα κι αν πρόκειται για παιδικά δημητριακά γεμάτα ζάχαρη και σοκολάτα».
Συνεχίζει λέγοντας πως τα δημητριακά μπορεί να αποτελέσουν ένα εύκολο γεύμα σε μια ώρα ανάγκης, όταν δεν έχεις την παραμικρή ενέργεια για να μαγειρέψεις. Επιπλέον, μπορεί να είναι αρκετά θρεπτικά. «Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β και φολικό οξύ. Και οι δύο αυτές ουσίες είναι σημαντικές για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, ειδικά για τη δημιουργία ερυθρών κυττάρων και για τον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται την τροφή για να τη μετατρέψει σε ενέργεια».
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΝΑ ΦΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΓΙΑ ΒΡΑΔΙΝΟ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΜΗ ΦΑΣ ΤΙΠΟΤΑ.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα δημητριακά δεν έχουν διατροφικά μειονεκτήματα. Πολλά από αυτά είναι υπερεπεξεργασμένα, άρα έχουν πολλά πρόσθετα συστατικά –με βασικότερο τη ζάχαρη– τα οποία πραγματικά δεν χρειάζεται ο οργανισμός μας. Το βασικό πρόβλημα με τη ζάχαρη είναι ότι αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και της καρδιοπάθειας. Γι’ αυτό και το CDC συνιστά μόνο το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων να προέρχεται από τα δημητριακά που καταναλώνουμε», συμπληρώνει η διατροφολόγος.
Γεγονός είναι ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό δημητριακών που βρίσκει κανείς στα καταστήματα δεν περιλαμβάνει ζάχαρη ή περιλαμβάνει μόνο λίγη. Επιπλέον, τα περισσότερα από αυτά φτιάχνονται με λευκό αλεύρι και άλλα επεξεργασμένα συστατικά, που δεν προσφέρουν καλή ισορροπία υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Ενώ δηλαδή είναι πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες, έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά πρωτεΐνης, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών.
Συνεπώς, έχει σημασία τα δημητριακά που επιλέγει κανείς να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη. Επίσης, ωφέλιμο είναι να ξεχωρίζει κανείς αυτά που είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες ή σε πρωτεΐνη, ώστε να ενισχύεται η θρεπτική τους αξία. Συγκρίνοντας τις ετικέτες των δημητριακών δεν είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς την πιο «υγιεινή» εναλλακτική.
Τέλος, καταλήγει η Hormati, τα δημητριακά είναι ένα τρόφιμο που εύκολα συνδυάζεται με άλλα για να προκύψει ένα πιο θρεπτικό γεύμα: π.χ. τρώγοντάς τα με γάλα ή με γιαούρτι ενισχύεις το γεύμα σου σε ασβέστιο. Σε μια φρουτοσαλάτα, αυξάνεις την πρόσληψη φυτικών ινών. «Προσωπικά, όταν τρώω δημητριακά για βραδινό τα συνδυάζω με μία μπανάνα και λίγο φυστικοβούτυρο», λέει η ίδια.
Με λίγα λόγια, δεν είναι τόσο δραματικό να τρως μια στο τόσο –εσύ ή το παιδί– δημητριακά για βραδινό. Αρκεί να είναι πραγματικά μια στο τόσο, π.χ. μια φορά ανά δυο βδομάδες, και η υπόλοιπη διατροφή σου να είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε σάκχαρα.