iStock

ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις τα κεσεδάκια τους να μοιάζουν, όμως το γιαούρτι και το επιδόρπιο γιαουρτιού διαφέρουν ως προς τα ποιοτικά και θρεπτικά χαρακτηριστικά τους.

Πας στο σούπερ μάρκετ, φτάνεις στο ψυγείο με τα γιαούρτια και –αφού ξεπεράσεις το νέο χτύπημα των ανατιμήσεων– προσπαθείς να διαλέξεις τι θα πάρεις. Η διαφορά στις τιμές δεν είναι το μόνο που βλέπεις. Αν κοιτάξεις πιο προσεκτικά τις ετικέτες, θα δεις και προϊόντα που αναφέρονται ως «επιδόρπια γιαουρτιού». Δεν είναι απαραίτητο να έχουν μέσα φρούτα, δημητριακά ή ό,τι άλλο. Κυκλοφορούν και σε απλή έκδοση, χωρίς να περιέχουν κάτι σπέσιαλ.

Υπάρχει λόγος να προτιμήσεις το ένα ή το άλλο; Πριν πάρεις την απόφασή σου, ας δούμε κάποια πράγματα.

Τι είναι γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που παράγεται από τον προαιώνιο συνδυασμό γάλακτος και καλλιέργειας μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μετατρέπουν το γάλα σε γιαούρτι μέσω της ζύμωσης, δημιουργώντας ένα προϊόν με σταθερή υφή και υπόξινη γεύση.

γιαούρτι
iStock

Πιστεύεται πως η ζύμωση του γάλακτος (λόγω της παρουσίας ευεργετικών βακτηρίων) προέκυψε από τύχη σε διάφορες περιοχές αρχαίων πολιτισμών, που την αξιοποίησαν ως μέθοδος συντήρησης. Μολονότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη προέλευση του προϊόντος ή του ονόματός του, πολλοί υποστηρίζουν ότι η λέξη γιαούρτι προέκυψε από το τουρκικό ρήμα yoğurmak, που σημαίνει «πήζω». Το yoğurt σημαίνει «να πήξει».

Το γιαούρτι περιέχει ζωντανούς οργανισμούς, λιπίδια, βιταμίνη Α, βιταμίνες Β1, Β2, Β6 και Β12, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, υδατάνθρακες (στο Νο 1 της λίστας είναι η λακτόζη).

επιδόρπιο γιαουρτιού
iStock

Τι είναι επιδόρπιο γιαουρτιού

Στο Άρθρο 84 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών χαρακτηρίζεται ως επιδόρπιο (dessert) προϊόν έτοιμο προς βρώση, που παρασκευάζεται:

  1. Από μία ή περισσότερες κατηγορίες γάλακτος που προβλέπονται από το άρθρο 80 του Κώδικα Τροφίμων,
  2. προϊόντα γάλακτος ή και συστατικά γάλακτος (πρωτεΐνη γάλακτος, λακτόζη) ή και μαγιά γιαουρτιού (και στις δύο περιπτώσεις, τα παραπάνω προϊόντα γάλακτος ή το γάλα σε αναλογία 75% τουλάχιστον κατά βάρος του τελικού προϊόντος αναγόμενο σε νωπό γάλα),
  3. ζαχαρούχες γλυκαντικές ύλες,
  4. σκόνη κακάο λιποπεριεκτικότητας 10% σε βούτυρο κακάο, σοκολάτα ή εκχύλισμα καφέ με ή χωρίς καφεΐνη,
  5. χυμοί φρούτων με ή χωρίς ζάχαρη, ή τεμάχια φρούτων φρέσκα ή ζαχαρωμένα καθώς και προϊόντα με γλυκαντικές ύλες του άρθρου 131 ή και άλλες ύλες που περιλαμβάνονται στον Κώδικα Τροφίμων με εξαίρεση τις πρόσθετες ύλες του Κεφαλαίου ΙΙΙ του παρόντα Κώδικα.

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και τα κατεψυγμένα επιδόρπια, στην παρασκευή των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί και η ψύξη και διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα πρόσθετα στοιχεία των επιδορπίων υποβαθμίζουν τις θρεπτικές ουσίες του προϊόντος, ενώ δίνουν περισσότερες θερμίδες.

Τώρα μπορείτε να διαλέξετε το προϊόν που θα αγοράσετε. Σε μια ισορροπημένη διατροφή χωράνε όλα, αλλά για να κρατάμε τις ισορροπίες καλό είναι να επιλέγουμε κάθε φορά συνειδητά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.