Campbell Brewer

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙ 3 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ (ΚΑΙ ΒΑΛΕ) ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας Patagonia, Yvon Chouinard, διαθέτει την εταιρεία του και όλα της τα μελλοντικά κέρδη στη μάχη ενάντια στην κλιματική κρίση.

«Ποτέ δεν ήθελα να γίνω επιχειρηματίας. Ξεκίνησα ως τεχνίτης, φτιάχνοντας εξοπλισμό αναρρίχησης για τους φίλους μου και μένα, και μετά ασχολήθηκα με την ένδυση. Καθώς γινόμασταν μάρτυρες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της οικολογικής καταστροφής, αλλά και της δικής μας συμβολής σε αυτές, η Patagonia δεσμεύτηκε να χρησιμοποιήσει την εταιρεία ως μέσο για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο μέχρι τότε δραστηριοποιούνταν οι επιχειρήσεις.

»Εάν μπορούσαμε να κάνουμε το σωστό, ενώ κερδίζαμε αρκετά χρήματα για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς, τότε θα μπορούσαμε να επηρεάσουμε πελάτες και άλλες επιχειρήσεις και ίσως να αλλάξουμε το σύστημα».

Με τα λόγια αυτά ξεκινάει την επιστολή του ο Yvon Chouinard, ιδρυτής της γνωστής εταιρείας Patagonia, ο οποίος μετέτρεψε το πάθος του για την αναρρίχηση σε μια από τις πιο επιτυχημένες μάρκες αθλητικών ειδών στον κόσμο.

Ο εκκεντρικός και πρωτοπόρος επιχειρηματίας

Ως αναρριχητής στην κοιλάδα Yosemite της Καλιφόρνια τη δεκαετία του 1960, ο Chouinard ζούσε στο αυτοκίνητό του και έτρωγετροφή για γάτες από χτυπημένες κονσέρβες, τις οποίες αγόραζε για πέντε σεντς καθεμία. Ακόμη και σήμερα, φοράει παλιά ρούχα, οδηγεί ένα παλιό Subaru και δεν έχει ούτε υπολογιστή ούτε κινητό τηλέφωνο.

Patagonia
Ο Yvon Chouinard στα νιάτα του. Tom Frost
Ο Yvon Chouinard στα νιάτα του.

Η Patagonia, την οποία ίδρυσε το 1973, έγινε μια εταιρεία που αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες της οικογένειά του. Από νωρίς άρχισε να χρησιμοποιεί βιολογικό βαμβάκι και υιοθέτησε τη δημιουργία παιδικού σταθμού για τα παιδιά των εργαζομένων στον χώρο εργασίας. Επίσης, αποθάρρυνε τους καταναλωτές από το να αγοράσουν τα προϊόντα της κατά τη διάρκεια της Black Friday, με μια διαφήμιση στους New York Times που έγραφε: «Don’t Buy This Jacket». Στη δεκαετία του '80, η εταιρεία άρχισε να δωρίζει το 1% των πωλήσεών της σε περιβαλλοντικές ομάδες, ενώ αποτελεί μία από τις πρώτες εταιρείες με πιστοποίηση b-Corp.

Η Patagonia σε αναζήτηση νέας δομής

Ο Chouinard, 83 ετών σήμερα, εργάστηκε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του καθώς και με ομάδες δικηγόρων της εταιρείας για να δημιουργήσει μια δομή που θα επιτρέψει στην Patagonia να συνεχίσει να λειτουργεί μεν ως κερδοσκοπική εταιρεία, ώστε να είναι βιώσιμη και να προστατεύει τους εργαζόμενούς της, αλλά όλα της τα έσοδα στο εξής να διατίθενται για περιβαλλοντικούς σκοπούς. Μιλάμε για μια εταιρεία η αξία της οποίας υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα ετήσια κέρδη της είναι περίπου 100 εκατομμύρια. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ενός καταπιστεύματος και μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας, σχεδιασμένα να κατευθύνουν όλα τα κέρδη στη διάσωση του πλανήτη.

Patagonia
O Yvon Chouinard στο εργοστάσιο της Patagonia στη Σάντα Μπάρμπαρα. Robert Landau/Alamy/VISUALHELLAS.GR
O Yvon Chouinard στο εργοστάσιο της Patagonia στη Σάντα Μπάρμπαρα.

Ο ιδρυτής της Patagonia θα μπορούσε να πουλήσει την εταιρεία σε δημόσια ή ιδιωτικά συμφέροντα και να διαθέσει τα χρήματα σε περιβαλλοντικούς σκοπούς. Ωστόσο, φοβόταν ότι κάνοντας κάτι τέτοιο δεν διασφαλιζόταν ότι η εταιρεία θα εξακολουθούσε να δίνει προτεραιότητα σε θέματα όπως η ευημερία των εργαζομένων και η χρηματοδότηση της δράσης για το κλίμα, αλλά θα στόχευε στη μεγιστοποίηση των κερδών για τους μετόχους.

«Από αυτή τη στιγμή, η Γη είναι ο μοναδικός μας μέτοχος. Όλα τα κέρδη, από τώρα και στο εξης, θα πηγαίνουν στην αποστολή μας: να σώσουμε τον πλανήτη μας», δήλωσε.

Ο άνθρωπος που χαρίζει όλη του την περιουσία στον πλανήτη

Μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας

«Ας ελπίσουμε ότι η πράξη αυτή θα οδηγήσει σε μια νέα μορφή καπιταλισμού, που δεν θα περιλαμβάνει λίγους πλούσιους και ένα σωρό φτωχούς», είπε ο Chouinard σε συνέντευξη.

«Οι εταιρείες που θα δημιουργήσουν το επόμενο μοντέλο καπιταλισμού μέσα από τη δέσμευσή τους σε έναν σκοπό θα προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις, καλύτερους υπαλλήλους και πιο πιστούς πελάτες», δήλωσε ο Charles Conn, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Τώρα, το αν θα πετύχει ή όχι το πείραμα της Patagonia, μένει να το δούμε. Στην χειρότερη περίπτωση, δεν θα πετύχει, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι λόγω της φύσης του υπάρχοντος καπιταλιστικού συστήματος. Στην καλύτερη –θέλουμε να ελπίζουμε ορισμένοι– θα βάλει ένα λιθαράκι στην αλλαγή της πορείας που έχουμε πάρει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.