iStock

ΠΟΣΟ ΡΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ

Το αλάτι υπάρχει παντού και η μακροχρόνια αυξημένη πρόσληψή του είναι από τους βασικούς παράγοντες της υπέρτασης. Μια νέα έρευνα δείχνει πόσο πρέπει να το μειώσεις –αν δεν το κόψεις τελείως– για να δεις αποτέλεσμα.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση –γνωστή και ως υπέρταση– ανήκει στους παράγοντες που απειλούν την υγεία και τη ζωή μας. Επειδή συνήθως κανείς δεν δίνει σημάδια πριν να είναι αργά, θεωρείται εκ των βασικότερων «σιωπηλών δολοφόνων» μας. Στα αίτια που την προκαλούν συγκαταλέγεται η κληρονομικότητα, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και η μακροχρόνια κατάχρηση στο αλάτι. Πριν δούμε τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας για το τελευταίο, ας εξηγήσουμε λίγο τον μηχανισμό της υπέρτασης.

Η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών που έχουμε στο σώμα μας μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα πολυάριθμα νοσήματα. Πρόκειται για πάθηση που ευθύνεται για το 50% του συνόλου των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες παγκοσμίως.

Βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση και άρα έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Ο ΕΟΔΥ ενημερώνει πως στην Ελλάδα το ποσοστό που εκτιμάται ότι πάσχει από αρτηριακή υπέρταση είναι 20%.

Εάν η υπέρταση δεν ρυθμιστεί, μπορεί να προκαλέσει από καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και απώλεια όρασης, έως στεφανιαία νόσο, εμφράγματα, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρική ανεπάρκεια. Συνήθως η πάθηση εμφανίζεται μετά τα 30.

αλάτι
iStock

Υπέρταση και αλάτι

Η λίστα με τους τρόπους που υπάρχουν για να αποφύγουμε την υψηλή αρτηριακή πίεση αρχίζει με τη μειωμένη πρόσληψη αλατιού. Το αλάτι, όπως είναι η κοινή ονομασία του χλωριούχου νατρίου, υπάρχει σε ό,τι τρώμε. Ειδικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα, η ποσότητα είναι μεγάλη. Η καθημερινή συνιστώμενη ποσότητα είναι 1.500 mg την ημέρα. Το περισσότερο αλάτι υπάρχει σε αλλαντικά, τυριά, σούπες σε κονσέρβα, αλμυρά σνακ (πατατάκια κλπ), καρυκεύματα, κέτσαπ και έτοιμα ντρέσινγκ για σαλάτες.

Για παράδειγμα:

  • Μια κουταλιά σούπας ντρέσινγκ μπορεί να έχει έως και 370 mg.
  • Μερικές φέτες ψωμί μπορούν να έχουν από 400 έως 500 mg.
  • Μια πίκλα έχει την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα.
  • Ένα μπολ σούπας σε κονσέρβα ή σε σκόνη έχει αλάτι που καλύπτει τις ανάγκες μας για ημέρες.

Χαμηλή περιεκτικότητα αλατιού έχει η βρόμη, το αυθεντικό γιαούρτι, τα σταφύλια, το καστανό ρύζι, τα λαχανικά και τα όσπρια. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να βλέπεις σε κάθε συσκευασία το ποσοστό του αλατιού και ανά 100 γραμμάρια.

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε πως το να λαμβάνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού λιγότερο αλάτι τη μέρα μπορεί να μειώσει την πίεση όσο τη μειώνει ένα τυπικό φάρμακο για την υπέρταση. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει πως οι άνθρωποι που λαμβάνουν ήδη φάρμακα μπορούν να μειώσουν περαιτέρω την αρτηριακή πίεση περιορίζοντας ελαφρώς το νάτριο. Η διαφορά παρατηρήθηκε σε μόλις μία εβδομάδα αλλαγής στη διατροφή.

αλάτι
iStock

Ειρήσθω εν παρόδω, τα φάρμακα για την υπέρταση μπορεί να έχουν πολλές παρενέργειες. Χαρακτηριστικές είναι ο βήχας, η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια, η ζάλη, η έλλειψη ενέργειας, ο πονοκέφαλος, ο μυϊκός πόνος, η ναυτία, η νευρικότητα, η κόπωση, η αύξηση ή η απώλεια βάρους, και τα προβλήματα στύσης.

Η Norrina Allen, επικεφαλής συγγραφέας της δημοσίευσης και καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, τόνισε: «Όποιος πάει από διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο σε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα τα βρίσκει όλα άγευστα. Θέλω να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να τηρήσουν το πρόγραμμα τους, καθώς οι γευστικοί μας κάλυκες χρειάζονται μερικές εβδομάδες για να προσαρμοστούν. Πραγματικά θα αποκτήσετε ξανά γεύση, ενώ φαγητά με κανονικό αλάτι θα σας φαίνονται αλμυρά. Η προσαρμογή της γεύσης διαρκεί λίγο περισσότερο, αλλά οι βελτιώσεις της αρτηριακής πίεσης είναι αρκετά άμεσες».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.