iStock

5 ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

«Ξεσκονίσαμε» τα ράφια με τις νέες κυκλοφορίες και σας παρουσιάζουμε πέντε βιβλία που θα θέλαμε να διαβάσουμε στις διακοπές του Πάσχα. Ή και μετά, αν δεν προλάβουμε!

Οι διακοπές του Πάσχα για κάποιους δεν είναι παρά οι επίσημες αργίες, από Μεγάλη Παρασκευή μέχρι Δευτέρα του Πάσχα. Για να μην ξεχνάμε βέβαια κι εκείνους που θα δουλεύουν ακόμα και αυτές τις μέρες... Για όσους από εμάς καταφέρουμε να κάνουμε μια ανάπαυλα και να ξεκλέψουμε χρόνο από τις προετοιμασίες για τσουγκρίσματα, ψησίματα και τα συναφή, ένα βιβλίο είναι πάντα καλή παρέα.

Όπως είναι πάντα ένα καλό δώρο για όσους μαγεύονται από τη λογοτεχνία και ταξιδεύουν μέσα από τις σελίδες εκλεκτών βιβλίων.

Από τις νέες κυκλοφορίες, επιλέξαμε πέντε τίτλους. Ιστορίες από την Αφρική, από τη Λατινική Αμερική, αλλά και από την Κρήτη. Ιστορίες του σήμερα και του παρελθόντος. Από συγγραφέα βραβευμένο με Νόμπελ, από πρωτοεμφανιζόμενη ή από θρύλο της λογοτεχνίας. Όχι ότι θα προλάβουμε να τα διαβάσουμε αυτές τις μέρες και τα πέντε, αλλά κάνουμε λίστα και για… προσεχώς!

1. «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ», Αμπντουλραζάκ Γκούρνα

Το 2021, ένας 74χρονος Βρετανο-τανζανός, ο Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, κατάφερε να φέρει αναταραχή στους λογοτεχνικούς κύκλους. Ελάχιστα διαβασμένος –αν και γράφει στα αγγλικά–, τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για την ασυμβίβαστη και συμπονετική διείσδυσή του στις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και στις τύχες των προσφύγων στο χάσμα μεταξύ πολιτισμών και ηπείρων». Και διόλου άδικα.

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Εκδόσεις Ψυχογιός

Ταγμένος στο να δίνει φωνή στους ανθρώπους που κανείς δεν ακούει και κανείς δεν θέλει, ο Γκουρνά γράφει με λυρισμό αλλά και χιούμορ λυτρωτικό. Στον «Παράδεισο» (Εκδόσεις Ψυχογιός), παρακολουθούμε ένα 12χρονο παιδί που πουλιέται από τον πατέρα του ως σκλάβος σε έναν πλούσιο έμπορο, έναντι χρέους. Καθώς οδεύει προς την ενηλικίωση, γνωρίζουμε τις βαθιές αντιθέσεις των αφρικανικών χωρών που διανύει. Η υπογραφή της Κατερίνας Σχινάς στη μετάφραση –και το επίμετρο– επιπλέον λόγος για την επιλογή του βιβλίου.

2. «ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ», Δημήτρης Στεφανάκης

«“Για το φονικό δεν κατέχω πράμα”, απαντούσε ο Γιαννιός Αστάκης όλα τα χρόνια της ζωής του σε όποιον ρωτούσε να μάθει για τη δολοφονία του Μπραήμη, του επονομαζόμενου Μινώταυρου». Με αυτή τη δυνατή αρχή μας μεταφέρει ο Δημήτρης Στεφανάκης στην Κρήτη του 1894, σε ένα εγγυημένο page-turner 700 σελίδων, με τίτλο «Μινώταυρος» (Εκδόσεις Μεταίχμιο).

Μινώταυρος
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Στα χρόνια που η Τουρκοκρατία σβήνει στο νησί, δύο νέοι, ο Γιαννιός και η Μαργώ, θα ζήσουν μια ερωτική ιστορία. Την αρχή της πυροδοτεί ένα φονικό και στο φόντο της τρέχουν γεγονότα δραματικά. Από την μεγάλη σφαγή του Ηρακλείου φτάνουμε ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που βρίσκει τους ήρωες στο Παρίσι και το Βερολίνο.

