ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΡΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ ΒΑΡΟΣ
Ομάδα εθελοντών σε πρόγραμμα αδυνατίσματος έχασε το διπλάσιο βάρος όταν σταμάτησε να καταναλώνει συγκεκριμένα τρόφιμα.
Ζούμε σε μια εποχή που το να καταφέρει κανείς να αποφύγει εντελώς τα επεξεργασμένα τρόφιμα μοιάζει με άθλο. Μια απλή βόλτα στο σούπερ μάρκετ αρκεί για να το διαπιστώσεις: Η πλειοψηφία των τροφίμων στα ράφια και τα ψυγεία είναι συσκευασμένα και στις ετικέτες τους αναγράφονται αμέτρητα συστατικά, πολλά εκ των οποίων συντηρητικά. Πώς να ξεχωρίσεις τα πιο υγιεινά και τι πρέπει να αποφεύγεις αν θες να χάσεις βάρος;
Την απάντηση επιδίωξε να δώσει η πρώτη μελέτη που έδειξε μια σαφή σύνδεση μεταξύ των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και του βάρους. Πραγματοποιήθηκε από το University College London και το UCL hospitals NHS trust, και σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ποιοτικών δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία.
Το βασικό της συμπέρασμα είναι σαφές: Οι άνθρωποι χάνουν περισσότερο βάρος αν μαγειρεύουν οι ίδιοι ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και δεν τρώνε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και εξωσπιτικό φαγητό.
Με ποιον τρόπο έχασαν βάρος οι εθελοντές
Στους συμμετέχοντες στη μελέτη δόθηκε μία από δύο δίαιτες με το ίδιο διατροφικό προφίλ για οκτώ εβδομάδες: Η μία αποτελούνταν από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ η άλλη περιλάμβανε ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Όταν για παράδειγμα η πρώτη ομάδα έτρωγε μπάρες πρωινού και έτοιμα λαζάνια, η δεύτερη έτρωγε βρώμη μουλιασμένη σε γάλα και γιαούρτι και σπιτικό σπαγγέτι μπολονέζ.
Τι έτρωγαν ενδεικτικά οι συμμετέχοντες
Ομάδα με ελάχιστα επεξεργασμένα γεύματα
- Πρωινό: Νιφάδες βρώμης με κανέλα και μήλο.
- Μεσημεριανό: Μεξικάνικο κοτόπουλο με σαλάτα και πίτα.
- Δείπνο: Σπιτική πίτα με cottage, φασόλια και καλαμπόκι.
Ομάδα με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
- Πρωινό: Μπάρα πρωινού με βρώμη και φρούτα.
- Μεσημεριανό: Συσκευασμένο κοτόπουλο wrap.
- Δείπνο: Έτοιμη πίτα cottage με λαχανικά και καλαμπόκι.
Στο τέλος της δοκιμής, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη δεύτερη δίαιτα είχαν χάσει διπλάσιο βάρος από εκείνους που ακολούθησαν την πρώτη.
Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που ακολούθησαν τη δίαιτα των υπερεπεξεργασμένων κατανάλωναν 120 θερμίδες λιγότερες από το συνηθισμένο ημερησίως και έχασαν κατά μέσο όρο 1% του βάρους τους κατά τη διάρκεια της μελέτης. Όσοι ακολούθησαν τη δίαιτα με ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα κατανάλωναν 290 θερμίδες λιγότερες ημερησίως και έχασαν κατά μέσο όρο 2% του βάρους τους, συμπεριλαμβανομένης πολύ περισσότερης λιπώδους μάζας. Σε διάστημα ενός έτους, αυτό θα μπορούσε να φτάσει σε μείωση βάρους 13% για τους άνδρες και 9% για τις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το χαμηλό κόστος των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων
Ο Δρ. Samuel Dicken, συγγραφέας επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι ενώ προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει τα υπερεπεξεργασμένα με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, δεν είναι όλα «εγγενώς ανθυγιεινά». Ωστόσο, όπως εξήγησε, επειδή έχουν πιο απαλή υφή και είναι πιο πυκνά σε θερμίδες, διευκολύνουν την υπερκατανάλωση τροφής.
Επιπλέον, καθώς οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση της επιθυμίας τους για φαγητό, φάνηκε σημαντική βελτίωση στη «λιγούρα» στη δίαιτα με τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, σε σύγκριση με τη δίαιτα με τα πολλά επεξεργασμένα.
Βάσει των παραπάνω αποτελεσμάτων, η ομάδα των ειδικών που διεξήγαγε τη μελέτη συνέστησε στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να χρησιμοποιούν προειδοποιητικές ετικέτες στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, περιορισμούς στο μάρκετινγκ, προοδευτική φορολογία και επιδοτήσεις προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού και να γίνει η υγιεινή διατροφή προσιτή σε όλους.
Όπως είπε ο Adrian Brown, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης: «Η κρίση του κόστους ζωής έχει επηρεάσει τις επιλογές των ανθρώπων όσον αφορά τα τρόφιμα. Τα υγιεινά τρόφιμα είναι έως και δύο φορές πιο ακριβά από τα ανθυγιεινά τρόφιμα». Αν θέλουν τα κράτη να κάνουν οι πολίτες πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, αυτό πρέπει να αλλάξει.