Φωτογραφία: Γιάννης Σκάντζος

ΔΕΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ

Στην έκθεση «Paper» το χαρτί πρωταγωνιστεί ως πρώτη ύλη, παίρνοντας διάφορες μορφές στα χέρια εμπνευσμένων καλλιτεχνών.

Το εντυπωσιακό με τις ομαδικές εκθέσεις τέχνης είναι η ποικιλότητα στον τρόπο που ο κάθε καλλιτέχνης διαχειρίζεται το θέμα. Ειδικά όταν αυτό είναι ένα ιδιαίτερο υλικό, όπως το χαρτί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι θεαματικό. Στην έκθεση με τίτλο «Paper», μπορεί να απολαύσει κανείς τις περισσότερες εκδοχές διαχείρισης του χαρτιού για τη δημιουργία έργων τέχνης, μέσα από τα έργα 72 Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Η έκθεση, που διοργάνωσε το Project 2 Athens σε συνεργασία με το μουσείο αρχιτεκτονικής και ντιζάιν Chicago Athenaeum και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies, αποτελεί μια ωδή προς το χαρτί ως υλικό δημιουργίας και έμπνευσης, όπως μοναδικά το ερμήνευσαν και το αξιοποίησαν οι συμμετέχοντες. Σαν ένα διάσημο τραγούδι που έχει ερμηνευτεί και διασκευαστεί από εκατοντάδες μουσικούς και καλλιτέχνες στον κόσμο, έτσι και με αυτό το ιδιαίτερο υλικό θα δείτε πολλές διαφορετικές προτάσεις που θα σας εντυπωσιάσουν.

Η έκθεση «Paper» ξετυλίγεται σε τέσσερις ορόφους του υπέροχου νεοκλασικού κτιρίου του THE EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens, στην οδό Μητροπόλεως, που είναι το πιο ταιριαστό σκηνικό για τα έργα των καλλιτεχνών. Ένα κτίσμα που από μόνο του αποτελεί έργο τέχνης, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τις δημιουργίες που φιλοξενεί.

Paper
Φωτογραφία: Γιάννης Σκάντζος

Χαρτιά χειροποίητα, ανακυκλωμένα, επεξεργασμένα, αλλά και χαρτιά καθημερινά που δεν θα τους έριχνες δεύτερη ματιά και θα κατέληγαν στο καλάθι των αχρήστων γίνονται εργαλεία για τη δημιουργία μοναδικών έργων τέχνης με δεκάδες διαφορετικές τεχνοτροπίες.

χαρτί
Φωτογραφία: Γιάννης Σκάντζος

Χαρτιά περίτεχνα βιβλιοδετημένα μετατρέπονται σε εικαστικά βιβλία, όπου η κάθε σελίδα από μόνη της είναι ξεχωριστό έργο τέχνης. Εφημερίδες και λογαριασμοί δημιουργούν μοναδικά γλυπτά με οργανικές μορφές, αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα μέσα από την τεχνική του papier-mâché.

Paper - έργα από χαρτί
Φωτογραφία: Γιάννης Σκάντζος

Αποκόμματα από περιοδικά μεταμορφώνονται σε ευφάνταστα κολάζ με σουρεάλ απεικονίσεις, ενώ συνθέσεις οριγκάμι δημιουργούν παραμυθένιους κόσμους.

χαρτί
Φωτογραφία: Γιάννης Σκάντζος

Λωρίδες χαρτιών πλέκονται σε εντυπωσιακά χάρτινα υφαντά, ενώ κλωστές κεντήματος συνθέτουν αφηρημένα μοτίβα σε χειροποίητα χαρτιά. Φωτογραφίες, χαρακτικά και ζωγραφικά έργα σε χαρτιά με ιδιαίτερες υφές αποκτούν ένα επιπλέον εικαστικό ενδιαφέρον.

Paper
Φωτογραφία: Γιάννης Σκάντζος

Η έκθεση διαρκεί μέχρι τις 4 Ιουνίου 2023 και συνοδεύεται από τρία workshops με θέμα το οριγκάμι, το χειροποίητο χαρτί και το κολάζ, στα οποία η συμμετοχή είναι δωρεάν για το κοινό.

THE EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens: Μητροπόλεως 74, Αθήνα – Τηλέφωνο: 210 3428511, 6944637697. Τετάρτη έως Κυριακή, 12.00 - 19.00.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.