Ελένη Καστρινογιάννη

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ART PROJECTS ΤΟΥ OW

Τι είναι η δημιουργικότητα; Είναι η τέχνη τού να φτιάχνεις κάτι καινούργιο από το τίποτα. Το OW θα σε βοηθήσει να το πετύχεις με μια σειρά από art projects, απλά και προσιτά για τον καθένα.

Αν νομίζεις ότι εσύ και η δημιουργικότητα δεν έχετε καμία σχέση, ξανασκέψου το. Όλοι μας είμαστε δημιουργικοί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η παρόρμηση να δημιουργήσουμε θα είναι πάντα εκεί, αλλά αυτό που κάνουμε οι περισσότεροι είναι να την παραγκωνίζουμε.

Πάντα υπάρχει κάποια δικαιολογία. Ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, ότι δεν έχουμε κάτι καινούργιο να πούμε, ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο.

Όταν, όμως, πείσουμε τον εαυτό μας ότι το να δημιουργήσουμε κάτι από το τίποτα είναι το ίδιο σημαντικό με το να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας, τότε η ψυχή μας τρέφεται. Ο κόσμος μας φαίνεται ομορφότερος και εμείς αισθανόμαστε γεμάτοι.

Ο δρόμος προς την ευεξία μέσα από τη δημιουργικότητα

Σύμφωνα με μελέτες, η επαφή με την τέχνη έχει πολλά σημαντικά οφέλη και στην υγεία. Συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης. Μας βοηθάει να εκφραζόμαστε και να αποκτήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη διάθεσή μας. Υπάρχουν ακόμα και μελέτες που τη συνδέουν με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ.

Όλο και περισσότερος κόσμος πλέον αναγνωρίζει τον απαραίτητο ρόλο της τέχνης στην ευεξία και ψάχνει τρόπους να βάλει τη δημιουργικότητα στην καθημερινότητά του. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα από απλές διαδικασίες, όπως είναι τα πολύ δημοφιλή coloring books για ενήλικες – ένας τρόπος πολύχρωμου διαλογισμού.

Η δημιουργική διαδικασία μπορεί να σου προσφέρει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Βέβαια, συχνά υπάρχει μια αμηχανία σχετικά με το πώς και από πού μπορείς να ξεκινήσεις.

Το σύνδρομο της λευκής σελίδας

Μέσα από το OW θα σας παρουσιάζουμε art projects που έχουν στόχο να ξεπεράσουμε με απλά βήματα το εμπόδιο του συνδρόμου της λευκής σελίδας. Αυτή την άβολη στιγμή που κοιτάζεις τον καμβά σου και αναρωτιέσαι: «Και τώρα, τι;»

Στόχος είναι να σταματήσουμε να είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας και να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητά μας. Να ανοίξουμε τους καλλιτεχνικούς μας ορίζοντες, να πειραματιστούμε, να παίξουμε με διαφορετικά υλικά και τεχνικές και τελικά να περάσουμε καλά.

η τέχνη να δημιουργείς
Ελένη Καστρινογιάννη

 

Τι είναι τα art projects του OW;

Πρόκειται για έναν οδηγό με απλές ιδέες για κολάζ, ζωγραφική, φωτογραφία, art journaling, κέντημα κ.ά. Μπορεί να καταπιαστεί με αυτά οποιοσδήποτε. Από τον πιο αρχάριο, που μπορεί να μην έχει πιάσει ποτέ πινέλο στη ζωή του, μέχρι τον «craftaholic», που ψάχνει τρόπους να ξεμπλοκάρει ή αναζητά καινούργιες τεχνικές για να τις ενσωματώσει στις κατασκευές του.

Σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι δεν θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε έργα τέχνης που θα εκτεθούν σε γκαλερί (κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει, βέβαια). Ούτε να παρατήσουμε την πρωινή μας δουλειά και να αναζητήσουμε μια νέα καριέρα ως καλλιτέχνες (ούτε κι αυτό μπορούμε να το αποκλείσουμε).

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΞΕΠΕΡΝΑΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΑΣ.

Μέσα από τα art projects θα προσπαθήσουμε να ακούσουμε αυτή τη μικρή φωνούλα μέσα σας. Να ανακαλύψουμε έναν κρυμμένο θησαυρό, ένα δημιουργικό πνεύμα που θέλει να ανοίξει τα φτερά του και να απελευθερωθεί.

Η δημιουργικότητα ως διέξοδος

Μαθαίνουμε περισσότερα για τον εαυτό μας όταν κάνουμε πράγματα που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε, όταν ξεπερνάμε τα όρια μας. Όταν σταματάμε να αρνούμαστε στον εαυτό μας την ευκαιρία να δει τις πραγματικές του δυνατότητες.

Ο καθένας το πετυχαίνει μέσα από διαφορετικές διαδικασίες. Για κάποιον είναι ένα καλό βιβλίο, για άλλον ένα ωραίο γεύμα συνοδευόμενο από ένα ποτήρι κρασί. Μια πεζοπορία, μια ώρα διαλογισμού, μια βραδιά με κολλητούς, το να κοιτάς απλά το ταβάνι για 10 λεπτά.

Το τελευταίο με έχει βοηθήσει άπειρες φορές. Όχι απαραίτητα ταβάνι, μπορεί να είναι και τοίχος. Μην βιαστείτε να με κρίνετε, δοκιμάστε το πρώτα. Η απραγία για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να είναι λυτρωτική.

Μόνο που δεν ήρθα εδώ να σας μιλήσω για το «wall spotting», αλλά για την πραγματική μου διέξοδο, την τέχνη. Και γενικά τη δημιουργική έκφραση, η οποία έχει τη δύναμη να σε εμψυχώσει, να σε θεραπεύσει, να σε μεταμορφώσει.

Το ραντεβού μας θα είναι κάθε Κυριακή, με ένα art project την εβδομάδα. Ποιος ανυπομονεί να ξεκινήσει το δημιουργικό μας ταξίδι;

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.