iStock

ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Ο ΝΤΕΚΑΦΕΪΝΕ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ; ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ

Πολλοί επιστήμονες συμβουλεύουν να προσέχεις τι είδους ντεκαφεϊνέ πίνεις, για να μη βάλεις σε κίνδυνο την υγεία σου.

Η συζήτηση δεν ξεκίνησε τώρα, όμως όλο και περισσότερες μελέτες προκύπτουν που στηρίζουν την άποψη πολλών οργανώσεων περιβαλλοντικής υγείας, οι οποίες καλούν τους πολίτες να μην καταναλώνουν ντεκαφεϊνέ ροφήματα. Ο λόγος είναι ότι σ' αυτά περιέχεται χλωριούχο μεθυλένιο, μία ένωση που, κυρίως στην Ευρώπη, χρησιμοποιείται στη διαδικασία αφαίρεσης καφεΐνης, η οποία έχει συνδεθεί με τον καρκίνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, η ουσία αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για συγκεκριμένους καρκίνους, ειδικά όταν καταναλώνεται συστηματικά. Συνεπώς, οι οργανώσεις ζητούν από τον FDA (Αμερικανικό Οργανισμό Υγείας) να απαγορεύσει τη χρήση του εν λόγω χημικού: «Είναι ανησυχητική η κατανάλωση αυτής της ουσίας, ειδικά από εγκύους και άτομα με προβλήματα υγείας. Ο FDA θα πρέπει να απαγορεύσει το χλωριούχο μεθυλένιο και οι εταιρείες καφέ θα πρέπει να βρουν άλλες, πιο ασφαλείς μεθόδους για την αφαίρεση της καφεΐνης», λέει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Clean Label Project, Jaclyn Bowen.

Εργαστηριακά τεστ της παραπάνω οργάνωσης που πραγματοποιήθηκαν το 2020 και το 2022, έδειξαν ότι χλωριούχο μεθυλένιο περιέχεται τουλάχιστον στους μισούς ντεκαφεΐνε καφέδες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Απαντώντας στα αποτελέσματα των μελετών, η Αμερικανική Ένωση Καφέ τόνισε ότι τα επίπεδα χλωριούχου μεθυλενίου στις εν λόγω εταιρείες που ενοχοποιήθηκαν είναι πολύ χαμηλά (και σίγουρα εντός ορίων που έχει θέσει ο FDA). Αυτό, όμως, δεν καθησυχάζει τους επιστήμονες.

Γιατί κάποιες οργανώσεις περιβαλλοντικής υγείας ζητούν να κόψεις τον ντεκαφεϊνέ
iStock

Πώς συνδέεται το χλωριούχο μεθυλένιο που περιέχεται στον ντεκαφεϊνέ με τον καρκίνο;

Το χλωριούχο μεθυλένιο χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για βιομηχανικές διαδικασίες, όπως απογύμνωση χρωμάτων, καθαρισμός μετάλλων και απολίπανση, καθώς και για φαρμακευτικές παραγωγές. Οι άνθρωποι συνήθως έρχονται σε δερματική επαφή μ' αυτό ή το εισπνέουν και, τότε, λέει ο αμερικανικός Οργανισμός Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία, μπορεί να λειτουργήσει ως καρκινογόνο.

Το δε αμερικανικό CDC αναφέρει ότι «η χρόνια έκθεση σε χλωριούχο μεθυλένιο μπορεί εύλογα να αναμένεται ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο, με βάση επαρκή στοιχεία σε πειραματόζωα».

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η έκθεση σε αυτή την ουσία κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο, αφού μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα. Επιπλέον, έχει εντοπιστεί και στο μητρικό γάλα.

Δεν είναι τυχαίο ότι έπειτα από αυτές τις μελέτες ο αμερικανικός Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος, απαγόρευσε τη χρήση χλωριούχου μεθυλενίου στην απογύμνωση χρωμάτων και την περιόρισε σε άλλες διαδικασίες, με σκοπό να προστατευτούν όσοι συμμετέχουν σε αυτές.

Γιατί κάποιες οργανώσεις περιβαλλοντικής υγείας ζητούν να κόψεις τον ντεκαφεϊνέ
iStock

Να σταματήσουμε, λοιπόν, να πίνουμε ντεκαφεϊνέ;

Όσο βρίσκεται εντός ορίων, ο FDA συνεχίζει να επιτρέπει τη χρήση του χλωριούχου μεθυλενίου και ο λόγος είναι ότι «δεν είναι ακόμα γνωστή η δυνητική του τοξικότητα όταν καταναλώνεται σε μικρές μεν ποσότητες μα συστηματικά», όπως λέει η Δρ Luz Claudio, καθηγήτρια περιβαλλοντικής ιατρικής και δημόσιας υγείας της Ιατρικής Σχολής Icahn Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Αν πρέπει να πιείς ντεκαφεϊνέ, λέει η καθηγήτρια, αναζήτησε είτε οργανικό decaf είτε καφέ που η αποκαφεϊνοποίηση έχει γίνει με φυσικό τρόπο, με τη χρήση νερού. Στα καταστήματα, οι καφέδες αυτοί πιστοποιούνται με ταμπέλες που αναφέρουν «organic decaf» ή «Swiss water process» ή «CO2 process», ενώ μπορείς να αγοράζεις τέτοιον καφέ, σε αλεσμένη μορφή, για το σπίτι.

«Περιορίζοντας, λοιπόν, τον ντεκαφεϊνέ περιορίζεις δυνητικά και τον κίνδυνο, γιατί άπαξ και το χλωριούχο μεθυλένιο μπει στον οργανισμό σου, δεν υπάρχει τρόπος να απομακρυνθεί», καταλήγει η Δρ Claudio.

Η δε διευθύντρια πολιτικού σχεδιασμού για τα χημικά στο Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, Δρ Maria Doa συμπληρώνει: «Μπορεί τα επίπεδα χλωριούχου μεθυλενίου σε έναν μόνο ντεκαφεϊνέ να μην είναι υπερβολικά υψηλά, όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιλέγουμε έναν τέτοιον καφέ όταν υπάρχουν πιο ασφαλείς μέθοδοι αποκαφεϊνοποίησης».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.