Η χρυσή Ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη EUROKINISSI ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΛΕΝΕ ΠΟΣΟ ΘΑ ΦΑΕΙ – ΕΣΥ;

Η Κατερίνα Στεφανίδη απαντά με τον καλύτερο τρόπο σε όσους αισθάνονται ότι έχουν δικαίωμα να ασκούν food shaming σε οποιονδήποτε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου.

Μπορεί να μην σε ενδιαφέρει ο στίβος. Μπορεί να μην έχεις παρακολουθήσει ποτέ Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν γίνεται, όμως, να μην παραδέχεσαι τους αθλητές που ανεβαίνουν στα υψηλότερα βάθρα των μεγάλων διοργανώσεων για την προσπάθεια και την αφοσίωση στον αγώνα τους. Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι μία από αυτούς. Με συνολικά 12 μετάλλια στο άλμα εις ύψος, σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά: οι επιδόσεις μιλούν από μόνες τους.

Κι όμως, πάντα κάποιοι έχουν κάτι να σχολιάσουν. Κάτι έχουν να πουν. Ειδικά σε μία γυναίκα. Ή και όχι μόνο, όπως γράφει και η ίδια, «σε έναν άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου». Όμως αυτή τη φορά η Κατερίνα Στεφανίδη είχε να δώσει την κατάλληλη απάντηση σε όσους αδιαφορούν για τις επιπτώσεις των κακόβουλων λόγων τους.

«Είναι ασέβεια να λες σε οποιονδήποτε άνθρωπο πόσο θα φάει»

Με αφορμή ένα συμβάν που η κορυφαία αθλήτρια βίωσε πρόσφατα και «με την ελπίδα να προστατεύσει έναν άνθρωπο», η Κατερίνα Στεφανίδη προχώρησε στην παρακάτω ανάρτηση. Ενδεχομένως να απευθύνεται σε συγκεκριμένους γνωστούς-αγνώστους και να εστιάζει στον δικό της χώρο, του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων, όμως τα λόγια της έχει νόημα να εισακουστούν και από εκείνους που είτε λόγω τοξικότητας είτε από έλλειψη ενσυναίσθησης επιχειρούν να πατρονάρουν ή και να ταπεινώσουν κάποιον.

Και δυστυχώς, πρόκειται για λόγια που πολύ συχνά ακούγονται ακόμα και μέσα στο πλαίσιο της ίδιας της οικογένειας, με το πρόσχημα «στα λέω για το καλό σου».

Η Κατερίνα Στεφανίδη δεν ανέχεται να της λένε πόσο θα φάει –εσύ;
ΓΛΑΣΚΩΒΗ 2024 / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ EUROKINISSI ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΓΛΑΣΚΩΒΗ 2024 / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

Η ανάρτηση της Κατερίνας Στεφανίδη

«Γράφω αυτήν την ανάρτηση με την ελπίδα να βοηθήσω έναν άνθρωπο.

Το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Στίβου είχα μερικούς διαφορετικούς άντρες (τυχαίο; Μάλλον όχι) να σχολιάζουν σε εμένα το τι και το πόσο τρώω.

Δεν είχα κάθε φορά εξίσου καλό αυτοέλεγχο αλλά την τελευταία κι ενώ έτρωγα βραδινό μετά τον αγώνα μου, με όσο αυτοέλεγχο μου είχε μείνει, προσπάθησα να εξηγήσω πόσο ασέβεια είναι να λες σε μια ενήλικη γυναίκα αθλήτρια πόσο να φάει. Όχι, συγγνώμη. Σε μια γυναίκα αθλήτρια. Όχι, πάλι συγνώμη. Σε μια γυναίκα. Όχι. Σε έναν άνθρωπο οποιασδήποτε ηλικίας ή φύλου.

Στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο πως αντιμετωπίζεται η σωματική εικόνα ενός αθλητή. Επειδή κάποιοι προπονητές δεν ξέρουν να προπονήσουν τους αθλητές τους, όταν ο αθλητής δεν πάει καλά είναι εξαιτίας των κιλών του.

