ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ (ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΑ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΟΥΝ)

Μια εκπαιδευτικός γράφει μια ανοιχτή επιστολή προς τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις (αλλά και σε όσα επέλεξαν να μην το κάνουν). Ένα γράμμα που κάθε έφηβος θέλει –και έχει ανάγκη– να διαβάσει.

«Κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη και δεν τον αναγνωρίζεις. Το πρόσωπό σου χλόμιασε, το βλέμμα σου έχασε τη ζωντάνια του. Νιώθεις έναν διάχυτο εκνευρισμό. Άλλοτε θέλεις να κλάψεις κι άλλοτε να ουρλιάξεις. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ενδείξεις ότι πλησιάζει η μέρα για τις πανελλαδικές εξετάσεις, όπου μαζί με χιλιάδες άλλους μαθητές θα διεκδικήσεις μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, όσοι έχετε αποφασίσει να συμμετάσχετε στις πανελλαδικές εξετάσεις βιώνετε μία από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές στιγμές της σχολικής σας ζωής. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Δεκάδες αφιερώματα δημοσιεύονται σε όλα τα μέσα –έντυπα και ηλεκτρονικά– για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Δημοσιεύματα που αφορούν στη σωστή προετοιμασία των υποψηφίων για τη Μεγάλη Μέρα και, φυσικά, μέσα σε όλα αυτά κυκλοφορούν και αρκετές συμβουλές για την καταπολέμηση του άγχους.

Θυμάμαι ως μαθήτρια πόσο πολύ μου την έδινε αυτό το «Μην αγχώνεσαι!» που έβγαινε από το στόμα  όλων, μηδενός εξαιρουμένου. Και κάθομαι τώρα και αναρωτιέμαι: πώς να μην αγχώνεται ένα παιδί, όταν όλο το πανελλήνιο ασχολείται με τη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων; Να μη σχολιάσω το γεγονός πως μια μέρα προτού δώσω είχε τηλεφωνήσει στο σπίτι όλο το σόι για να μου ευχηθεί: «Καλή επιτυχία!» Αυτό και μόνο μ’ έκανε να αισθάνομαι ότι κάτι πολύ σημαντικό συμβαίνει για το οποίο τελικά έπρεπε να αγχωθώ.

Πανελλαδικές εξετάσεις
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Αυτά κι άλλα πολλά μπορώ να σας απαριθμήσω από τη δική μου προσωπική εμπειρία από τον θεσμό των πανελλαδικών εξετάσεων. Το θέμα μου όμως εδώ δεν είναι να σας δώσω συμβουλές για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε την περίοδο των εξετάσεων. Αυτό που θέλω να σας επικοινωνήσω είναι πως οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι μια πρώτη δοκιμασία ανάμεσα σε πολλές άλλες που θα κληθείτε να βιώσετε στην ενήλικη ζωή σας. Γι’ αυτό θα σας πρότεινα να την απολαύσετε!

Στο σημείο αυτό αρκετοί θα αναρωτηθείτε εάν κάνω black humor. Δεν αστειεύομαι καθόλου. Αυτό που προσπαθώ να σας πω είναι ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας. Ξέρω ότι έχετε ξεπεράσει κάθε όριο που θέσατε στην αρχή της χρονιάς. Ξέρω ότι έχετε διαβάσει άπειρες ώρες, ότι έχετε κάνει αμέτρητα ξενύχτια μελετώντας πάνω από ένα βιβλίο. Γι’ αυτό θα σας πρότεινα την Παρασκευή που θα πάτε να δώσετε το πρώτο σας μάθημα να απολαύσετε τη διαδικασία! Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στην προσπάθεια που καταβάλλετε χρόνια τώρα. Μην αφήσετε κανένα να σας στερήσει το δικαίωμα να απολαύσετε τη στιγμή σας. Το βασικό, παιδιά μου, είναι να έχετε φτάσει σ’ αυτές τις εξετάσεις από δική σας επιλογή ώστε να μπορέσετε να την υποστηρίξετε.

Την Παρασκευή, λοιπόν, φορέστε το καλύτερό σας χαμόγελο και εντυπωσιάστε τους!

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω δυο λόγια και για τους μαθητές που αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν σε αυτή τη δοκιμασία και νιώθουν παραγκωνισμένοι. «Δεν είναι κατακριτέο να μη θέλετε να δώσετε εξετάσεις, όσο κι αν η κοινωνία –και σε ορισμένες περιπτώσεις το οικογενειακό περιβάλλον– δε σας αφήνει πολλά περιθώρια για το αντίθετο. Μη νιώθετε άσχημα, επειδή τολμήσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας σ’ ένα άλλο πλαίσιο».

Πανελλήνιες
Unsplash Artak Petrosyan

Κυνηγήστε τα όνειρά σας, είτε αυτά περιλαμβάνουν τις πανελλαδικές εξετάσεις είτε όχι! Ανοίξτε τα φτερά σας και χαράξτε τη δική σας μοναδική πορεία, μακριά από τις προσδοκίες των άλλων!

Με σεβασμό και ειλικρινή αγάπη,

Γεωργία Κωνσταντέλου

Η Γεωργία Κωνσταντέλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλόλογος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.