iStock

ΠΟΥΡΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΓΙΑ COCKTAILS ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΣΕ 5 ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

Γιατί να βγεις μέσα στη ζέστη για cocktails, όταν μπορείς να τα ετοιμάσεις με τον δικό σου πουρέ φρούτων στην άνεση του σπιτιού σου και να τα απολαύσεις με φίλους στη βεράντα; Μια επαγγελματίας γαστρονομίας μοιράζεται τα μυστικά για βελούδινο πουρέ φρούτων

Θα μιλήσω ειλικρινά: Πιάνω τον εαυτό μου να θαυμάζει –ή και να παρατηρεί σαν εξωτικά πουλιά– τους ανθρώπους που βγαίνουν βόλτα, για καφέ ή για ποτό, τις μέρες και νύχτες που ψήνονται τα τσιμέντα. Μπορεί απλώς να υπερβάλλω –δεν έχω και τις καλύτερες σχέσεις με τη ζέστη– και να είμαι εγώ το αξιοπερίεργο της υπόθεσης. Πείτε μου όμως: Αν είχατε τη δυνατότητα να απολαύσετε δροσιστικά cocktails στην κουζίνα του σπιτιού σας, φτιαγμένα με αγνό πουρέ φρούτων που ετοιμάσατε με τα χεράκια σας, θα βγαίνατε να πιείτε μέσα στη ζέστη; (Και πόσο μάλλον αν ξέρατε ότι αρκούν λίγα υλικά, ελάχιστος χρόνος και μια δόση δημιουργικότητας;)

Η Cheyanne Holzworth, πτυχιούχος γαστρονομίας και πρώην επαγγελματίας σεφ, με πιστοποίηση στην ασφάλεια τροφίμων και πάνω από δέκα χρόνια εμπειρίας στην εστίαση, γράφει στη σελίδα της, No Spoon Necessary, για την αξία του σπιτικού πουρέ φρούτων, το πώς τον παρασκευάζουμε και το πώς μπορούμε να τον απολαύσουμε.

4 λόγοι να φτιάξεις πουρέ από φρούτα

Η βασική συνταγή είναι απλή: Πολτοποιημένα φρούτα (φρέσκα ή κατεψυγμένα), αναμειγμένα με λίγη ζάχαρη, χυμό λεμονιού ή λάιμ και, εφόσον χρειάζεται, μια πρέζα αλάτι. Σε λίγο χρόνο, θα έχετε μπροστά σας μια βελούδινη, νόστιμη βάση για cocktails και smoothies, γλυκά ή σάλτσες για κρέας. Αν αναρωτιέστε γιατί να μπείτε στον κόπο, υπάρχουν τέσσερις καλοί λόγοι: 

  • Είναι απίστευτα οικονομικός. Αξιοποιώντας εποχικά φρούτα από τη λαϊκή ή κατεψυγμένα από το σούπερ μάρκετ, εξοικονομείς χρήματα σε σχέση με έτοιμα σιρόπια ή πουρέδες του εμπορίου.  
  • Έχετε τον απόλυτο έλεγχο στη γλυκύτητα και την υφή, ενώ παράλληλα γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα. 
  • Είναι συμβατός με κάθε τύπο διατροφής (vegan, gluten-free ή χαμηλών υδατανθράκων), αφού μπορείτε να προσαρμόσετε τα υλικά στις ανάγκες σας.  
  • Δοκιμάζετε τις δυνατότητές σας ως bartender. Πειραματίζεστε με συνδυασμούς, όπως φράουλα-βασιλικός ή μάνγκο-τσίλι, χωρίς το άγχος να κριθείτε για το αποτέλεσμα.

Προσθέτω και δίνει την ευκαιρία να αξιοποιήσετε φρούτα παραγινωμένα (όχι σάπια), που μάλλον θα προορίζονταν για τον κάδο απορριμμάτων, οπότε συνδυάζετε απόλαυση με οικολογική συνείδηση, μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων. 

