iStock

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ

Ένα από τα σημαντικότερα λάθη όσων έχουν ως στόχο την απώλεια βάρους είναι η σκέψη «κάνω δίαιτα». Σας ακούγεται αντιφατικό; Κι όμως, δεν είναι!

Η λέξη δίαιτα, είτε λόγω προηγούμενων εμπειριών είτε λόγω κακής πρακτικής των «ειδικών», είναι συνυφασμένη με την λέξη στέρηση. Στην περίπτωση, λοιπόν, της απώλεια βάρους, όταν κάποιος ξεκινάει λέγοντας «θα κάνω δίαιτα», κατευθείαν σκέφτεται: «Τι πρέπει να κόψω, να στερηθώ;»

Η αντίδραση αυτή είναι καθαρά ψυχολογική. Είναι σαν να λες σε κάποιον «σκέψου οτιδήποτε θέλεις, εκτός από έναν σκύλο». Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί, είναι ο σκύλος. Ξεκινάει έτσι ένας φαύλος κύκλος.

Γιατί κάποιος παίρνει βάρος

Ο λόγος που κάποιος παίρνει βάρος είναι επειδή συνεχίζει να τρώει, ενώ έχει χορτάσει. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ορισμένες φορές, υπεύθυνη είναι η ίδια η φυσιολογία του οργανισμού. Στην περίπτωση αυτή ένας πιστοποιημένος διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το συναισθηματικό κομμάτι του ανθρώπου που επιλέγει να ξεκινήσει δίαιτα. Με απλά λόγια, αναφερόμαστε στο τι προσπαθεί να «καλύψει» με το φαγητό. Τρώει γιατί βαριέται; Γιατί είχε μία άσχημη μέρα; Τρώει για να ηρεμήσει; Για να χαλαρώσει; Για να διασκεδάσει; Τρώει για να μη πεινάσει μετά;

Τέλος, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι διατροφικές συνήθειες που έχει αναπτύξει, οι οποίες συνήθως διαμορφώνονται από την παιδική ηλικία. Έχει μάθει, για παράδειγμα, να τρώει για να μην πάει χαμένο το φαγητό, γιατί είναι προσβολή να πει «όχι»; Τρώει μέχρι να αδειάσει όλο του το πιάτο;

Αν θέλουμε να πετύχουμε απώλεια βάρους με υγιή τρόπο και μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε όλες τις αιτίες που μας κάνουν να τρώμε περισσότερο.

Πώς επηρεάζει ο τρόπος που μασάμε το βάρος μας;
iStock

Τι μπορούμε να κάνουμε για επιτυχημένη απώλεια βάρους

Από τη μία, υπάρχουν εκείνοι που είναι αποφασισμένοι και συνειδητοποιημένοι. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν άνθρωποι που ενώ θέλουν να χάσουν βάρος, δεν κάνουν κάτι. Βρίσκουν δικαιολογίες για να το αναβάλλουν ή στην καλύτερη περίπτωση ξεκινούν, αλλά σύντομα διακόπτουν την προσπάθεια και ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Κατ’ αρχάς, γιατί ο εγκέφαλος δεν θέλει να «χάνει». Όταν κάποιος λέει «θέλω να χάσω 10 κιλά», στην ουσία επαναπρογραμματίζει τον εγκέφαλό του στο να τα ξαναπάρει. Αντ’ αυτού είναι σημαντικό να σκεφτεί τι θέλει να κερδίσει, αλλάζοντας τον τρόπο που τρώει και τον τρόπο που ζει. Είναι προτιμότερο, δηλαδή, να σκεφτεί: «θέλω να κερδίσω αυτοπεποίθηση», «θέλω να φορέσω medium ξανά», «θέλω να περπατάω χωρίς να ιδρώνω και να λαχανιάζω», «θέλω να αισθανθώ ότι όταν βάζω έναν στόχο τον καταφέρνω».

Δεύτερον, είναι σημαντικό να σκεφτεί τι θεωρεί ότι στεκόταν εμπόδιο μέχρι τώρα στην δική του προσπάθεια απώλειας βάρους. Το πρόγραμμά του; Η δουλειά μου; Το σαμποτάζ του συντρόφου του; Η έλλειψη ελεύθερου χρόνου; Η έλλειψη οργάνωσης και προγραμματισμού στο φαγητό;

Πώς επηρεάζει ο τρόπος που μασάμε το βάρος μας;
iStock

Τρίτον, χρειάζεται να συνειδητοποιήσει πού τον διευκόλυναν μέχρι τώρα τα παραπανίσια κιλά. Πού τον εξυπηρετούν; Στην ερώτηση αυτή, η πρώτη μας αντίδραση μπορεί να είναι «μα πουθενά». Κι όμως, κάθε μας συμπεριφορά κρύβει μια θετική πρόθεση. Για κάποιο λόγο τρώμε με τον τρόπο που τρώμε.

Κυριολεκτικά μιλώντας, το λίπος αποτελεί μόνωση για τον οργανισμό. Από τι τον προστατεύει; Από τι τον μονώνει; Τι θα αλλάξει, αν αλλάξει το βάρος του, στην ισορροπία της οικογένειας, της σχέσης του; Τι του προσφέρει το παραπάνω βάρος; Τον ρόλο του θύματος; Ασφάλεια; Την προσοχή των άλλων; Τις δικαιολογίες του;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι για να χάσουμε βάρος και να το διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα θα πρέπει να γεμίσουμε το μέσα μας τόσο που να μην χρειαζόμαστε την στολή με τα παραπάνω κιλά.

Σε προβλημάτισα; Είσαι σε πολύ καλό δρόμο!

Το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε κάτι είναι να το συνειδητοποιήσουμε και μετά να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Απόλαυσε τη συζήτηση με τον διαιτολόγο σου και μη βιάζεσαι να σου πει τι «πρέπει» να κάνεις!

Η Λαμπρινή Μόσχου είναι κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με Master εξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές και την Παχυσαρκία, NLP Wellbeing Coach.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.