Unsplash Priscilla Du Preez

4 ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΗ VEGAN ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΞΗΓΟΥΝ ΤΙ ΤΡΩΝΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Είναι δυνατόν να κάνουμε το κοκορέτσι ή τη μαγειρίτσα vegan; 4 vegan σεφ απαντούν πως γίνεται και μας λένε τι τρώνε την Κυριακή του Πάσχα.    

Μπορεί –κατά την παράδοση– να διανύουμε περίοδο νηστείας, όμως οι προνοητικοί έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το τραπέζι του Πάσχα. Τι προβλέπουν; Μάλλον κρέατα, κρέατα, κρέατα. Τιμητική θέση στο τραπέζι κατέχουν άλλωστε το αρνί (ή κατσίκι), το κοκορέτσι – και ό,τι περισσέψει από το βράδυ της Ανάστασης!

Θυμάμαι πριν από κάποια χρόνια μια φίλη από το εξωτερικό την οποία είχαμε προσκαλέσει για γεύμα την ημέρα του Πάσχα να τρομάζει στην ιδέα του αρνιού που σουβλιζόταν συνοδεία χορών και μουσικής. Εμείς οι υπόλοιποι, συνηθισμένοι στην εικόνα, θεωρήσαμε πως όλα ήταν φυσιολογικά.

Μερικά χρόνια αργότερα, καταλάβαμε πως η «περίεργη» φίλη δικαιολογημένα τρόμαξε στην εικόνα του σουβλισμένου αρνιού. Ήταν τότε που είχε αρχίσει να διαδίδεται στην Ελλάδα η χορτοφαγική διατροφή και έπειτα η vegan κουζίνα και φιλοσοφία, κερδίζοντας όλο και περισσότερους οπαδούς.

Κακά τα ψέματα, αν δεν φας κρέας την ημέρα του Πάσχα δεν έγινε και κάτι. Μπορείς να φας πολλά άλλα εξίσου νόστιμα φαγητά. Σούπα από μανιτάρια, πίτες, σουβλάκια με τόφου, τζατζίκι με φυτικό γιαούρτι, ευφάνταστες σαλάτες.

Ζητήσαμε από 4 vegan σεφ να μας πουν τι τρώνε οι ίδιοι στο πασχαλινό τραπέζι, να προτείνουν μερικές ιδέες για φαγητό και να μας εξηγήσουν πώς τους αντιμετωπίζουν οι οικείοι τους την ημέρα που έχει καθιερωθεί (και δεν είναι η μόνη) ως ημέρα αφιερωμένη στην κρεατοφαγία.

Νίκος Γαϊτάνος, vegan σεφ

«Ως σεφ, θέλω πάντα –ανάλογα με την ημέρα και το έθιμο– να προσφέρω μια εναλλακτική πρόταση vegan φαγητού. Προσωπικά, σπάνια το ακολουθώ. Προτιμώ να τρώω ό,τι θέλω κάθε μέρα και όχι ό,τι επιβάλλει ένα έθιμο. Ειδικά η Κυριακή του Πάσχα είναι για μένα ημέρα πένθους για τα χιλιάδες αρνάκια που πέθαναν για να γιορτάσουμε την Ανάσταση... Οπότε, δεν έχω κάτι να γιορτάσω!

»Τώρα, ως vegan chef έχω πολλές εναλλακτικές προτάσεις, ίσως όχι σε κάτι που να θυμίζει αρνί, αλλά σίγουρα να προσομοιάζει την γεύση του κρέατος, όπως σόγια, τζάκφρουτ, μανιτάρια. Ειδικά τα μανιτάρια είναι κάτι πολύ νόστιμο και υγιεινό, που το βρίσκουμε πολύ εύκολα. Στα κάρβουνα γίνονται ακόμα πιο νόστιμα. Μέχρι και κοκορέτσι μπορείς να φτιάξεις με μανιτάρια και ζυμαρικά, το οποίο είναι και αρκετά ρεαλιστικό. Επίσης, πλέον η τεχνολογία τροφίμων είναι στην υπηρεσία των vegan και υπάρχουν πολλές εναλλακτικές σε φυτικό κρέας.

