Cranes Descending British Ecological Society Doron Talmi

7 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗ ΦΥΣΗ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΞΑΝΑΔΕΙ

Επτά εικόνες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό φωτογραφίας «Capturing Ecology» της Βρετανικής Οικολογικής Εταιρείας μάς αποκαλύπτουν πτυχές από το μεγαλείο της φύσης.

Η φωτογράφιση των τοπίων και των πλασμάτων της φύσης απαιτεί έναν συνδυασμό καλλιτεχνικής ικανότητας, υπομονής και βαθιάς κατανόησης του φυσικού κόσμου. Παράλληλα, κάθε φωτογραφία μοιάζει να αφηγείται μια μοναδική ιστορία της, αινιγματικής για εμάς, ζωής των υπόλοιπων έμβιων όντων του πλανήτη.

Ο ετήσιος διαγωνισμός φωτογραφίας «Capturing Ecology» της Βρετανικής Οικολογικής Εταιρείας, έχει να παρουσιάσει για ακόμα μια χρονιά εντυπωσιακό υλικό, απόδειξη της εκπληκτικής ποικιλομορφίας και της μαγευτικής ομορφιάς που συναντάμε στον φυσικό κόσμο.

Όπως αναφέρει η Hazel Norman, Διευθύνων Σύμβουλος της Βρετανικής Οικολογικής Εταιρείας, «Η οικολογία είναι η μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των έμβιων όντων και του περιβάλλοντός τους – του οποίου η νικήτρια εικόνα μας "Vibrant Sleep" είναι ένα τέλειο παράδειγμα».

«Σε μια εποχή που η οικολογική κατανόηση του κόσμου δεν ήταν ποτέ πιο καθοριστική για το μέλλον της ζωής στη Γη, πρέπει να αναλάβουμε συνεχή δράση», συμπλήρωσε.

«Κάθε χρόνος που περνά, η αξία των εικόνων που υποβάλλονται στον διαγωνισμό "Capturing Ecology" μεγαλώνει, αλλά δυστυχώς το ίδιο και οι απειλές για το περιβάλλον και τα είδη που απεικονίζουν. Η απειλούμενη φύση έχει γίνει μια πολύ συνηθισμένη ιστορία».

7 φωτογραφίες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό «Capturing Ecology»

1. Vibrant Sleep

φωτογραφία
Vibrant Sleep British Ecological Society Viktor Nunes Peinemann
Vibrant Sleep

Αυτό που βλέπουμε στην παραπάνω εικόνα είναι το μάτι ενός ψαριού. Για την ακρίβεια, ένα μικρό σε ηλικία ψάρι από το είδος Amblyglyphidodon indicus βρίσκει ένα άνετο μέρος σε ένα μαλακό κοράλλι για να ξεκουραστεί τη νύχτα στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως σε πολλά άλλα είδη, ο νυχτερινός χρωματισμός αυτού του ψαριού είναι διαφορετικός από το χρώμα που έχει κατά τη διάρκεια της μέρας, καθώς μοιάζει ημιδιαφανές, γεγονός που επιτρέπει στο ψάρι να κρύβεται ανενόχλητο! Στην παραπάνω φωτογραφία, οι απαλές αποχρώσεις του κοραλλιού καμουφλάρουν το νυχτερινό χρώμα του ψαριού, και μόνο το μάτι του μαρτυρά την κρυψώνα του.

Ο δημιουργός της παραπάνω φωτογραφίας και νικητής του διαγωνισμού, Viktor Nunes Peinemann, δήλωσε: «Η νίκη στον διαγωνισμό φωτογραφίας "Capturing Ecology" της Βρετανικής Οικολογικής Εταιρείας είναι τεράστια τιμή και χαίρομαι που η φωτογραφία μου έτυχε καλής υποδοχής. Είναι ένα γλυκόπικρο προνόμιο να μπορείς να βιώσεις και να αποτυπώσεις λίγη από την ομορφιά αυτών των κοραλλιογενών υφάλων, ακόμη και όταν αυτοί παρακμάζουν ενόψει της κλιματικής αλλαγής».

