Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΣ ΝΑ ΜΟΙΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑΝ 93ΧΡΟΝΟ ΙΡΛΑΝΔΟ;

Ο 93χρονος Ιρλανδός Richard Morgan μας εμπνέει γιατί είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ποτέ δεν είναι αργά, και μας θυμίζει ότι ακόμη και μετά τα 90 μπορείς να έχεις φυσική κατάσταση 40άρη. Πώς κατάφερε να γίνει το case study μιας επιστημονικής μελέτης;

Πώς φαντάζεσαι έναν ηλικιωμένο κύριο 93 ετών, που ζει στην Ιρλανδία; Λίγο ασπριδερό, μάλλον λιπόσαρκο, να μιλάει τρεμουλιαστά και να κινείται αργά, να παίζει χαρτιά και να κάνει σύντομες βόλτες στα πάρκα της γειτονιάς του, ή να σκαλίζει τον κήπο του, κυρίως το καλοκαίρι που οι μέρες είναι μεγάλες και ο καιρός ήπιος;

Ο Richard Morgan, πρώην κατασκευαστής μπαταριών και αρτοποιός, 93 ετών, δεν έχει σχέση με την παραπάνω εικόνα. Τουναντίον, είναι ένα αληθινό case study υγείας, το αντικείμενο μιας πολύ πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Applied Physiology και αναδεικνύει πως ποτέ δεν είναι αργά να βελτιώσεις θεαματικά τη φυσική σου κατάσταση.

Ποιος είναι ο 93χρονος Richard Morgan

Για να καταλάβεις γιατί ένας τέτοιος άνθρωπος αποτελεί έμπνευση, πρέπει να διαβάσεις το στόρι του, που κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο κύριος Morgan ήταν ένας τυπικός συνταξιούχος 70 ετών, που ζούσε με τη γυναίκα του και απολάμβανε τις χαρές της οικογενειακής ζωής.

Δεν είχε γυμναστεί ποτέ, εκτός από τη γυμναστική που έκανε ως μαθητής στο σχολείο, αλλά καμάρωνε τον εγγονό του που είναι αθλητής κωπηλασίας. Παρακολουθώντας μία από τις προπονήσεις του, αποφάσισε να δοκιμάσει πώς δουλεύει το μηχάνημα της κωπηλατικής κλειστού χώρου – ναι, αυτό που έχουν σχεδόν όλα τα γυμναστήρια.

Από εκείνη τη στιγμή ο κύριος Morgan και η κωπηλατική έγιναν αχώριστοι. Με την καθοδήγηση των προπονητών αποφάσισε κι αυτός να ασχοληθεί με το σπορ και έκτοτε δεν έχει σταματήσει... Τι κατάφερε αυτά τα 23 χρόνια που πέρασαν;

Έχει κωπηλατήσει συνολικά μια απόσταση που ισοδυναμεί με 10 γύρους της Γης, έχει γίνει 4 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην κωπηλασία εσωτερικού χώρου και έχει φτιάξει ένα σώμα που αναλογεί σε άνθρωπο με τα μισά του χρόνια! Δεν εννοούμε ότι ο Morgan δεν έχει λευκά μαλλιά, ρυτίδες και χαλαρό δέρμα, ή ότι μοιάζει με 40άρη. Αλλά ότι η φυσική κατάσταση και η λειτουργία των οργάνων του είναι σαν ενός 40άρη!

Φυσική κατάσταση ετών 40!

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που προσδιορίζει τη φυσιολογία ενός αθλητή προχωρημένης ηλικίας (άνω των 85 ετών). Ο συμμετέχων επέδειξε υψηλή μυϊκή μάζα (47,7 kg, 80,6% της σωματικής του μάζας), μέγιστη δύναμη (220 W) και εξαιρετική κινητική πρόσληψης οξυγόνου (τ 30,2 s), παρόμοια με τις τιμές που αναφέρθηκαν για υγιείς νεαρούς ενήλικες» αναφέρουν οι μελετητές στην εισαγωγή τους.

Με πιο απλά λόγια, ο κ. Morgan έχει καρδιά, πνεύμονες και μυϊκό σύστημα βιολογικής ηλικίας 40 ετών! Κι όλα αυτά χωρίς ενεργειακά ποτά, πανάκριβα γυμναστήρια και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα. Όπως είπαν στην Daily Mail αυτός και η γυναίκα του, γυμνάζεται στην αποθήκη του σπιτιού του καθημερινά και ακολουθεί μια πολύ λιτή, αλλά ισορροπημένη διατροφή.

Από την καθημερινότητα στη βιβλιογραφία

Αν τώρα αναρωτιέσαι πώς η περίπτωση του Richard Morgan έφτασε στα αυτιά των επιστημόνων, θα σου απαντήσουμε: «με μία μικρή βοήθεια από τον εγγονό του», Lorcan Daly, που είναι λέκτορας στην επιστήμη της άσκησης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Shannon και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Αφού είδε τη μεταμόρφωση της φυσικής κατάστασης του παππού του, ο Δρ Daly έδωσε την πληροφορία στους συναδέλφους του Philip Jakeman, καθηγητή υγιούς γήρανσης, σωματικής απόδοσης και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Limerick, και Bas Van Hooren, διδακτορικό ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, και όλοι μαζί αποφάσισαν να ασχοληθούν ερευνητικά με την περίπτωσή του.

Τώρα ξέρεις γιατί ο 93χρονος Richard Morgan μας εμπνέει. Γιατί αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε την άσκηση ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στα 70, κι ότι ποτέ δεν είναι αργά να βελτιώσουμε την υγεία μας. Επειδή αποτελεί το ζωντανό παράδειγμα ενός ανθρώπου που νίκησε τα γηρατειά ουσιαστικά και όχι επιφανειακά. Υποκλινόμαστε.

 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.