ΑP Photo

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 64ΧΡΟΝΗΣ ΠΟΥ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΦΛΟΡΙΝΤΑ ΕΓΙΝΕ ΤΑΙΝΙΑ

Η Κούβα απέχει από τη Φλόριντα 177 χιλιόμετρα. Πώς μπορεί ένα άτομο, που έχει μάλιστα ξεπεράσει τα 60, να καταφέρει να διανύσει αυτή την απόσταση κολυμπώντας;

Σε περίπτωση που ο τίτλος δεν σε έχει εντυπωσιάσει, η απόσταση ανάμεσα στην Κούβα και τη Φλόριντα είναι 177 χιλιόμετρα. Και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Diana Nyad επιχείρησε το απίθανο. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες πριν από αυτό είχε προσπαθήσει επίμονα άλλες πέντε φορές να φτάσει κολυμπώντας από την Κούβα στη Φλόριντα, για να το καταφέρει τελικά στα 64 χρόνια της.

Η τεράστια αυτή επιτυχία της Nyad που έλαβε χώρα πριν από ακριβώς 10 χρόνια, τόσο πολύ κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού και των επιστημόνων, που το National Geographic αποφάσισε να την κάνει ταινία, με τις Annette Bening και Jodie Foster.

Δες το τρέιλερ της ταινίας:

Πόσα μπορεί να αντέξει το σώμα μιας ηλικιωμένης γυναίκας

Η Nyad, κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων από το Λος Άντζελες, έφτασε στο παραθαλάσσιο θέρετρο της Φλόριντα Key West την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2013, έχοντας ξεκινήσει 53 ώρες νωρίτερα από την Κούβα. Και έτσι έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει κολυμπήσει από την Κούβα στη Φλόριντα χωρίς προστατευτικό κλουβί, το οποίο κάποιοι κολυμβητές επιλέγουν για να μην κινδυνεύσουν από καρχαρίες (δες εδώ τι είναι).

Kατά τη διάρκεια του «ταξιδιού» της η κολυμβήτρια αντιμετώπισε δυνατούς ανέμους, ενώ έκανε εμετό αμέτρητες φορές εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας θαλασσινού νερού που ήπιε. Μιλώντας στο Associated Press είπε: «Ήταν άγριο».

Πώς κατάφερε το σώμα της να «βγάλει» έναν τέτοιον άθλο, σε αυτή την ηλικία; Την απάντηση δίνει στο National Geographic ο αθλίατρος-καρδιολόγος Benjamin Levine, ο οποίος μελετά την αντοχή των αθλητών εδώ και χρόνια:

«Αυτές οι δραστηριότητες εξαιρετικής αντοχής γίνονται σε σχετικά χαμηλή ένταση. Για παράδειγμα, αν έκανε 177 χιλιόμετρα σε 53 ώρες, αυτό είναι περίπου 3,2 χιλιόμετρα την ώρα – σαν αργό περπάτημα. Δεν είναι σπριντ. Οπότε, φυσικά χρειάζεται να έχει εξαιρετική φυσική κατάσταση, αλλά όταν λέω φυσική κατάσταση δεν εννοώ το είδος που απαιτείται από κάποιον που κερδίζει ένα χρυσό μετάλλιο στα 5.000 μέτρα ή ακόμα και στον μαραθώνιο. Φαντάσου την αθλήτρια σαν μια μηχανή αυτοκινήτου: Δεν χρειάζεται να έχει μεγάλη ιπποδύναμη. Χρειάζεται να αντέχει στα πολλά χιλιόμετρα. Χρειάζεται να είναι τρομερά αποτελεσματική –το κολύμπι, ως γνωστόν, είναι ένα άθλημα που δεν καταπονεί το σώμα εφόσον γίνεται αποτελεσματικά. Και επειδή κολύμπησε σε σταθερό ρυθμό, οι παλμοί της έμεναν σχετικά χαμηλά».

Αυτή η 64χρονη κολύμπησε από την Κούβα μέχρι τη Φλόριντα –πώς τα κατάφερε;
AP Photo Franklin Reyes

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κολυμπά μεγάλες αποστάσεις;

Ο Levine εξηγεί πως όταν στεκόμαστε ακίνητοι, η βαρύτητα «τραβά» το αίμα μας προς τα πόδια και η καρδιά είναι «μισογεμάτη» συγκριτικά με το να βρισκόμαστε σε ύπτια θέση. Όταν, όμως, βυθιζόμαστε στο νερό, η πίεση αντιστρέφεται και πολύ αίμα συγκεντρώνεται στην καρδιά. Αυτό είναι καλό γιατί η καρδιά είναι γεμάτη και μπορεί αν αντλήσει πολύ αίμα, όμως ταυτόχρονα μπορεί και να προκληθεί καρδιακή κόπωση, η καρδιά να κουραστεί, δηλαδή. Γι’ αυτό απαιτείται η καθιέρωση κάποιου ρυθμού.

