iStock

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙΣ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

Η πρόσφατη παραίτηση της Πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας έθεσε ένα νέο ερώτημα: Μήπως να φεύγαμε σιγά σιγά όταν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να αποδώσουμε τα δέοντα;

Δεν αντέχεις, δεν θέλεις, νιώθεις ότι δεν αποδίδεις, φοβάσαι ότι θα καείς. Ναι, υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι ανάμεσά μας, στη φρενίτιδα του αιώνα της ταχύτητας, της ανέλιξης, της μανίας του scale up. Και υπήρξαν ιστορικά, και θα υπάρχουν.

Θέλει τόλμη η ελευθερία, θέλει γνώση και σοφία η αποδοχή της νέας μας κατάστασης, είτε ρεαλιστικών ικανοτήτων είτε νέων ψυχολογικών δεδομένων.

Ας αφήσουμε εκείνους που δεν σηκώνονται από την καρέκλα με τίποτα –πολιτικοί συνήθως– και ας ασχοληθούμε με άλλες περιπτώσεις. Εκείνων των ανθρώπων που παρά την αγάπη τους, παρά την επιτυχία τους, κοιτάζουν μέσα τους και αναγνωρίζουν την αδυναμία να συνεχίσουν όπως θα ήθελαν ό,τι έκαναν με τόσο μεγάλη επιτυχία μέχρι χθες. Το burnout είναι η πιο συνήθης επίπτωση της υπερφόρτωσης. Είναι όμως και κάποιοι που συνειδητοποιούν πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ό,τι συμπαρασύρει η δημοσιότητα και η προβολή και αντί να παραμείνουν και να διαλυθούν, φορούν το καπελάκι τους και λένε «γεια χαρά».

Χρήμα και δόξα, φήμη και χρήμα λοιπόν. Πόσο δύσκολα διαχειρίσιμα… Και πόσο σπάνια κάποια παραδείγματα που πραγματικά θα έπρεπε να μας παραδειγματίζουν.

Γκρέτα, Χαρούλα και Τζασίντα

Γκρέτα Γκάρμπο: Ήταν 1941 και εκείνη 36 ετών όταν αποφάσισε να δώσει τέλος στην καριέρα της και να αποχωρήσει, νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλον στην ιστορία του κινηματογράφου. Και ίσως νωρίτερα από οποιονδήποτε στο ζενίθ της δόξας του.

Γκάρμπο
H Γκρέτα Γκάρμπο σε ηλικία 32 ετών. © 1937 AP Photo
H Γκρέτα Γκάρμπο σε ηλικία 32 ετών.

Χάρις Αλεξίου: «Δεν είμαι η μόνη που σιγά σιγά αποσύρομαι. Δεν ανταποκρινόταν η φωνή μου». Η αγαπημένη μας Χαρούλα το είπε, δεν δίστασε να το παραδεχτεί. Θα μου πείτε, «μετά από 50 χρόνια». Και πάλι, δεν έχει σημασία. Το να λες δημόσια πως η φωνή σου δεν βαστάει, θέλει μεγάλο θάρρος και μεγάλη αυτοπεποίθηση ασφαλώς.
Τζασίντα Άρντερν: «Αποχωρώ διότι ένας τόσο προνομιούχος ρόλος συνοδεύεται από μια ευθύνη – την ευθύνη να γνωρίζεις πότε είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγείσαι και πότε δεν είσαι. Ξέρω τι χρειάζεται αυτή η δουλειά και δεν έχω πια αρκετή ενέργεια στο ρεζερβουάρ μου για να την κάνω καλά. Είναι τόσο απλό».

αποχωρήσεις
Η Τζασίντα Άρντερν. © Mark Baker / AP Photo
Η Τζασίντα Άρντερν.

Αυτό στις 19 Ιανουαρίου 2023 η Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και υπέβαλε την παραίτησή της, στα μόλις 42 της χρόνια.

Κάρι Γκραντ

Μπορεί όλοι να ήθελαν να γίνουν Κάρι Γκραντ –ακόμα και ο ίδιος, όπως είχε δηλώσει ο διάσημος σταρ με το γνωστό του χιούμορ–, όμως εκείνος αποφάσισε να ρίξει τίτλους τέλους στην καριέρα του αρκετά νωρίς. Συγκεκριμένα, το 1965 παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας την ηθοποιό Ντάιαν Κάνον (ο τρίτος των πέντε γάμων του), με την οποία απέκτησε μια κόρη, που γεννήθηκε πρόωρα το 1966, την Τζένιφερ Γκραντ.

