iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ 3 ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Μια σεφ δίνει τις λύσεις για 3 από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν κατά τη μαγειρική.

Όπως έχω επαναλάβει αρκετές φορές, η μαγειρική δεν είναι το φόρτε μου και η κουζίνα δεν είναι το αγαπημένο μου δωμάτιο. Αν είχα την επιλογή, θα έμπαινα σε αυτήν μόνο για να βάλω νερό. Επειδή, όμως, budget για καθημερινά delivery δεν υπάρχει και επειδή τα έτοιμα γεύματα δεν είναι η καλύτερη επιλογή (αν αναλογιστούμε το λάδι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται), αναγκαστικά κάτι χρειάζεται να μαγειρέψω.

Ούτε τη σχέση μου με τα βιβλία και τις ιστοσελίδες μαγειρικής τη λες καλή. Σπάνια θα ψάξω μια συνταγή και θα ακολουθήσω πιστά την εκτέλεσή της. Συνήθως αυτοσχεδιάζω με ό,τι έχω στο ψυγείο και στα ντουλάπια μου, και γενικά κάνω ό,τι μου έρθει στο κεφάλι εκείνη την ώρα.

Κάποιες φορές η προσπάθεια στέφεται με επιτυχία. Κάποιες άλλες, όχι. Το φαγητό είναι πολύ αλμυρό, το κρέας πολύ στεγνό και η αγαπημένη μου σούπα κολοκύθα αρκετά νερουλή. Όμως, τα λάθη ανθρώπινα και το καλό είναι ότι αρκετά από τα μικρά μαγειρικά ατυχήματα διορθώνονται εύκολα.

Εύκολες λύσεις για μικρά μαγειρικά ατυχήματα

Παρακάτω είναι τρία από τα πλέον κλασικά μαγειρικά ατυχήματα που πολλοί από εμάς κάνουμε κατά καιρούς. Ας διαβάσουμε τις λύσεις που προτείνει η σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας Αντιγόνη Στρατηλάτη, ώστε να σώσουμε έστω κάποιες φορές το φαγητό μας.

Πώς να διορθώσουμε τρία κοινά μαγειρικά λάθη
iStock

Όταν πέσει στο φαγητό περισσότερο αλάτι

Όταν το αλάτι στο φαγητό είναι παραπάνω από αυτό που θέλουμε, προσθέτουμε στην κατσαρόλα μια πατάτα, την οποία έχουμε προηγουμένως καθαρίσει και κόψει στα δύο. Αν πρόκειται για σούπα ή για σάλτσα, μπορούμε να βάλουμε μια χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί.

Αν το κρέας είναι στεγνό

Δεύτερο στη λίστα με τα πιο συνηθισμένα μαγειρικά ατυχήματα είναι το στεγνό κρέας. Αν, λοιπόν, το κρέας μας μέσα στην κατσαρόλα έχει στεγνώσει και δεν υπάρχει καμία υγρή ουσία, ρίχνουμε 3 κουταλιές γάλα εβαπορέ ή φρέσκο, και το αφήνουμε να πάρει ξανά μια βράση.

Στην περίπτωση που η σούπα δεν πήζει

Αν η σούπα δεν λέει να πήξει, μπορούμε να ρίξουμε στην κατσαρόλα πατάτα, την οποία προηγουμένως έχουμε περάσει από χοντρό τρίφτη, και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση. Επίσης, μπορούμε να αναμείξουμε σε ένα μπολ 60 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα στη σούπα (ή στη σάλτσα) που θέλουμε να πήξει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.