Την ίδια ώρα, το νερό είναι καλός αγωγός θερμότητας, οπότε όταν κολυμπάμε μεγάλες αποστάσεις το νερό «ρουφά» τη θερμότητα του σώματος. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να αναπτύξουμε υποθερμία. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητη μια στολή, όπως αυτή που φορούσε η Nyad, η οποία διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος. Και ένας από τους λόγους που δεν σταμάτησε να κολυμπά, είναι ότι αν το έκανε θα κρύωνε.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ο οργανισμός τις στιγμές εκείνες;

Ο Levine συνεχίζει λέγοντας πως οι μεγαλύτεροι περιορισμοί είναι η μυοσκελετική κατάχρηση, τα «καύσιμα» και η συγκέντρωση. «Τις ώρες εκείνες καις κυρίως λίπος. Αν αρχίζεις να αυξάνεις την ένταση καις υδατάνθρακες και οι μύες κουράζονται περισσότερο. Έτσι, χρειάζεσαι επαρκή αποθέματα θερμίδων, αλλά και λήψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Χρειάζεται, επίσης, να αποφύγεις τη μυοσκελετική κατάχρηση και την ένταση. Οι μύες σου κουράζονται λόγω της επαναλαμβανόμενης συστολής. Ειδικά οι μικρότεροι μύες στα χέρια κουράζονται πολύ περισσότερο από τους μεγάλους μύες της πλάτης».

Την ίδια ώρα, συμπληρώνει, υπάρχουν και πνευματικοί περιορισμοί: Η επαναλαμβανόμενη κίνηση και η διαρκής συγκέντρωση είναι πολύ δύσκολες χωρίς καθόλου ύπνο όλες αυτές τις ώρες.

Αυτή η 64χρονη κολύμπησε από την Κούβα μέχρι τη Φλόριντα –πώς τα κατάφερε;
AP Photo Ramon Espinosa

Πώς κατάφερε μια 64χρονη να κάνει κάτι τέτοιο;

Αυτό το είδος δραστηριότητας υπεραντοχής δεν είναι αδύνατο για ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, γιατί δεν «σφυροκοπούνται» πολύ οι αρθρώσεις, λέει ο αθλίατρος. Και προσθέτει πως η Nyad είχε διατηρήσει την καλή φυσική της κατάσταση σε τη διάρκεια της ζωής της, οπότε το καρδιαγγειακό της σύστημα είναι τόσο υγιές όσο μιας 40χρονης.

«Αυτό που η Diana μάς έδειξε στην πάροδο των ετών είναι πόσο φανταστική κολυμβήτρια αντοχής είναι. Έχει πνευματική δύναμη και την πειθαρχία που ένα νεότερο άτομο πιθανώς να μην έχει», λέει χαρακτηριστικά. Και προσθέτει: «Ακόμα κι αν δεν είχε καταφέρει να πετύχει τον στόχο της, να φτάσει στη Φλόριντα, το ίδιο θα λέγαμε. Είναι η προσπάθεια που μετράει».

Ολοκληρώνοντας, αυτό που θέλει ο Levine να κρατήσουμε από την ιστορία της Nyad δεν είναι ότι πρόκειται για έναν άθλο που σχεδόν κανείς δεν μπορεί να πετύχει. «Εύχομαι οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι η συστηματική σωματική δραστηριότητα αποτελεί μέρος μιας υγιεινής ζωής. Ελπίζω να βγαίνουν έξω, να προκαλούν τον εαυτό τους και να διατηρούν την καλή σωματική τους κατάσταση. Δεν χρειάζεται να κολυμπήσουν από την Κούβα στη Φλόριντα για να το πετύχουν αυτό».

Τι κάνει η Diane Nyad σήμερα;

Για την ιστορία, η Diane Nyad, 74 ετών σήμερα, είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και motivational speaker. Όπως η ίδια έχει πει, ξεκίνησε να κολυμπά όταν ήταν 9 ετών. Η σκέψη να φτάσει από την Φλόριντα στην Κούβα «καρφώθηκε» στο μυαλό της από τότε: «Όταν ξέσπασε η Επανάσταση στην Κούβα, το 1959, η περιοχή έγινε ένα μυστηριώδες μέρος για όλους εμάς στη Φλόριντα. Το νησί που ξέραμε τόσο καλά έγινε απαγορευμένο για τους πολίτες των ΗΠΑ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ήμουν στην παραλία με τη μητέρα μου αναζητώντας στον ορίζοντα την Κούβα, όταν εκείνη μου την έδειξε και μου είπε: Η Αβάνα είναι εκεί. Είναι τόσο κοντά σου, μικρή μου κολυμβήτρια, που μπορείς πραγματικά να την φτάσεις κολυμπώντας».

Η Diane Nyad δεν έχει σταματήσει να κολυμπά από τότε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.