iStock

ΟΙ ΛΙΠΑΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ (ΚΑΙ) ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

Σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση λιπαρών τροφών και την εμφάνιση προβλημάτων υγείας παρατήρησαν επιστήμονες σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια. Τα τρωκτικά έπειτα από ένα διάστημα κατανάλωσης λιπαρών τροφών εμφάνισαν διαβήτη και επιδείνωση των γνωστικών τους ικανοτήτων.

Η λέξη «λιπαρά» έχει αρνητική χροιά. Και μόνο το άκουσμά της παραπέμπει σε προβλήματα υγείας, όπως παθήσεις και προβλήματα της καρδιάς, αλλά και σε πολλές θερμίδες. Όχι αδίκως, αφού τα κορεσμένα λιπαρά ευθύνονται π.χ. για την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης, η οποία συνδέεται άμεσα με την κατάσταση της υγείας της καρδιάς μας. Γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι, κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών, προσπαθούν να τα αποφεύγουν.

Νέα διεθνής μελέτη έρχεται να δείξει τώρα ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τον εγκέφαλο, και ειδικότερα τις γνωστικές ικανότητες. Η έρευνα περιλάμβανε πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια. Επικεφαλής ήταν οι νευροεπιστήμονες καθηγητές Xin-Fu Zhou και Larisa Bobrovskaya, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, οι οποίοι ανέφεραν ότι ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για 30 εβδομάδες παρουσίασαν προβλήματα υγείας σε πολλά επίπεδα.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Metabolic Brain Disease.

Σύνδεση της παχυσαρκίας και της επιδείνωσης γνωστικών ικανοτήτων

Οι νευροεπιστήμονες διαπίστωσαν ότι ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για 30 εβδομάδες εμφάνισαν προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, αποτέλεσμα αυτής της διατροφής ήταν η εμφάνιση διαβήτη, και η επακόλουθη επιδείνωση των γνωστικών τους ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης άγχους, κατάθλιψης και επιδείνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Επίσης, τα ποντίκια με μειωμένη γνωστική λειτουργία είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν υπερβολικό βάρος λόγω του κακού μεταβολισμού που προκαλούσαν οι αλλαγές στον εγκέφαλο. Όπως αναφέρει η Bobrovskaya, «η παχυσαρκία και ο διαβήτης βλάπτουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιδεινώνοντας τις ψυχιατρικές διαταραχές και τη γνωστική παρακμή. Το αποδείξαμε αυτό στη μελέτη μας με ποντίκια».

διατροφή
iStock

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε ως εξής: Με τυχαίο τρόπο ορισμένα ποντίκια έλαβαν μια τυπική διατροφή και ορισμένα διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά για 30 εβδομάδες. Σε διάφορα χρονικά διαστήματα παρακολουθούνταν η πρόσκληψη τροφής, το σωματικό βάρος, η γνωστική δυσλειτουργία και τα επίπεδα γλυκόζης με δοκιμασίες ανοχής στη γλυκόζη (καμπύλη σακχάρου) και την ινσουλίνη.

Το συμπέρασμα ήταν ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πήραν πολύ βάρος, ανέπτυξαν αντίσταση στην ινσουλίνη και άρχισαν να συμπεριφέρονται ανώμαλα σε σύγκριση με εκείνα που τρέφονταν με κανονική δίαιτα. Επίσης, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που έπασχαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση της γνωστικής ικανότητας και παθολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο ενώ τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

«Τα παχύσαρκα άτομα έχουν περίπου κατά 55% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και ο διαβήτης θα διπλασιάσει αυτόν τον κίνδυνο», δήλωσε η Bobrovskaya. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως «τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης της παγκόσμιας επιδημίας της παχυσαρκίας. Ο συνδυασμός της παχυσαρκίας, της ηλικίας και του διαβήτη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, στη νόσο Αλτσχάιμερ και σε άλλες διαταραχές της ψυχικής υγείας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.