ΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥΣ
Αν ψάχνεις τρόπο να κάνεις τα γεύματα σου πιο ζωντανά, δεν έχεις παρά να στραφείς στο ουράνιο τόξο φρούτων και λαχανικών που είναι διαθέσιμα κάθε εποχή. Μάθε τι δείχνει το χρώμα τους και ποια θρεπτικά συστατικά περιέχουν ανάλογα με αυτό.
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία ευθύνονται για την πλούσια χρωματική τους παλέτα, καθώς και για τις χαρακτηριστικές γεύσεις και τα αρώματά τους. Τα πιο ζωντανά χρωματισμένα λαχανικά και φρούτα είναι τα πιο πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Αυτά τα φυτοχημικά, οι βιοδραστικές δηλαδή ενώσεις ενός φυτού, ενισχύουν επίσης το ανοσοποιητικό του σύστημα, προστατεύοντάς το από απειλές από το φυσικό περιβάλλον, όπως ο υπερβολικός ήλιος ή οι ασθένειες.
Όταν λοιπόν καταναλώνουμε φυτικές τροφές, τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους προστατεύουν κι εμάς από χρόνιες ασθένειες. Συγκεκριμένα, οι ενώσεις αυτές έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις. Οι επιδημιολογικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, και μπορεί να προστατεύουν από ορισμένους τύπους καρκίνου.
Ποια φυτοθρεπτικά συστατικά έχει κάθε χρώμα;
Αν θέλεις μια ισορροπημένη διατροφή, καλό είναι να προσπαθήσεις να συμπεριλάβεις όσον το δυνατό περισσότερα φυτικά χρώματα στα γεύματά σου. Κάθε χρώμα παρέχει διάφορα οφέλη για την υγεία, ενώ κανένα χρώμα δεν είναι ανώτερο από κάποιο άλλο, γι’ αυτό και η ισορροπία όλων των χρωμάτων είναι πολύ σημαντική.
Ταυτόχρονα, ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός συστήνει την κατανάλωση φρούτων με τη φλούδα, καθώς αυτή είναι η πλουσιότερη πηγή φυτοθρεπτικών συστατικών. Ενδεικτικά, προσπάθησε να αποφύγεις να ξεφλουδίζεις τρόφιμα όπως τα μήλα, τα ροδάκινα και οι μελιτζάνες, για να μην χάσεις την πιο συμπυκνωμένη πηγή ευεργετικών ουσιών τους.
Βέβαια, υπάρχει μια λίστα φρούτων και λαχανικών που είναι περισσότερο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα και είναι προτιμότερο να αγοράζουμε βιολογικά.
Ακολουθεί μια λίστα χρωμάτων με τα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχουν και σε ποια τρόφιμα θα τα βρεις.
– Κόκκινα
Ενδεικτικά: φράουλες, ντομάτες, μήλα, κεράσια, παντζάρια, κόκκινες πιπεριές, κόκκινα κρεμμύδια.
Το κύριο όφελος που αποκομίζουμε από τα φυτοχημικά των κόκκινων φρούτων και λαχανικών είναι η προστασία της καρδιάς. Είναι πλούσια σε καροτενοειδές λυκοπένιο, ένα ισχυρό απορρυπαντικό των ελεύθερων ριζών, που βλάπτουν τα γονίδια, και φαίνεται να προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη, καθώς και από καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις.
– Πορτοκαλί και κίτρινα
Ενδεικτικά: καρότα, μπανάνες, πορτοκάλια, γλυκοπατάτες, κολοκύθα, καλαμπόκι.
Τα περισσότερα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας υποστηρίζουν την ενδοκυτταρική επικοινωνία και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και της λειτουργίας της καρδιάς.
– Πράσινα
Ενδεικτικά: σπανάκι, αβοκάντο, μπρόκολο, λάχανο, ακτινίδια, πράσινα βότανα (μέντα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι και βασιλικός).
Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε χημικές ουσίες που αναστέλλουν τη δράση καρκινογόνων ενώσεων. Τα περισσότερα πράσινα λαχανικά και φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ προστατεύουν επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία.
– Μπλε και μοβ
Ενδεικτικά: σταφύλια, μελιτζάνα, σταφίδες, δαμάσκηνα, σύκα, μοβ λάχανο.
Οι μπλε και μοβ τροφές έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, που ονομάζονται ανθοκυανίνες, και θεωρείται ότι καθυστερούν την κυτταρική γήρανση και βοηθούν την καρδιά εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Έχουν επίσης συσχετιστεί με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
– Λευκά και καφέ
Ενδεικτικά: κρεμμύδια, κουνουπίδι, σκόρδο, μανιτάρια.
Τα λευκά φρούτα και λαχανικά περιέχουν ανθοξανθίνες και αλλικίνη. Αυτά τα στοιχεία προστατεύουν τον οργανισμό από ασθένειες και λοιμώξεις, καθώς έχουν αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Μπορείς να επιλέγεις φρέσκα φρούτα και λαχανικά ανάλογα με την εποχή τους, για να διασφαλίσεις ότι τρως μια καλή ποικιλία χρωμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Με τόσα πολλά λαχανικά και φρούτα για να διαλέξεις, και με τόσους πολλούς τρόπους να τα απολαύσεις, θα διαπιστώσεις ότι είναι πιο εύκολο από όσο νόμιζες να διαμορφώσεις μια πολύχρωμη διατροφή που σε ικανοποιεί, είναι θρεπτική και ταυτόχρονα νόστιμη.