Πουρές φρούτων για cocktails και γλυκά σε 5 απλά βήματα
iStock

Υλικά για τον τέλειο πουρέ φρούτων

Αν και τα υλικά είναι απλά, η επιλογή τους μπορεί να κάνει τη διαφορά. Τι θα χρειαστείτε: 

  • Φρούτα: Επιλέξτε οποιοδήποτε ώριμο, φρέσκο ή κατεψυγμένο φρούτο σας αρέσει, όπως φράουλες, μάνγκο, ροδάκινα, καρπούζι, ανανά ή μήλα. Αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα, αφήστε τα να ξεπαγώσουν καλά για να είναι εύκολη η πολτοποίηση.  
  • Ζάχαρη: Προσθέστε όση χρειάζεται, ανάλογα με τη φυσική γλυκύτητα του φρούτου και τη χρήση του πουρέ. Μια καλή αναλογία είναι 1-2 κουταλιές της σούπας ανά φλιτζάνι φρούτου. Για εναλλακτικές, δοκιμάστε μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης, καστανή ζάχαρη ή άλλα γλυκαντικά της προτίμησής σας. 
  • Χυμός λεμονιού ή λάιμ: Λίγη οξύτητα ισορροπεί τις γεύσεις και εμποδίζει τα φρούτα να μαυρίσουν. Προτιμήστε φρέσκο χυμό, στην ανάγκη ωστόσο και ο συσκευασμένος κάνει δουλειά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε χυμό γκρέιπφρουτ ή πορτοκαλιού για μια πιο φρουτένια νότα. 
  • Αλάτι: Μια πρέζα αλάτι ενισχύει τη γεύση και αναδεικνύει τη γλύκα του φρούτου. Αν αποφεύγετε το αλάτι, λίγο ξύσμα λεμονιού ή λάιμ θα δώσει παρόμοιο αποτέλεσμα. 
  • Νερό: Προσθέστε ελάχιστο, ίσα για να μη ζοριστεί το μπλέντερ. Μπορείτε και να το αντικαταστήσετε με χυμό φρούτων, τσάι από βότανα (π.χ. χαμομήλι για φράουλες ή μέντα για καρπούζι) ή ακόμα και νερό καρύδας για εξωτική πινελιά. Φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το καρπούζι, πιθανώς δε θα χρειαστούν έξτρα υγρά. 

Ο ΠΟΥΡΕΣ ΦΡΟΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ COCKTAILS, MOCKTAILS, ΓΛΥΚΑ Ή ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΕΣ.

Πώς να τον ετοιμάσεις βήμα-βήμα

Η παρασκευή του πουρέ δε θέλει κόπο. Πέντε απλά βήματα αρκούν για τέλειο αποτέλεσμα: 

  • Ετοιμάστε τα φρούτα: Πλύνετε καλά τα φρέσκα φρούτα, αφαιρέστε κουκούτσια, φλούδια ή σπόρους και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια. Αν έχουν σκληρή φλούδα, όπως τα ροδάκινα, βράστε τα για 1-2 λεπτά για πιο εύκολη αποφλοίωση, ενώ για τα κατεψυγμένα, βεβαιωθείτε ότι έχουν ξεπαγώσει εντελώς.
  • Μαρινάρισμα (προαιρετικό): Πασπαλίστε τα φρούτα με λίγη ζάχαρη και αφήστε τα για 20 λεπτά ή όλη τη νύχτα στο ψυγείο. Βοηθά τα φρούτα να βγάλουν τους χυμούς τους, δίνοντας εντονότερη γεύση και άρωμα.
  • Πολτοποίηση: Βάλτε τα φρούτα σε ένα μπλέντερ ή πολυκόφτη, προσθέστε λίγο νερό (ή άλλο υγρό) και πολτοποιήστε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει λεία η υφή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ραβδομπλέντερ ή και ένα πιρούνι (στα μαλακά φρούτα). Προσθέστε ή αφαιρέστε υγρά ανάλογα με το πόσο παχύρευστο θέλετε τον πουρέ.
  • Πέρασμα από σίτα (προαιρετικό): Αν χρησιμοποιείτε φρούτα με πολλά σπόρια, όπως φράουλες ή βατόμουρα, περάστε τον πουρέ από λεπτή σίτα για πιο βελούδινο αποτέλεσμα. Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να πιέσετε τον πουρέ και να απομακρύνετε σπόρους ή ίνες.
  • Έξτρα γεύση: Προσθέστε χυμό λεμονιού ή λάιμ και μια πρέζα αλάτι, δοκιμάζοντας τι σας αρέσει.

