iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ

Ορισμένες τροφές –κατά τα άλλα απολύτως υγιεινές– ενδέχεται να σου προκαλούν ένα δυσάρεστο φούσκωμα. Αν όμως ξέρεις ποιοι είναι οι «συνήθεις ύποπτοι», μπορείς και να τους αποφύγεις.

Ακόμα κι αν κάνουμε μια υγιεινή διατροφή, πολλές φορές νιώθουμε φούσκωμα και δεν ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να φύγει το αίσθημα δυσφορίας. Το φούσκωμα οφείλεται σε αέρια που έχουν εγκλωβιστεί στο έντερο. Μερικοί από τους πιο συχνούς λόγους που εμφανίζεται είναι η δυσκοιλιότητα, οι τροφικές δυσανεξίες, το ευερέθιστο έντερο και διαταραχές στην εντερική χλωρίδα.

Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να μειώσει την αίσθηση πρηξίματος. Ποια τρόφιμα όμως θα πρέπει να περιορίσουμε προκειμένου να μειωθεί η αίσθηση φουσκώματος;

  • Ανθρακούχα ποτά ή αναψυκτικά: Το ανθρακικό των αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει των εγκλωβισμό αερίων εντείνοντας το αίσθημα φουσκώματος.
  • Κουνουπίδι και μπρόκολο: Αν και είναι λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, η κατανάλωση τους θα πρέπει να περιορίζεται σε περιπτώσεις πρηξίματος.

κουνουπίδι
iStock

  • Λάχανο: Περιέχει ραφινόζη, έναν ολιγοσακχαρίτη που παραμένει άπεπτος στο ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα και η απορρόφηση του γίνεται στο έντερο. Για αυτόν το λόγο προκαλεί αίσθημα φουσκώματος.
  • Όσπρια: Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει αίσθημα μετεωρισμού ή δυσφορίας. Καλό είναι στο μαγείρεμα τους να αλλάζουμε συχνά το νερό προκειμένου να είναι πιο εύπεπτα.
  • Πιπεριές: Η φλούδα που έχουν τις κάνει δύσπεπτες.
  • Κρεμμύδι, σκόρδο, φιστίκια και πεπόνι: Περιέχουν φρουκτάνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα.
  • Τηγανητά φαγητά: Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν μεγάλη ποσότητα λαδιού το οποίο έχει παραμείνει σε υψηλή θερμοκρασία για ώρα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.
  • Γάλα: Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η παραγωγή λακτάσης στο ανθρώπινο σώμα. Η λακτάση είναι το ένζυμο που χρειάζεται για να γίνει η διάσπαση της λακτόζης, η οποία υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για αυτόν το λόγο, πολλοί μπορεί να έχουν αίσθηση πρηξίματος ή φουσκώματος μετά την κατανάλωση γάλακτος. Το τυρί και το γιαούρτι έχουν πολύ χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη. Για αυτό μπορεί να είναι ανεκτά ακόμα και από άτομα που τους ενοχλεί το γάλα.

γάλα
Pexels Charlotte May

Τι άλλο μπορεί να περιορίσει το φούσκωμα

Πέρα από τα συγκεκριμένα τρόφιμα, προκειμένου να μειωθεί το φούσκωμα καλό είναι να γίνονται μικρά και συχνά γεύματα, να υπάρχει φυσική δραστηριότητα και επαρκής ενυδάτωση. Καλό είναι να περιορίζεται η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και κυρίως της μπίρας.

Ακόμα, η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να βελτιώσει την χλωρίδα του εντέρου και να μειώσει το φούσκωμα. Το κατσικίσιο γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινόγαλο είναι τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά.

Πολλές φορές το άγχος μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ακόμα και αν ακολουθούμε μια σωστή διατροφή. Για αυτόν το λόγο, καλό είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο καταγραφής στο οποίο θα γράφουμε τι έχουμε καταναλώσει μέσα στην ημέρα και αν μας προκάλεσε πρήξιμο ή δυσφορία. Έτσι, θα εντοπίσουμε ποια τρόφιμα συγκεκριμένα μας προκαλούν φούσκωμα.

Η Νίκη Παπασπύρου MSc είναι διαιτολόγος–διατροφολόγος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.