Τι πρέπει να πετύχω σαν αθλήτρια για να μην έχω τον κάθε άσχετο να μου λέει τι και ποσό να τρώω; Να δείχνει μηδέν σεβασμό σε εμένα και στον προπονητή μου;

ΑΝ ΑΥΤΟ ΖΩ ΕΓΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΩ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ, ΤΙ ΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΕΦΗΒΕΙΑ;

Αν αυτό το ζω εγώ μετά από ότι έχω πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια τι ζει το κάθε παιδί που περνάει εφηβεία; Ή η κάθε γυναίκα ή άντρας, αθλήτρια ή αθλητής που δεν τολμάει να αντιμιλήσει στον καθένα που δίνει την ανεπιθύμητη γνώμη του; Σκέφτομαι συχνά πως μπορώ να βοηθήσω αυτά τα παιδιά; Αυτούς τους ανθρώπους; Τι πρέπει να γίνει για μην επιτραπεί ποτέ ξανά σε κάποιους να πατήσουν το πόδι τους σε στάδιο; Καταγγελία; Μήνυση; Δεν ξέρω προσπαθώ να σκεφτώ. Αλλά περισσότερο προσπαθώ να μην σκεφτώ. Να μην σκεφτώ πόσα ταλαντούχα παιδιά σταμάτησαν τον αθλητισμό γιατί είχαν έναν τέτοιο προπονητή να τους λέει ότι δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους γιατί ζυγίζουν 1 κιλό παραπάνω.

Νομίζετε ότι το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι οι εγκαταστάσεις; Κάνετε λάθος. Το πρόβλημα στον ελληνικό κλασικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν τη δική μου καριέρα. Αυτοί που παραλίγο να καταστρέψουν την καριέρα του @manolo [σ.σ. αναφέρεται στον σπουδαίο αθλητή Εμμανουήλ Καραλή]. Αυτοί που αντί να μάθουν από τις επιτυχίες μας συνεχίζουν τον χαβά τους. Το πρόβλημα στον ελληνικό αθλητισμό είναι αυτοί. Αυτοί που σίγουρα κατέστρεψαν την καριέρα πολλών αθλητών και αθλητριών των οποίων δυστυχώς τα ονόματα δεν θα μάθουμε ποτέ».

Η Κατερίνα Στεφανίδη δεν ανέχεται να της λένε πόσο θα φάει –εσύ;
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Ρώμη, Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024. AP Photo Andrew Medichini
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου. Ρώμη, Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024.

Η Κατερίνα Στεφανίδη δεν ανέχεται να της λένε τι και πόσο θα φάει. Μήπως, όμως, το ανέχεσαι εσύ; Μήπως αναγκάζεις το έφηβο παιδί σου να το ανέχεται; Οι αγγλόφωνες χώρες το ονομάζουν «food shaming» και οι ειδικοί στον τομέα της ψυχικής υγείας το έχουν συνδέσει με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Ο οργανισμός More-Love.org που στηρίζει παιδιά με διατροφικές διαταραχές αναφέρει ότι τα παιδιά που πέφτουν θύματα food shaming από τους γονείς τους οδηγούνται σε κακές και συχνά επικίνδυνες συνήθειες ως προς τη διατροφή τους. Μπορεί να αρχίσουν να τρώνε κρυφά, να αναπτύξουν συναισθηματική υπερφαγία, να γίνουν βουλιμικά ή και ανορεξικά. Να αναπτύξουν τελικά μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό και με τον ίδιο τον εαυτό τους. Όπως αναφέρουν και οι υπεύθυνοι του οργανισμού:

«Η πρόθεση του food shaming είναι κατά κανόνα να βοηθήσεις το παιδί. Η επίπτωση, όμως, τελικά είναι να το εξευτελίσεις και να το κάνεις να ντρέπεται για την όρεξη και τις επιθυμίες του».

Ακόμα κι αν η συμπεριφορά αυτή συμβαίνει ασυναίσθητα και με όσο το δυνατόν καλύτερη πρόθεση, χρειάζεται να την αλλάξεις. Δεν είναι ποτέ αργά να κατανοήσεις το λάθος και να απολογηθείς γι’ αυτό στο παιδί σου. Κι αν δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς σωστά τη διατροφή του, ένας διατροφολόγος που εξειδικεύεται σε παιδιά και εφήβους είναι σίγουρο ότι θα σε βοηθήσει.

Ευχαριστούμε Κατερίνα Στεφανίδη για την υπενθύμιση!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.