Κάρι Γκραντ
O Κάρι Γκραντ. © 1947 AP Photo
O Κάρι Γκραντ.

Για χάρη της άφησε τα πλατό και ασχολήθηκε με την ανατροφή της. Αργότερα, δέχτηκε μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας καλλυντικών Fabergé, μια θέση που σε συνδυασμό με το επιχειρηματικό του μυαλό τού απέφερε πολλά εκατομμύρια.

Μέγκ Ράιαν

Η Μεγκ Ράιαν αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω από την υποκριτική το 2019, εξηγώντας ότι η καριέρα της την έκανε να αισθάνεται καμένη. Αν και δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο προσκήνιο αργότερα, προς το παρόν δεν παίζει. «Ένιωσα με έναν τρελό τρόπο ότι, ως ηθοποιός, έκαιγα τις εμπειρίες της ζωής. Κατά κάποιο τρόπο γινόμουν πιλότος ελικοπτέρου ή δημοσιογράφος ή αλκοολική. […] Δεν ένιωθα ότι ήξερα αρκετά πια για τον εαυτό μου ή τον κόσμο για να το αντικατοπτρίζω ως ηθοποιός. Ένιωθα απομονωμένη», είπε στους New York Times.

αποχωρήσεις
Η Μεγκ Ράιαν. © 2018 Brent N. Clarke/Invision/AP Photo
Η Μεγκ Ράιαν.

Τζ. Ντ. Σάλιντζερ

Σχετικά νωρίς «κάηκε» και ο Σάλιντζερ, ο αγαπημένος συγγραφέας. Ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ (1919-2010) κέρδισε τη συγγραφική του φήμη με την έκδοση του «The Catcher in the Rye» («Ο φύλακας στη σίκαλη», 1951), ο κεντρικός ήρωας του οποίου συνόψιζε τη βίαιη έκφραση του άγχους της νέας γενιάς της εποχής. Η αίσθηση που προκάλεσε το βιβλίο και η μεγάλη δημοτικότητα που επέφερε, ανάγκασαν τον Σάλιντζερ να εγκαταλείψει τη Ν. Υόρκη για ένα σπίτι στους μακρινούς λόφους του Cornish, στο New Hampshire. O συγγραφέας έζησε απομονωμένος για πάνω από 50 χρόνια.

Σένα Σελενμπέρκερ

Μέχρι το 2016, η Σένα Σελενμπέρκερ εργαζόταν στην Google ως υπεύθυνη ανάπτυξης προγραμμάτων. Περνούσε περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τη διαδρομή από και προς την έδρα της εταιρείας, ενώ έτρωγε όλα τα γεύματά της στο εστιατόριο της Google. Μέρα με τη μέρα, διαπίστωνε πως η ζωή της είχε γίνει μονότονη και η δουλειά της δεν είχε να της προσφέρει τίποτα περισσότερο από τα προς το ζην.

Ένα ταξίδι στο Μεξικό έμελλε να αλλάξει τη ζωή της. Καθώς έκανε γιόγκα σε μία παραλία, ένας δάσκαλος γιόγκα της προσέφερε ένα ρόφημα κακάο, που δεν θύμιζε τίποτα από ό,τι είχε δοκιμάσει μέχρι τότε στη ζωή της. Η Σένα Σελενμπέρκερ αποφάσισε να φύγει από την Google και ταξίδεψε για έναν χρόνο στο Περού και την Κόστα Ρίκα. Μαθήτευσε πλάι σε σαμανικούς θεραπευτές και έμαθε τα μυστικά της τέχνης του κακάο. Έγραφε για τα ταξίδια και τις εμπειρίες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτω από τον τίτλο Open your heart with cacao. Εν τω μεταξύ, μελέτησε ακόμη περισσότερο τις θεραπευτικές ιδιότητες και άλλων προϊόντων της φύσης, καταλήγοντας σε αυτές των μανιταριών, στις οποίες εξειδικεύτηκε. Περνά πια τον περισσότερό της χρόνο δημιουργώντας μείγματα μανιταριών –που χρησιμοποιεί τελετουργικά– στο πλαίσιο της κοινότητας micro.glow που έχει δημιουργήσει. Αυτές οι παρασκευές βοηθούν σώμα και υγεία, ενισχύοντας τη φυσική, πνευματική, ψυχική και συναισθηματική μας αντοχή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.