4 τρόποι να απολαύσεις τον πουρέ φρούτων

Cocktails και Mocktails

  • Strawberry Mojito: Ανακατέψτε 2 κουταλιές πουρέ φράουλας, χυμό από μισό λάιμ, 5 φύλλα μέντας και 1 κουταλάκι μέλι. Ρίξτε 60ml ρούμι λευκό, παγάκια, συμπληρώστε με σόδα και γαρνίρετε με μια φράουλα.
  • Mango & Chili Margarita: Συνδυάστε 2 κουταλιές πουρέ μάνγκο, 1 κουταλιά χυμό λάιμ, λίγη σκόνη τσίλι και 60ml τεκίλα. Σερβίρετε με πάγο και αλάτι στο χείλος του ποτηριού.
  • Watermelon Spritz: Ανακατέψτε 3 κουταλιές πουρέ καρπουζιού με prosecco και λίγη μέντα για ένα δροσερό καλοκαιρινό ποτό.

Αν αποφεύγετε το αλκοόλ, προσθέστε πουρέ σε σόδα ή ανθρακούχο νερό για ένα γρήγορο, δροσιστικό mocktail.

Πουρές φρούτων για cocktails και γλυκά σε 5 απλά βήματα
iStock

Πρωινό και brunch

Προσθέστε τον πουρέ σε γιαούρτι, pancakes, βάφλες ή overnight oats και απογειώστε τη γεύση τους. Δοκιμάστε πουρέ βατόμουρου πάνω σε τηγανίτες ή πουρέ μήλου με κανέλα σε βρόμη (καλύτερα τον χειμώνα).

Γλυκά

Ο πουρές είναι εξαιρετικός και για επιδόρπια:

  • Γεμίστε τάρτες ή cupcakes με πουρέ ροδάκινου.
  • Φτιάξτε σπιτικό σορμπέ με πουρέ ανανά ή μάνγκο.
  • Προσθέστε πουρέ φράουλας σε παγωτό βανίλια για ένα εύκολο sundae.

Αλμυρές συνταγές

Μην αφήνετε τη γλυκάδα του να σας ξεγελά. Δοκιμάστε πουρέ ροδάκινου με λίγο ξύδι και θα έχετε μια υπέροχη γλυκόξινη σάλτσα για το ψητό χοιρινό. Ο πουρές μάνγκο με καυτερή πιπεριά συνοδεύει ιδανικά πιάτα με γαρίδες. Για ψητό κοτόπουλο δοκιμάστε πουρέ από μήλα ψητά.

4 μυστικά επιτυχίας

Μπορεί να πετύχετε με την πρώτη το ιδανικό αποτέλεσμα ή να βελτιώνεστε με τον καιρό. Σε κάθε περίπτωση:

  • Πειραματιστείτε. Ξεκινήστε με απλούς συνδυασμούς (φράουλα-μπανάνα) και προχωρήστε σε πιο τολμηρούς (ανανάς-τσίλι-μέντα).
  • Μη χρησιμοποιείτε χαλασμένα φρούτα. Ο πουρές θέλει ώριμα φρούτα και όχι ένα βήμα πριν σαπίσουν, διαφορετικά χαλάει η γεύση και το άρωμά του.
  • Δοκιμάστε πριν τη χρήση. Μια σταγόνα λεμόνι ή μια πρέζα αλάτι μπορεί να αναδείξει έναν «άγευστο» πουρέ.
  • Φροντίστε για σωστή αποθήκευση. Βάλτε τον πουρέ σε αεροστεγές δοχείο και, αν θέλετε, απλώστε στην επιφάνειά του μεμβράνη πριν κλείσετε το καπάκι για να αποφύγετε την οξείδωση. Διατηρείται στο ψυγείο για 5 ημέρες ή στην κατάψυξη για 3-6 μήνες. Για εύκολη χρήση, αποθηκεύστε τον σε παγοκύστες ή μικρά σακουλάκια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.