iStock

ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΑΠ’ ΟΛΑ ΜΕ ΜΕΤΡΟ; ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Γιατί το να τρως απ' όλα με μέτρο ίσως να μην είναι πλέον μια καλή συμβουλή για την υγεία σου; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου εξηγεί.

«Να τρως λίγο απ' όλα» έλεγε η γιαγιά μου, που πέθανε στα 93 και διατηρούσε κορμί λαμπάδα. Ακουγόταν σωστό, καθώς εκείνη το εφάρμοζε και πράγματι δεν ξεπέρασε ποτέ τα 60 κιλά, ούτε ανέπτυξε κάποιο μεταβολικό νόσημα.

Το ίδιο άκουσα και πολύ αργότερα, ανάμεσα σε γονείς που, βλέποντάς με να μην έχω στο σπίτι μπισκότα, κρουασάν, σοκολάτες, γαλακτογκοφρέτες και λοιπά παιδικά εδέσματα, και να μην επιτρέπω στο παιδί μου να τρώει έξω όσα ήθελε, με κατακεραύνωναν.

Το πρόβλημά μου όμως ήταν (και είναι) ότι, αν βάλω αυτά τα προϊόντα στο σπίτι μου, το μέτρο καταστρατηγείται. Οι τροφές αυτές είναι τόσο εθιστικές που με κάνουν να τις σκέφτομαι συνέχεια, πράγμα που διαπίστωσα ότι συμβαίνει και στα μικρά παιδιά.

Τρώμε με μέτρο
iStock

Αποφάσισα λοιπόν να απευθυνθώ στη διαιτολόγο-διατροφολόγο Δήμητρα Παπαμίχου PhD(c), MSc και να τη ρωτήσω αν πράγματι είμαι υπερβολική και θα μπορούσαμε να τρώμε τα πάντα με μέτρο. Η απάντησή της με εξέπληξε – ευχάριστα ομολογώ.

Τι δεν περιλαμβάνει το μέτρον άριστον

«To μέτρον άριστον θεωρώ ότι ήταν μια οδηγία πάρα πολύ καλή πριν από 50 και 100 χρόνια, που δεν υπήρχαν τόσα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Στις μέρες μας, με τόσα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που υπάρχουν, είναι μια οδηγία που πιστεύω ότι δεν είναι η καλύτερη. Και εξηγώ: Θεωρώ πως το μέτρον άριστον έχει νόημα για το φαγητό. Δηλαδή, γιατί να μην φάω ένα παστίτσιο, έναν μουσακά, ένα γλυκό που μπορεί να έχει ζάχαρη, βούτυρο; Εκεί έχει νόημα το μέτρο κατά την άποψή μου. Γιατί εκεί μιλάμε για φαγητό», αναφέρει.

Με ποια τρόφιμα αντιπαραβάλλει το φαγητό; «Το κάθε σακουλάκι στο σούπερ μάρκετ που έχει μέσα ένα σωρό πρόσθετα, συντηρητικά, συστατικά που δεν υπάρχουν σε ένα σπίτι. Τα επεξεργασμένα, κατά την άποψή μου, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ούτε με μέτρο στη διατροφή, δηλαδή όσο γίνεται να τα μηδενίσουμε», απαντάει.

Οι επεξεργασμένες τροφές είναι σκευάσματα της βιομηχανίας τροφίμων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 5 συστατικά από τη βιομηχανία τροφίμων και όχι από τη φύση (ζάχαρη, έλαια, λίπη, αλάτι, αντιοξειδωτικά, σταθεροποιητές και συντηρητικά).

Μάθε να αναγνωρίζεις τις επεξεργασμένες τροφές

Πώς θα καταλάβουμε ότι ένα προϊόν είναι επεξεργασμένο; «Όταν τα συστατικά που διαβάζουμε στις ετικέτες τους δεν υπάρχουν στα ντουλάπια και στο ψυγείο μας» μας έχει πει στο παρελθόν η κ. Παπαμίχου.

Αναζητήστε λοιπόν στις ετικέτες των συστατικών ουσίες όπως καζεΐνη, λακτόζη, ορός γάλακτος και γλουτένη, υδρογονωμένα ή διεστεροποιημένα έλαια, υδρολυμένες πρωτεΐνες, απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας, μαλτοδεξτρίνη, ιμβερτοποιημένο σάκχαρο και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Τρώμε με μέτρο
iStock

Τροφές όπως τα ανθρακούχα ποτά, τα συσκευασμένα σνακ, γλυκά ή αλμυρά, τα συσκευασμένα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα, τα κέικ και τα μείγματα για κέικ, οι «στιγμιαίες» σάλτσες, το βρεφικό γάλα σε σκόνη, πολλά προψημένα προϊόντα που χρειάζονται μόνο ζέσταμα (πίτες, πίτσες, γεύματα με ζυμαρικά, nuggets πουλερικών και ψαριών, λουκάνικα, μπιφτέκια, χοτ ντογκ) κ.ά. καλό είναι να απουσιάζουν από τη διατροφή μας και να μην καταναλώνονται ούτε με μέτρο.

Γιατί να μην τρως τα πάντα με μέτρο

Αν αναρωτιέστε τι κακό μπορούν να προξενήσουν, η κ. Παπαμίχου απαντάει: «Τελευταία, όλο και περισσότερο βλέπουμε μελέτες να δείχνουν πως τα πρόσθετα τροφίμων επηρεάζουν με δυσμενή τρόπο τη μικροβιακή χλωρίδα. Αν σκεφτούμε πως σχεδόν τα πάντα ρυθμίζονται από την εντερική χλωρίδα, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Έτσι, ενώ χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να συσχετιστούν συγκεκριμένες ουσίες με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι ίσως οι επεξεργασμένες τροφές να ευθύνονται για κάποια από αυτά».

Φυσικά, όπως και η ίδια διευκρινίζει, το να μην καταναλώνουμε ούτε με μέτρο τις επεξεργασμένες τροφές είναι η προσωπική της άποψη. Οπότε, μπορείς –και πρέπει– να τη φιλτράρεις μέσα από το δικό σου κριτήριο. Προσωπικά, συμφωνώ απόλυτα, αν και δεν καταφέρνω (για λόγους κοινωνικούς περισσότερο) να εξαφανίσω αυτές τις τροφές από τη διατροφή μου. Προσπαθώ όμως να τις αποφεύγω συστηματικά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.