Ο 62χρονος συγγραφέας και μεταφραστής Δημήτρης Στεφανάκης τιμήθηκε το 2011 με το βραβείο Prix Mediterranee Etranger, για το βιβλίο του «Μέρες Αλεξάνδρειας» στη γαλλική του μετάφραση, όπως και με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, την ίδια χρονιά.

3. «Ο ΑΝΕΜΟΣ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ», Σέλβα Αλμάδα

Έχει χαρακτηριστεί μια από τις πιο δυνατές φωνές της Αργεντινής. H 50χρονη ποιήτρια και συγγραφέας Σέλβα Αλμάδα μάς συστήνεται στα ελληνικά με το συναρπαστικό πρωτόλειό της, με τίτλο «Ο άνεμος που σαρώνει» (Εκδόσεις Κλειδάριθμος – Μετάφραση: Αγγελική Βασιλάκου.

Ο ΑΝΕΜΟΣ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ
Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Σε μόλις 150 σελίδες, γεμάτες με ένταση και ποιητικό ύφος, βρίσκουμε τον αιδεσιμότατο Πίρσον να κηρύσσει το Ευαγγέλιο στα χωριά της Αργεντινής, μαζί με την έφηβη κόρη του, τη Λένι, ώσπου μια βλάβη του αυτοκινήτου θα τον φέρει κοντά με τους ντόπιους, με τρόπο που δεν θα φανταζόταν. Από το 2012, που πρωτοκυκλοφόρησε, ο «Άνεμος που σαρώνει» δεν έχει σταματήσει να αποσπά βραβεία και θετικές κριτικές, ενώ έγινε ταινία, θεατρικό έργο, ως και όπερα, στη Λυρική Σκηνή του Μπουένος Άιρες.

4. «ΑΛΗΤΕΣ!», Ελογκόσα Οσούντε

Λάγος, Νιγηρία. Άνθρωποι του περιθωρίου, φτωχοί, «αόρατοι», LGBTQI+ ήρωες με ανύπαρκτα δικαιώματα, επιβιώνουν παρά τις απροσμέτρητες διακρίσεις σε βάρος τους και τη δεδομένη διαφθορά. Η Ελογκόσα Οσούντε, συγγραφέας και εικαστική καλλιτέχνιδα, μας δίνει ένα μυθιστόρημα-«γροθιά στο στομάχι», στο οποίο επιφυλάσσει, ωστόσο, ένα αναπάντεχα αισιόδοξο τέλος.

Αλήτες!
Εκδόσεις Διόπτρα

Η νεαρή Νιγηριανή συγγραφέας του «Αλήτες!» (Εκδόσεις Διόπτρα – Μετάφραση: Γιώργος- Ίκαρος Μπαμπασάκης), που απέσπασε το 2021 το βραβείο Plimpton του Paris Review για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς, δηλώνει πως επιθυμεί «όσοι διαβάσουν το βιβλίο, ιδίως οι queer, ανάμεσα σε ό,τι δυσάρεστο νιώθουν, να χωρέσουν και την ελπίδα, το κουράγιο και μια υπενθύμιση πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο».

5. «Ο ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΓΚΑΤΣΜΠΥ», Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ

Για το τέλος κρατήσαμε μια κλασική, αγαπημένη επιλογή, αλλά... with a twist. Γιατί θα διαβάσουμε μεν ξανά τον «Υπέροχο Γκάτσμπυ», του Φιτζέραλντ, αλλά αυτή τη φορά η ιστορία του Τζέι Γκάτσμπυ, του Νικ Κάραγουει και της Ντέιζι Μπιουκάναν ξετυλίγεται στις σελίδες ενός graphic novel (Εκδόσεις Μίνωας – Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς).

Τη διασκευή του σπουδαίου μυθιστορήματος του 1925 ανέλαβε ο Φρεντ Φόρνταμ και την ατμοσφαιρική εικονογράφηση η Άγια Μόρτον. Στην έκδοση αυτή απολαμβάνουμε, επίσης, και την εισαγωγή, γραμμένη από την δισεγγονή του Φιτζέραλντ, Μπλέικ Χάζαρντ, σε ένα έντονα προσωπικό ύφος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.