iStock

ΤΑ 4 ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Πολλοί γονείς κρύβουν τις λιχουδιές από τα παιδιά τους, πιστεύοντας ότι έτσι θα τα μυήσουν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, αυτό όχι απλώς δεν ενδείκνυται ως πρακτική, αλλά αποτελεί και ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στη διατροφή των παιδιών. Μάθετε ποια είναι τα υπόλοιπα.  

Πατατάκια, σοκολάτες, καραμέλες, κρουασάν, σφολιάτες, πατάτες τηγανητές. Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα σνακ των μικρών παιδιών. Όλοι ξέρουμε ότι τα παιδιά μπορεί να είναι πολύ επιλεκτικά με το φαγητό. Είναι γεγονός ότι αν δεν έχουν ένα μέτρο στη διατροφή τους, μπορούν να τρώνε μόνο όσα φαγητά τους αρέσουν και τίποτα άλλο. Όσο για τα φρούτα και τα λαχανικά; Ούτε λόγος!

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η συμπεριφορά αποτελεί ένα φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης ενός παιδιού. Είναι μάλιστα συνηθισμένο τα παιδιά να μην θέλουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να προτιμούν γνώριμες για αυτά τροφές. Στο σημείο αυτό έρχεται ο ρόλος του γονέα, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει δράση για να μάθει στο παιδί του την αξία της υγιεινής διατροφής.

Συχνά, βέβαια, οι γονείς υποπίπτουν σε λάθη, όπως είναι για παράδειγμα η υπερβολική πίεση ή ανησυχία.

Ποια σφάλματα κάνουν οι γονείς στη διατροφή των παιδιών

1. Διώχνουν το παιδί από την κουζίνα

Οι ρυθμοί είναι γρήγοροι, η μαμά ή ο μπαμπάς ετοιμάζουν το φαγητό, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας περιμένουν. Είναι λογικό να μην θέλουν τίποτα να τους αποσπάει την προσοχή, σαφώς ούτε και τα παιδιά τους. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι αυτή δεν είναι σωστή μέθοδος, ιδιαίτερα αν οι γονείς θέλουν να μάθουν στο παιδί τους να δοκιμάζει νέα φαγητά. Αντιθέτως, μελέτες δείχνουν ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία των γευμάτων είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να πεισθούν να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα. Παλαιότερη έρευνα από το πανεπιστήμιο Columbia ανέλυσε πώς το μαγείρεμα με ένα παιδί επηρεάζει τις διατροφικές του συνήθειες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν μαγειρέψει τα δικά τους φαγητά είχαν περισσότερες πιθανότητες όχι μόνο να δοκιμάσουν αλλά και να φάνε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτά.

Πιο πρόσφατη έρευνα από την Ιαπωνία έδειξε μεταξύ άλλων ότι όταν ένας γονέας μαγειρεύει μαζί με το παιδί του, μπορεί να έχει λιγότερη ανησυχία σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες , συμπεριλαμβανομένου του «επιλεκτικού φαγητού», δηλαδή της απροθυμίας του παιδιού να φάει οικεία τρόφιμα ή να δοκιμάσει νέα. Επιπλέον, άλλη έρευνα ενθαρρύνει τους γονείς να έχουν παρέα το παιδί τους κατά την προετοιμασία ενός υγιεινού και ισορροπημένου γεύματος, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη λαχανικών στα παιδιά.

παιδική διατροφή
Unsplash Annie Spratt

2. Βασίζονται στη λογική της ανταμοιβής

Το να πιέζετε το παιδί σας να δοκιμάσει λίγο απ' όλα μάλλον δεν είναι η καλύτερη πρακτική. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά αντιδρούν αρνητικά όταν οι γονείς τα πιέζουν να φάνε τρόφιμα, ακόμη και αν η πίεση προσφέρει ανταμοιβή. Όπως αναφέρουν οι New York Times σε σχετικό άρθρο, σε μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, οι ερευνητές ζήτησαν από τα παιδιά να τρώνε λαχανικά και να πίνουν γάλα, προσφέροντάς τους αυτοκόλλητα και χρόνο στην τηλεόραση αν το έκαναν. Αργότερα στη μελέτη, τα παιδιά εξέφρασαν αντιπάθεια για τις τροφές από την κατανάλωση των οποίων είχαν ανταμοιφθεί.

Όπως είχει δηλώσει μία από τις συγγραφείς αυτής της μελέτης, βραχυπρόθεσμα μπορεί να μπορέσετε να εξαναγκάσετε ένα παιδί να φάει, αλλά μακροπρόθεσμα θα είναι λιγότερο πιθανό να τρώει αυτά τα τρόφιμα.

παιδική διατροφή
iStock

3. Κρύβουν «τις λιχουδιές»

Έχετε βάλει εκείνα τα σακουλάκια με τα πατατάκια στο ντουλάπι πάνω πάνω, για να μην τα φτάνουν τα παιδιά; Για ξανασκεφτείτε το. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι αν ένας γονέας απαγορεύει ένα τρόφιμο, τα παιδιά το θέλουν περισσότερο. Επιπλέον, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα παιδιά των οποίων το φαγητό είναι πολύ περιορισμένο στο σπίτι είναι πολύ πιο πιθανό να «ξεσαλώσουν» όταν βρουν απαγορευμένα τρόφιμα.

Τι πρέπει να κάνετε ως γονείς; Ίσως θα ήταν καλύτερα να μην φέρνετε στο σπίτι τρόφιμα που νιώθετε ότι πρέπει να κρύψετε. Είναι προτιμότερο να γεμίσετε τα ντουλάπια της κουζίνας με υγιεινά σνακ και να δώσετε στα παιδιά σας πλήρη πρόσβαση σε αυτά.

παιδική διατροφή
iStock

4. Δεν έχουν υπομονή

Είναι σημαντικό να συνεχίζετε να προσφέρετε μια ποικιλία υγιεινών φαγητών και σνακ, ακόμα κι αν το παιδί σας αρνείται να φάει. Με άλλα λόγια, δεν θα πρέπει να εγκαταλείπετε την προσπάθεια αλλά να έχετε κατά νου ότι οι διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών αλλάζουν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θεωρία της διατροφολόγου και συν-συγγραφέα του βιβλίου «Feeding Your Child for Lifelong Health», Susan B. Roberts, όπως αναφέρεται στο άρθρο των New York Times. Η ειδικός πρότεινε τον «κανόνα των 15», δηλαδή να βάζουμε ένα φαγητό στο τραπέζι τουλάχιστον 15 φορές για να δούμε αν το παιδί θα το αποδεχτεί. Μόλις ένα φαγητό γίνει αποδεκτό, οι γονείς θα πρέπει να το δουν αυτό ως ευκαιρία για να διευρύνουν την ποικιλία των τροφών που θα φάει το παιδί τους, βρίσκοντας και προσφέροντας τρόφιμα με παρόμοιο χρώμα ή γεύση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.