iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΕΧΕΙ ΨΗΘΕΙ

Η κατανάλωση ωμού κοτόπουλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση. Πώς θα καταλάβεις ότι αυτό έχει μαγειρευτεί σωστά;

Το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο είναι το comfort food πολλών ανθρώπων. Εκτός από το ότι είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο, σε πολλούς θυμίζει τις Κυριακές που περνούσαν ως παιδιά με τους γονείς ή τις εκδρομές στους παππούδες και τις γιαγιάδες στο χωριό.

Εκτός από τον φούρνο συνοδεία πατάτας, το κοτόπουλο μπορούμε να το μαγειρέψουμε και με άλλους τρόπους, όπως στη γάστρα ή στα κάρβουνα. Στο ερώτημα πόσο χρόνο χρειάζεται για να ψηθεί ή να μαγειρευτεί, οι ειδικοί έχουν δώσει απαντήσεις οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από την εξής παρότρυνση: «ελέγξτε να μην υπάρχει ροζ σημείο στο κέντρο του κρέατος».

Φοβάσαι κι εσύ ότι δεν έχεις μαγειρέψει αρκετά το κοτόπουλο;

Η ανησυχία για το ψήσιμο του κοτόπουλου είναι λογική, δεδομένου ότι η κατανάλωση μισοψημένου κοτόπουλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Αρκετοί άνθρωποι αποφεύγουν να φάνε κοτόπουλο παρόλο που καταναλώνουν κρέας, επειδή αγχώνονται για το αν το έχουν ψήσει αρκετά. Άλλοι κόβουν το φιλέτο στη μέση προκειμένου να είναι σίγουροι ότι δεν υπάρχει κόκκινο ή ροζ χρώμα στο εσωτερικό του (ένδειξη ότι έχει μαγειρευτεί αρκετά έτσι ώστε να μην θεωρείται ωμό).

Πρόσφατα, το φαινόμενο αυτό απέκτησε στο TikTok την ανεπίσημη ονομασία «chicken anxiety». Όσοι χρησιμοποιούν τον όρο επιδιώκουν επί της ουσίας να δείξουν το άγχος που βιώνουν όταν μαγειρεύουν κοτόπουλο, λόγω του φόβου ότι η κατανάλωση μισοψημένου ή μη μαγειρεμένου επαρκώς κοτόπουλου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή τροφική δηλητηρίαση, εξαιτίας τυχόν μόλυνσης του ζώου με ιούς και βακτήρια.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το άψητο κοτόπουλο είναι συχνά μολυσμένο με βακτήρια όπως το καμπυλοβακτηρίδιο, η σαλμονέλα ή το Clostridium perfringens, η κατανάλωση των οποίων μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους συμπτώματα όπως η διάρροια ή η ναυτία.

κοτόπουλο
iStock

Μέθοδοι για να καταλάβεις ότι είναι ψημένο

Ένας ασφαλής τρόπος για να δείτε αν το κοτόπουλο έχει ψηθεί σωστά είναι η χρήση θερμόμετρου. Χρησιμοποιήστε ένα ψηφιακό θερμόμετρο μαγειρικής και τοποθετήστε το στο πιο παχύ σημείο του κρέατος. Αν το κρέας έχει κόκκαλο, βεβαιωθείτε ότι το θερμόμετρο δεν το ακουμπάει (το κόκκαλο είναι αγωγός θερμότητας και μπορεί να δώσει λανθασμένη ένδειξη). Για να επιβεβαιώσετε ότι το κοτόπουλο είναι σωστά μαγειρεμένο, τo θερμόμετρο θα πρέπει να δείχνει εσωτερική θερμοκρασία 73.8°C και πάνω.

Επειδή ίσως δεν είναι τόσο εύκολο να χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας ένα θερμόμετρο μαγειρικής, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι ελέγχου του κοτόπουλου. Προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι το κοτόπουλο είναι καλά ψημένο, αρκετοί άνθρωποι ελέγχουν τους χυμούς του. Αν οι χυμοί του είναι διαυγείς και καθαροί, τότε αυτό έχει ψηθεί. Από την άλλη, αν είναι ροζ ή κόκκινοι, τότε το κοτόπουλο δεν είναι έτοιμο. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν θεωρείται απολύτως αξιόπιστη, καθώς ίχνη των επιβλαβών βακτηρίων μπορεί να παραμείνουν ακόμη και αν οι χυμοί είναι καθαροί.

κοτόπουλο
iStock

Άλλοι ειδικοί λένε ότι αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε θερμόμετρο, πρέπει να φροντίζουμε να μαγειρεύουμε καλά όλες τις εξωτερικές πλευρές του κοτόπουλου και έπειτα να ελέγχουμε το κέντρο του. Μάλιστα, θεωρούν αυτή την αμέσως πιο αξιόπιστη μέθοδο μετά τη χρήση θερμόμετρου.

Όπως ανέφερε η ερευνήτρια Δρ Solveig Langsrud, η οποία μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι μικροβιακές κοινότητες επιβιώνουν σε περιβάλλοντα παραγωγής και παρασκευής τροφίμων και επηρεάζουν την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων, «πρωτίστως, οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν ότι όλες οι επιφάνειες του κρέατος είναι ψημένες, καθώς τα περισσότερα βακτήρια υπάρχουν στην επιφάνεια. Έπειτα, θα πρέπει να ελέγχουν τον πυρήνα. Όταν ο πυρήνας του κρέατος είναι ινώδης και όχι γυαλιστερός, έχει φτάσει σε ασφαλή θερμοκρασία».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.