2. Cranes Descending

φωτογραφία
Cranes Descending British Ecological Society Doron Talmi
Cranes Descending

Την περίοδο της μετανάστευσης των πτηνών, πάνω από μισό δισεκατομμύριο αποδημητικά πουλιά πετούν πάνω από το Φυσικό και Ορνιθολογικό Πάρκο «Agamon Hula» στην κοιλάδα Hula του βόρειου Ισραήλ. Ένα πρωινό του χειμώνα, ο Doron Talmi κατάφερε να καταγράψει με τον φακό της τους γερανούς που παίρνουν το πρωινό τους στο πάρκο.

3. Brandon Güell

φωτογραφία
Cusp of Chaos British Ecological Society Brandon Güell

Ένα ζευγάρι δεντροβατράχων (το είδος Agalychnis spurrelli) αναζητά το κατάλληλο σημείο, ένα γυμνό φύλλο, προκειμένου να γεννήσει τα αβγά του στη χερσόνησο Osa, στην Κόστα Ρίκα.

4. A Golden Sea

φωτογραφία
A Golden Sea British Ecological Society Samantha Suter
A Golden Sea

Η παραπάνω φωτογραφία, τραβηγμένη από ψηλά, καταγράφει ένα δάσος από σημύδες, φυλλοβόλα δέντρα που φτάνουν τα 20-25 μέτρα σε ύψος, στο Εθνικό Πάρκο Cairngorms στη Σκωτία. Το χρυσαφί χρώμα των δέντρων είναι ένα από τα στοιχεία που κάνουν την εικόνα να ξεχωρίζει.

5. Seemingly beautiful but actually hostile

φωτογραφία
Seemingly beautiful but actually hostile British Ecological Society Fayz Khan
Seemingly beautiful but actually hostile

«Φαινομενικά όμορφες αλλά στην πραγματικότητα εχθρικές». Αυτός είναι ο τίτλος της παραπάνω φωτογραφίας που ανήκει στον Fayz Khan, ο οποίος αναδείχθηκε νικητής στις φοιτητικές συμμετοχές.

Οι λίμνες της κοιλάδας Rift στην Κένυα είναι τοξικές για πολλά ζώα και φυτά. Ωστόσο, εκτείνονται από την Αιθιοπία έως το Μαλάουι και ανά σημεία εξακολουθούν να διατηρούν μια απίστευτη ποσότητα βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των φλαμίνγκο. Τα σουρεαλιστικά χρώματα της λίμνης που βλέπουμε στην εικόνα οφείλονται στα φύκια που βρίσκονται στην επιφάνειά της.

«Το ανοιχτό πορτοκαλί φαίνεται να σηματοδοτεί την ελπίδα, τα πιο σκούρα χρώματα τον κίνδυνο», δήλωσε ο Khan. «Η φωτογραφία δείχνει τα φλαμίνγκο να πετούν από την πιο ανοιχτή προς την πιο σκοτεινή πλευρά», συμπλήρωσε.

6. Jackfruit Thief

φωτογραφία
Jackfruit Thief British Ecological Society Dr. SS Suresh
Jackfruit Thief

Ένας γιγάντιος σκίουρος Malabar, ένα μεγάλο είδος δεντροσκίουρου ενδημικό στα δάση και τις δασικές εκτάσεις στην Ινδία, καταβροχθίζει ένα jackfruit, ενώ στηρίζεται στον κορμό ενός δέντρου. Η φωτογραφία είναι η νικήτρια της κατηγορίας «Networks in Nature» που έχει στόχο την ανάδειξη των σχέσεων μέσα σε ένα οικοσύστημα ή σε μια κοινότητα, εστιάζοντας στους πολλούς τρόπους αλληλεπίδρασης των διαφορετικών ειδών.

7. Chromis and Coral in the Surge

φωτογραφία
Chromis and Coral in the Surge British Ecological Society Viktor Nunes Peinemann
Chromis and Coral in the Surge

Τέλος, εδώ βλέπουμε τα κύματα πάνω από έναν ρηχό ύφαλο στον κόλπο Kimbe στην Παπούα Νέα Γουινέα, ενώ ομάδες ψαριών του γένους Chromis εμφανίζονται ανάμεσα σε κοράλλια Acropora. Η κίνηση του νερού είναι αρκετά δυνατή ώστε να κάνει ακόμη και τα δυνατά κοράλλια να λυγίζουν και να ταλαντεύονται.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.