“RAINBOW VALLEY” - BAILLIE FARLEY/ 2024 Milky Way photographer of the year - Capture The Atlas

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Αν κοιτάξεις ψηλά στον ουρανό τον Γαλαξία μας, πέρα από ταπεινότητα θα νιώσεις και δέος για το μεγαλείο του κόσμου μας.

«Οι σύγχρονες κάμερες μπορούν να απαθανατίσουν λεπτομέρειες και χρώματα που ξεπερνούν αυτό που μπορούν να αντιληφθούν τα μάτια μας. Ωστόσο, η πραγματική ουσία μιας αξιοσημείωτης φωτογραφίας βρίσκεται στον φωτογράφο, του οποίου το όραμα, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα ζωντανεύουν την εικόνα». Αυτά αναφέρει το travel photography blog Capture the Atlas, που δημοσίευσε την 7η έκδοση του ετήσιου Milky Way Photographer of the Year, με τις καλύτερες φωτογραφίες του Γαλαξία.

Η φετινή λίστα περιλαμβάνει εικόνες που τραβήχτηκαν από 15 χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Αργεντινή, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Αίγυπτος, το Ομάν, η Υεμένη και η Ιορδανία.

Παρακάτω μπορείς να ταξιδέψεις, απολαμβάνοντας κάποιες από τις εντυπωσιακές λήψεις της φετινής συλλογής.

The vanity of life, Mihail Minkov

Έρημος Wadi Rum, Ιορδανία

Γαλαξίας

«Η ιδέα πίσω από τη λήψη είναι η αντίθεση μεταξύ της απεραντοσύνης του σύμπαντος και της μικροσκοπικής φύσης της ανθρωπότητας. Η σύνθεση προσελκύει σκόπιμα το βλέμμα του θεατή σε μια μικρή φιγούρα, υπογραμμίζοντας την ασημαντότητά μας μπροστά στο σύμπαν, ενώ ο Milky Way κυριαρχεί. Κάθε φορά που απαθανατίζω τον νυχτερινό ουρανό, γεμίζω ταπεινότητα και ευγνωμοσύνη για την ύπαρξή μου. Μέσα από τη σύγκριση αυτή το μέγεθος των προβλημάτων μου μικραίνει και θυμάμαι την απέραντη αγάπη που τρέφω για την οικογένειά μου και την ομορφιά της ίδιας της ζωής».

Starry Hoodoo Wonderland, Stephanie Thi

Kanab, Γιούτα, ΗΠΑ

Γαλαξίας

«H φωτογραφία αντιπροσωπεύει τη συντροφικότητα στην κοινότητα της νυχτερινής φωτογραφίας. Κατά τη διάρκεια του Nightscaper Photo Conference στη Γιούτα, είχα την ευκαιρία να συναντήσω συναδέλφους φωτογράφους, πολλούς για πρώτη φορά, και να επανασυνδεθώ με άλλους. Σε αυτήν την ομάδα, βρήκα τους ανθρώπους μου, αυτούς που παθιάζονται με τη φωτογραφία, την αστρονομία,την ομορφιά του σκοτεινού ουρανού. Επιπλέον, αυτό το ταξίδι σηματοδότησε την πρώτη μου συνάντηση με τους γεωλογικούς σχηματισμούς hoodoos, η οποία όμως επικεντρώθηκε στο να απολαύσω την εμπειρία και τη συναναστροφή αντί να τραβήξω την τέλεια λήψη. Ωστόσο, επέστρεψα το επόμενο βράδυ, με στόχο να αναπαράξω τη σκηνή από την προηγούμενη νύχτα».

Mother Juniper, Benjamin Barakat

Jebel Shams, Ομάν

Γαλαξίας

«Η σοφία του αρκεύθου αποκαλύπτεται στις γερασμένες ρίζες του. Ανάμεσα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες παλίρροιες του χρόνου, μια σταθερά παραμένει: η βαθιά σύνδεσή του με τον νυχτερινό ουρανό και τον Γαλαξία. Οι δρόμοι τους πλέκονται και συγκλίνουν, καταλήγοντας σε μια τέλεια ευθυγράμμιση. Eκείνη την μοιραία στιγμή, βρέθηκα κάτω από τα κλαδιά του αρκεύθου να κοιτάζω ψηλά τον κοσμικό χορό, αποτυπώνοντας την ουσία του στην ησυχία της νύχτας».

