iStock

ΠΕΙΝΑΣ; ΔΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ 30 ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΣΕΣ

Το μήνυμα που δίνει ο εγκέφαλος όταν βλέπουμε ένα φαγητό ορισμένες φορές μπορεί να μας προκαλέσει αίσθημα κορεσμού. Ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν πόσες επαναλήψεις χρειάζονται για να νιώσουμε το αίσθηματου κορεσμού.

O λογαριασμός Gongsam Table στο YouTube έχει 10.500.000 subscribers. Από το 2018, ο δημιουργός έχει αναρτήσει περισσότερα από 800 βίντεο που τον δείχνουν να τρώει φαγητό απεριόριστα «με ρεαλιστικούς ήχους», έχοντας καταγράψει συνολικά πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια views!

O άνθρωπος αυτός ζει από τα χρήματα που του δίνει κάθε μήνα το YouTube έχοντας συνδυάσει δύο τάσεις της εποχής.

  • Το ASMR: Το autonomous sensory meridian response (Αυτόνομη Αισθητήρια Ανταπόκριση Μεσημβρινών) αφορά το «μυρμήγκιασμα» που διατρέχει το πίσω μέρος του κεφαλιού μας, όταν κάνουμε κάτι που χρειάζεται προσωπική προσοχή. Έχει φανεί να δημιουργεί βαθιά χαλαρωτικό συναίσθημα σε κάποιους, ενώ άλλους τους αφήνει παγερά αδιάφορους.
  • Το mukbang: Σόου φαγητού με αλληλεπίδραση του οικοδεσπότη με το κοινό. Δηλαδή, τρώει μπροστά στα μάτια μας ατελείωτα.

Ακολουθεί η ανάρτηση που έχει περισσότερα από 65.000.000 views και είναι στην κορυφή της λίστας του Gongsam.

Κάθε φορά που βλέπω ένα video με mukbang, ακόμα και αν έχω φάει τον άμπακο, νιώθω την ανάγκη να φάω κάτι ακόμα. Λες και με στέλνει στην κουζίνα ο άνθρωπος που βλέπω να τρώει σαν να μην υπάρχει αύριο. Και δεν επηρεάζομαι από το γεγονός ότι δεν έχω σπίτι μου ό,τι απολαμβάνει ο παμφάγος στην οθόνη μου.

Αντιθέτως, όταν βλέπω «παρέλαση» φωτογραφιών με φαγητό στο Instagram (ή όποια άλλη πλατφόρμα), μένω ασυγκίνητη. Εννοώ, δεν σηκώνομαι από τον καναπέ μου για νέα επέλαση στην κουζίνα.

Ο αριθμός των επαναλήψεων μετράει

Οι ερευνητές γνώριζαν πως μπορούμε να νιώσουμε χορτάτοι απλά και μόνο κοιτάζοντας φωτογραφίες φαγητού. Αυτοί του Aarhus University στη Δανία θέλησαν να ανακαλύψουν πόσες επαναλήψεις χρειάζονται για να νιώσουμε το αίσθημα του κορεσμού.

εικόνες φαγητού
Freepik

«Γνωρίζαμε από προηγούμενες μελέτες ότι οι εικόνες διαφορετικών ειδών φαγητού δεν έχουν την ίδια επίδραση στον κορεσμό. Γι’ αυτό και μπορεί να αισθανόμαστε χορτάτοι μετά το κύριο πιάτο, αλλά έχουμε χώρο για επιδόρπιο. Τα γλυκά είναι ένα εντελώς διαφορετικό είδος φαγητού», διευκρίνισε ο Tjark Andersen, του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων του Aarhus University, εκ των συγγραφέων της μελέτης με τίτλο «Imagined eating».

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, μια απλή ματιά σε φωτογραφίες φαγητού στο κινητό μπορεί να μας βοηθήσει να ικανοποιήσουμε την πείνα μας. Τουλάχιστον αυτό έκανε το μεγαλύτερο ποσοστό των περισσότερων από 1.000 εθελοντών που πήραν μέρος στο πείραμα.

Αν δούμε το ίδιο προϊόν 30 φορές, νιώθουμε χορτάτοι.

φωτογραφίες φαγητού
Freepik

«Οι συμμετέχοντες που είδαν τη φωτογραφία πολλές φορές διάλεξαν μικρότερη μερίδα από εκείνους που την είδαν μόλις 3, όταν τους ρωτήσαμε τι θέλουν στο τέλος της διαδικασίας», ενημέρωσε ο Andersen.

Πρόσθεσε ότι «το πώς σκεφτόμαστε το φαγητό έχει μεγάλη επίδραση στην όρεξή μας, η οποία συνδέεται πιο στενά με τη γνωστική μας αντίληψη από όσο πιστεύουμε οι περισσότεροι. Το πώς σκεφτόμαστε το φαγητό μας είναι πολύ σημαντικό».

Πώς «χορταίνει» φαγητό ο εγκέφαλος

Το Science Daily εξηγεί πως «αν φανταστείτε ότι βάζετε τα δόντια σας σε ένα ζουμερό μήλο, διεγείρονται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου σαν να δαγκώνετε πραγματικά ένα μήλο. Γι' αυτό μπορούμε να αισθανόμαστε πλήρως ικανοποιημένοι χωρίς να τρώμε τίποτα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το εύρημα τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική απώλειας βάρους, δεδομένου ότι η παχυσαρκία αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έχει χαρακτηρίσει ως «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις υγείας που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος», με τον αριθμό να έχει τριπλασιαστεί σε όλον τον κόσμο από το 1975 έως σήμερα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.