ΓΙΑΤΙ Η ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ
Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου υποδέχεται και φέτος παραστάσεις και συναυλίες που αξίζουν το ταξίδι. Διάλεξε τα δικά σου highlights.
Από τη θέσπισή του πριν από 70 χρόνια, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου παραμένει σταθερός πόλος έλξης για τους φίλους του θεάτρου. Χιλιάδες θεατές κάθε χρόνο διανύουν την απόσταση ως την Αργολίδα – άλλοι για μια αυθημερόν εμπειρία στο εμβληματικό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (διευκολύνουν αφάνταστα τα πούλμαν του Φεστιβάλ), άλλοι συνδυάζοντάς τη με μια μικρή απόδραση μέσα στο καλοκαίρι. Κι αν το μεγάλο θέατρο με τη συγκλονιστική ακουστική βρίσκεται δικαίως στο επίκεντρο, υπάρχει ένας ακόμα λόγος να βρεθείς εκεί: το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
Χτισμένο τον 4ο αιώνα π.Χ. και αφιερωμένο πιθανότατα στον Διόνυσο, το μικρό αυτό κομψοτέχνημα παρέμενε για αιώνες θαμμένο, ώσπου εντοπίστηκε το 1970 και σταδιακά αποκαλύφθηκε. Η περιορισμένη του κλίμακα –με μόλις εννέα κερκίδες, δέκα οκτώ σειρές εδωλίων και επιγραφές με τα ονόματα χορηγών της εποχής– δημιουργεί μια αίσθηση οικειότητας που το ξεχωρίζει. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο χώρος άρχισε να φιλοξενεί επιλεγμένες μουσικές εκδηλώσεις, για να καθιερωθεί τελικά ως ένας από τους χώρους του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, πάντα με σεβασμό στο ευπαθές μνημείο και στις συνθήκες διατήρησής του.
Η χρήση μεγάλων σκηνικών δεν επιτρέπεται, οι μετακινήσεις των θεατών κατά τη διάρκεια της παράστασης αποφεύγονται, ενώ λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας για τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του θεάτρου. Όλα αυτά, αντί να περιορίζουν, αναδεικνύουν τον χαρακτήρα των παραστάσεων, ενισχύοντας την αίσθηση ενός τελετουργικού που εκτυλίσσεται δίπλα στη θάλασσα, κάτω από τα αστέρια.
Το φετινό καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο
Το φετινό πρόγραμμα δίνει περισσότερους από έναν λόγους να επισκεφθείς το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, ενώ ο προγραμματισμός επιτρέπει κάλλιστα να οργανώσεις ένα διήμερο τέχνης, συνδυάζοντας διαδοχικά παραστάσεις από το μικρό και το μεγάλο θέατρο! Μάλιστα, οι εναρκτήριες παραστάσεις και στα δύο βρίσκονται σε «διάλογο».
Θήβα μοναξιά
Ενώ το Φεστιβάλ στο μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου ανοίγει με την Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Ulrich Rasche, στο Μικρό Θέατρο η αυλαία σηκώνεται με τη Θήβα μοναξιά του Κυριάκου Χαρίτου, μια σύγχρονη παραλογή εμπνευσμένη από τον ίδιο μύθο.
Σε σκηνοθεσία της Όλιας Λαζαρίδου, η παράσταση μεταφέρει τη μνήμη της Αντιγόνης σε μια σύγχρονη, ξεχασμένη Θήβα. Με στοιχεία τραγουδιού, ψαλμού και ποιητικού μονόλογου, το έργο μετατρέπεται σε ένα παραμιλητό για όσα χάνονται, αλλά δεν σβήνουν ποτέ (04/07 έως 05/07/2025 – κλείσε εισιτήρια).
Ιαχές
Στις Ιαχές, αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες, στίχοι από τη δημοτική και τη νεότερη ποίηση, καθώς και πρωτότυπα κείμενα ενσωματώνονται σ’ ένα πρωτότυπο μουσικό έργο σε σύνθεση του Αλέξανδρου Δράκου Κτιστάκη.
Η παράσταση αναζητά τις ιαχές που επιμένουν στον χρόνο, από την Εκάβη των Τρωάδων μέχρι τον «Τελευταίο σταθμό» του Σεφέρη. Ερμηνεύει το Alex Drakos Quartet, σε μια επί σκηνής μουσική συνομιλία με χαρισματικούς ερμηνευτές: τον Χρήστο Στέργιογλου, που σκηνοθετεί επίσης την παράσταση, και τον λυρικό τραγουδιστή Γιώργο Ιατρού (11/07 έως 12/07/2025 – κλείσε εισιτήρια).
Ηλέκτρα 7
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του, το Φεστιβάλ ενώνει τις δυνάμεις του με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για τη δημιουργία μιας ταινίας η οποία αντλεί την έμπνευσή της από την Ηλέκτρα του Σοφοκλή. Σε σενάριο του Παναγιώτη Χριστόπουλου, η Ηλέκτρα 7 είναι μια σπονδυλωτή δημιουργία με επτά κεφάλαια και ισάριθμους σκηνοθέτες και σκηνοθέτιδες (στην οποία θα επανέλθουμε με εκτενέστερο αφιέρωμα).
Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει live εμφάνιση του Blaine Reininger (συνιδρυτή του post-punk σχήματος Tuxedomoon) συνοδευόμενου από τον βιντεοκαλλιτέχνη Παντελή Μάκκα στο VJing (18/07/2025 – κλείσε εισιτήρια).
Δεξιά της κοίτης, Συνεδρία πολέμου
Ο κύκλος Contemporary Ancients ολοκληρώνεται στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου με δύο μονολόγους της ομάδας Bijoux de Kant, σε σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη. Στο Δεξιά της κοίτης, ο Γιάννης Παλαβός αντλεί από τον Οιδίποδα επί Κολωνώ, φωτίζοντας τη σχέση πατέρα-κόρης μέσα από τη μορφή ενός περιπλανώμενου λαϊκού οργανοπαίκτη.
Στη Συνεδρία πολέμου, ο Άρης Αλεξανδρής εμπνέεται από τη Λυσιστράτη, για να μεταφέρει τη μάχη των φύλων στην εποχή των dating apps, μέσα από το καυστικό χιούμορ μιας ψυχολόγου που προτείνει… αποχή. Παίζουν οι Ρένια Λουιζίδου, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης και Χορός (25/07 έως 26/07/2025 – κλείσε εισιτήρια).
Η άλλη ματιά
Από τον κύκλο Ρίζες, το ντουέτο Seeds των Μιχάλη και Χρήστου Καλκάνη ιχνηλατεί τα όρια της συνύπαρξης της μουσικής με την τέχνη της ποίησης, της αφήγησης και του παραδοσιακού τραγουδιού, με πηγές έμπνευσης τη φύση και τη μνήμη.
Μαζί τους, ο Μιχάλης Βαλάσογλου αφηγείται ιστορίες με τον δικό του μοναδικό τρόπο και η Alcmini, από τις ανερχόμενες φωνές του παραδοσιακού τραγουδιού και μέλος του γυναικείου φωνητικού συνόλου Chóres, φέρνει διαχρονικές μελωδίες στο σήμερα (02/08/2025 – κλείσε εισιτήρια).
Αφιέρωμα στον Άστορ Πιατσόλα
Το D Project, ένα σύνολο που δημιούργησε ειδικά για τη βραδιά ο σολίστ των κρουστών Δημήτρης Δεσύλλας, συναντά τον κόσμο του Άστορ Πιατσόλα, με τη θρυλική ερμηνεύτρια Αλίκη Καγιαλόγλου. Υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, σπουδαίοι Έλληνες μουσικοί ερμηνεύουν έργα του κορυφαίου Αργεντινού δημιουργού, που συνέδεσε το αργεντίνικο τάνγκο με την τζαζ και την κλασική μουσική (09/08/2025 – κλείσε εισιτήρια)
Νύχτα μαγικιά – 100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης
Η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος ενώνουν τις φωνές τους σε μια συναυλία-φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του. Το πρόγραμμα φωτίζει τον λυρισμό της ύστερης δημιουργικής του περιόδου, με αποσπάσματα από κύκλους όπως Η Οδύσσεια, Τα Λυρικά και Η Βεατρίκη στην Οδό Μηδέν, αλλά και αγαπημένα τραγούδια από παλαιότερα έργα. Άλλωστε, ο ίδιος ο συνθέτης έλεγε: «Θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο των έργων μου –από το πιο απλό τραγούδι έως το πλέον περίτεχνο συμφωνικό– ανήκουν σε μια και μόνο μουσική ενότητα» (16/08/2025 – κλείσε εισιτήρια).
Το φως ανάμεσα – Τραγούδια του Μεσοπολέμου
Ο Μίλτος Λογιάδης και ο Αντώνης Σουσάμογλου (φωτό) μας μεταφέρουν στην εποχή του Μεσοπολέμου με ένα μουσικό καλειδοσκόπιο που ενώνει το αστικό τραγούδι, τους αμανέδες της Σμύρνης και το ευρωπαϊκό καμπαρέ.
Μέσα από απρόσμενες συναντήσεις –του Σουγιούλ με τον Σκαλκώτα, του Τσιτσάνη με τον Γιαννίδη– ζωντανεύει μια εποχή φαινομενικά ανέμελη, αλλά φορτισμένη από την Ιστορία (23/08/2025 – κλείσε εισιτήρια).
Ο μικρός εαυτός
Το φετινό πρόγραμμα στη Μικρή Επίδαυρο ολοκληρώνεται με μια μουσική παράσταση με θεατρικά στοιχεία από τη Μαρίνα Σπανού. Επιστρέφοντας στον τόπο όπου μεγάλωσε –κυριολεκτικά στις κερκίδες του θεάτρου– η γνωστή τραγουδοποιός φέρνει στη σκηνή δικά της τραγούδια που γεννήθηκαν στην Παλαιά Επίδαυρο, αλλά και μελωδίες σύγχρονων δημιουργών που έχουν συνδεθεί με τον χώρο.
Με εξομολογητικό λόγο, βιωματική φόρτιση και μια ορχήστρα που γεμίζει τη σκηνή με εικόνες, η παράσταση γίνεται μια γέφυρα ανάμεσα σε παιδικές μνήμες και νέα ξεκινήματα, μια μουσική επιστροφή στο «καταφύγιο» της Επιδαύρου (30/08/2025 – κλείσε εισιτήρια).