»Εγώ, η αδερφή και η μητέρα μου είμαστε vegan, οπότε με την οικογένειά δεν έχω κάποιο θέμα αντιμετώπισης. Φίλοι και γνωστοί εκείνη την ημέρα γιορτάζουν ξεχωριστά και βρισκόμαστε κάποια άλλη στιγμή. Όταν ήμουν πιο μικρός, υπήρχαν πειράγματα, αλλά μετά από 30 χρόνια που είμαι χορτοφάγος το έχουμε ξεπεράσει. Ακόμα και η κοινωνία πλέον είναι πολύ πιο ανεκτική απέναντι στους χορτοφάγους. Πάντα θα υπάρχουν πειράγματα ή και αρνητική συμπεριφορά, αλλά πιστεύω ότι πλέον είναι μειοψηφία».

Λίλα Πούλιου & Μαρία Πόπα, vegan σεφ και ιδιοκτήτριες vegan εστιατορίου

«Οι επιλογές είναι αμέτρητες, αρκεί κανείς να έχει τη θέληση να μην ενδώσει στην "παράδοση". Ενδεικτικά, ψήνουμε στην ψησταριά τα δικά μας εναλλακτικά μεζεδάκια –φιλετάκια από seitan, τέμπε ή λουκάνικα (από seitan ή σόγια)– και τα περιχύνουμε με bbq σος. Σουβλάκια από τόφου, μανιτάρια και πιπεριές, κεμπάπ, αλλά και πιο alternative εδέσματα».

«Θυμάμαι ένα Πάσχα, πριν 6 χρόνια περίπου», προσθέτει η Λίλα Πούλιου. «Η μητέρα μου, 78 χρονών τότε, κόρη χασάπη (!) που τα Χριστούγεννα της περασμένης χρονιάς είχε σταματήσει να τρώει κρέας, αναφώνησε εμπνευσμένη από εμένα και τις εγγονές της “Τέρμα τα αρνιά, τώρα τρώμε πίτες”, άρπαξε τον πλάστη και άνοιξε φύλλο για πίτα! Μπορούμε να φάμε και πίτες, λοιπόν, με τη μανιταρόπιτα να έχει την τιμητική της, αρκεί να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε out of the box!

»Όσο για τους συγγενείς και φίλους, στην αρχή ήταν κάπως άβολα για όλους. Με τον καιρό, όλο και περισσότεροι εμπνέονται και είναι έτοιμοι να αφήσουν πίσω τους τις παλιές συνήθειες, γιατί όσο δοκιμάζουν από τα δικά μας φαγητά τόσο βλέπουν ότι δεν υστερούν σε γεύση. Οι περισσότεροι, εξάλλου, νοιάζονται για τα ζώα και δεν αντέχουν τον πόνο τους».

Αλεξάνδρα Σαρηγιάννη, vegan σεφ

Αλεξάνδρα Σαρηγιάννη
Ισμήνη Κιμιωνή

«Την ημέρα του Πάσχα θα φάω αρχικά λίγη σούπα μανιταρίτσα, από το προηγούμενο βράδυ της Ανάστασης. Η μανιταρίτσα έχει γίνει πια πολύ γνωστή και αγαπητή στον κόσμο. Είναι η χορτοφαγική εκδοχή της μαγειρίτσας, που περιέχει διάφορα μανιτάρια, μαρούλι και μυρωδικά. Για κυρίως, θα ψήσω μανιτάρια πλευρώτους στη σχάρα και θα φουρνίσω πατατούλες στον φούρνο με μπόλικο λεμόνι και θυμάρι. Για να μην ζηλέψω το κλασικό τζατζίκι, θα φτιάξω ένα τζατζίκι με φυτικό γιαούρτι. Ευτυχώς οι σαλάτες δεν περιέχουν συνήθως τίποτα ζωικό, οπότε μπορώ να φάω άφοβα!

»Επιλέγω να μην πάω κάπου που θα σουβλίσουν αρνί. Αν απλά υπάρχει στο τραπέζι, δεν είναι πρόβλημα. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και δεν επιβάλλω σε κανέναν τις δικές μου. Ευτυχώς, έχω αρκετούς φίλους που δεν τρώνε κρέας, οπότε δεν είμαι η μόνη “περίεργη” στο τραπέζι».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.