iStock

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΛΟΥΔΑ

Άλλοι μιλάνε για βιταμίνες και άλλοι για φυτοφάρμακα. Τελικά, έχει η φλούδα το... ζουμί ή όχι; Αν έχεις μπερδευτεί, σου έχουμε την απάντηση.

Για το αν είναι προτιμότερο να ξεφλουδίζουμε ή όχι τα φρούτα και τα λαχανικά οι απόψεις διίστανται. Στον αντίποδα εκείνων που υποστηρίζουν ότι στη φλούδα βρίσκονται σημαντικές βιταμίνες, συναντάμε εκείνους που αντιτείνουν ότι στη φλούδα βρίσκονται και υπολείμματα από φυτοφάρμακα και χημικά, τα οποία δεν φεύγουν με το πλύσιμο.

Μια τρίτη κατηγορία επιλέγει βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Και πάλι, όμως, πόσο εύκολο είναι να ψωνίζεις μόνο βιολογικά είδη; Αναζητήσαμε τι ισχύει τελικά για το ξεφλούδισμα των φρούτων και των λαχανικών και καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:

Τι θα κερδίσεις αν φας τη φλούδα

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πηγές βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και πολλών φυτοχημικών (είναι καλό αυτό), όπως τα αντιοξειδωτικά (ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες). Η μη κατανάλωση αρκετών από αυτά τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Το να καταναλώνεις καθημερινά 400 γρ. φρούτων και λαχανικών, όπως συνιστά ο ΠΟΥ, δεν είναι πάντα εύκολο. Θα μπορούσε λοιπόν η κατανάλωση της φλούδας φρούτων και λαχανικών να βοηθήσει προσθέτοντας θρεπτικά συστατικά; Η απάντηση είναι «ναι».

φρούτα με τη φλούδα
Unsplash Estudio Bloom

Για παράδειγμα, σημαντικές ποσότητες βιταμινών, όπως η βιταμίνη C και η ριβοφλαβίνη, και μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος βρίσκονται στη φλούδα 7 λαχανικών: παντζάρι, σιναπόσπορος, καρότο, γλυκοπατάτα, ραπανάκι, τζίντζερ και πατάτα.

Επίσης, τα μήλα με τη φλούδα περιέχουν 15% περισσότερη βιταμίνη C, 267% περισσότερη βιταμίνη Κ, 20% περισσότερο ασβέστιο, 19% περισσότερο κάλιο και 85% περισσότερες φυτικές ίνες από τα αποφλοιωμένα. Άλλωστε, πολλές φλούδες είναι πλούσιες σε βιολογικά ενεργά φυτοχημικά, όπως φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Η οικολογική διάσταση

Ένας άλλος λόγος για να μην ξεφλουδίζουμε φρούτα και λαχανικά είναι τα κατάλοιπα στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται –μαζί και οι φλούδες τους– παράγουν το 8%-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η σήψη των τροφίμων στους χώρους υγειονομικής ταφής απελευθερώνει μεθάνιο, το πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου. Μόνο η Νέα Ζηλανδία αναφέρει ετήσια σπατάλη 13.658 τόνων φλούδας λαχανικών και 986 τόνων φλούδας φρούτων – μια χώρα με πληθυσμό μόλις 5,1 εκατομμυρίων.

Με βάση τα παραπάνω είναι μάλλον προτιμότερο να μην καθαρίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας. Και δεν εννοούμε την μπανάνα, το πορτοκάλι, το πεπόνι, τον ανανά, το μάνγκο, το αβοκάντο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, των οποίων οι φλούδες δεν είναι βρώσιμες, δεν έχουν ωραία γεύση ή μπορεί να μας βλάψουν. Ούτε βέβαια προτείνουμε να φτιάξεις πουρέ πατάτας με τις φλούδες.

Με τη φλούδα
Unsplash Annemarie Schaepman

Μένουν τα φυτοφάρμακα στη φλούδα;

Υπολείμματα φυτοφαρμάκων διατηρούνται σίγουρα πάνω ή λίγο κάτω από την επιφάνεια, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με το είδος των φυτών. Τα περισσότερα από αυτά τα υπολείμματα μπορούν να αφαιρεθούν με πλύσιμο. Αν μάλιστα τα πλύνουμε καλά κάτω από κρύο νερό και τα καθαρίσουμε με μια σκληρή βούρτσα, θα απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα, η βρωμιά και τα χημικά.

Οι τεχνικές μαγειρέματος, όπως ο βρασμός και ο ατμός, μπορούν επίσης να μειώσουν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αλλά δεν απομακρύνονται όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων με το πλύσιμο και το μαγείρεμα.

Το συμπέρασμα

Ο δικός μας Εθνικός Διατροφικός Οδηγός συστήνει την κατανάλωση φρούτων με τη φλούδα. Ωστόσο, υπάρχει μία λίστα φρούτων και λαχανικών που είναι περισσότερο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα και είναι προτιμότερο να αγοράζουμε βιολογικά.

Αν πάντως αναζητάς τρόπους να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις με κάποιους τρόπους τις φλούδες από τις μπανάνες, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.