Desert Bloom, Marcin Zajac

Πολιτειακό πάρκο Goblin Valley, Γιούτα, ΗΠΑ

Γαλαξίας

«Αγριολούλουδα ανθίζουν μπροστά σε μια ομάδα hoodoos. Το πάρκο, που βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη γωνιά του οροπεδίου του Κολοράντο και μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, προσφέρει έναν από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς της χώρας».

Bluff Hut, Rachel Roberts

Mungo River Valley, Νέα Ζηλανδία

Γαλαξίας

«Μερικές φορές, οι καλύτερες εικόνες προκύπτουν εκτός προγράμματος, όπως ακριβώς συνέβη σε αυτό το ταξίδι. Το σημείο είναι προσβάσιμο είτε μετά από μια απαιτητική πεζοπορία είτε με ελικόπτερο και δεν είχα σκοπό να καταλήξω εδώ. Ωστόσο, με την κακοκαιρία να πλησιάζει στην αρχική τοποθεσία και χωρίς εφεδρικό σχέδιο, εμπιστεύτηκα τον πιλότο να επιλέξει το καλύτερο σημείο για καθαρό ουρανό. Ευτυχώς, δεν με και μπόρεσα να απαθανάτισα τον Γαλαξία πάνω από την καλύβα σε ένα από τα πιο σκοτεινά μέρη του πλανήτη».

Lightning Lake, Tom Rae

Εθνικό πάρκο Mount Cook, Νέα Ζηλανδία

Γαλαξίας

«Ο Γαλαξίας αναδύεται από το ψηλότερο βουνό της Νέας Ζηλανδίας, το Aoraki/ Mount Cook, μια χειμωνιάτικη νύχτα. Αυτή είναι μια φωτογραφία που λαχταρούσα να τραβήξω, γνωρίζοντας ότι θα περικλείει τέλεια τα βουνά και τα στοιχεία του ουρανού. Φτάνοντας στη λίμνη, η σκηνή που εκτυλίχθηκε με έκανε να νιώσω σαν να είχα προσγειωθεί σε άλλον πλανήτη. Η φωτογραφία ενσαρκώνει την αφοσίωση, τις άγρυπνες νύχτες και την εκπλήρωση της ολοκλήρωσης του οράματός μου».

Atmospheric fireworks, Julien Looten

Dordogne, Γαλλία

Γαλαξίας

«Τον περασμένο χειμώνα, βγήκα στους πρόποδες ενός μεσαιωνικού κάστρου στη Γαλλία για να αποτυπώσω το "χειμωνιάτικο" τόξο του Γαλαξία. Δίπλα στον ουράνιο θόλο, μια λάμψη αέρα φώτιζε τον ουρανό, που έμοιαζε με πολύχρωμα σύννεφα. Αυτό το φυσικό φαινόμενο συμβαίνει λόγω μιας χημικής αντίδρασης στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Η πανοραμική θέα εκτείνεται κατά 180°, προβάλλοντας ολόκληρο το τόξο του Γαλαξία. Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο Σείριος και ο αστερισμός του Ωρίωνα, ο Άρης, οι Πλειάδες, το Νεφέλωμα της Καλιφόρνια, η Κασσιόπη, το διπλό σμήνος του Περσέα και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας».

“Rainbow Valley” – Baillie Farley

Rainbow Valley Conservation Reserve, Αυστραλία

Γαλαξίας

«Αυτή η εικόνα καταγράφει μια συναρπαστική σκηνή στο Rainbow Valley Conservation Reserve, όπου ο Γαλαξίας εκτείνεται με χάρη πάνω από έναν σχηματισμό πολύχρωμων βράχων από ψαμμίτη. Αυτή η περιοχή αποπνέει μια μοναδική γοητεία, με τις ζωντανές αποχρώσεις και τους εκπληκτικούς γεωλογικούς σχηματισμούς που δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.