© 2023 Alessandra Tarantino / AP Photo

Ο ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ, Η ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ

Ελεγκτές ευαισθησίας (!) στο Λονδίνο «συμμορφώνουν» τα γραπτά της Αγκάθα Κρίστι και γονείς στην Φλόριντα εξανίστανται διότι η δασκάλα έδειξε στους μαθητές της φωτογραφία με το γυμνό άγαλμα του Δαβίδ, έργο του Μιχαήλ Άγγελου. Έ-ξο-χα!

Μπράβο τους! Και πάλι μπράβο στους ευαίσθητους Βρετανούς που έβαλαν στη θέση της εκείνη την ασύστολη κυρία, την Αγκάθα Κρίστι. Ναι, ναι, αυτήν. Που έγραψε βιβλία γεμάτα από ρατσιστικές αναφορές και άλλες προσβλητικές εκφράσεις.

Το σκέφτηκε καλά ο λονδρέζικος εκδοτικός οίκος HarperCollins. Και για να μην αφήσει την κοινωνία έρμαιο αναχρονιστικών βιβλίων και σκοταδιστικών απόψεων αποφασίσει να συστήσει μια επιτροπή ελέγχου την οποία ονόμασε «ελεγκτές ευαισθησίας»!

Τι υπέροχος τίτλος! Έξοχος! Αριστούργημα! Με αποστολή να ελέγχει η επιτροπή αν εμφιλοχωρούν ρατσιστικές αναφορές και δυνητικά προσβλητικές εκφράσεις σε υπό έκδοσιν βιβλία ή σε παλιότερα. («Δυνητικά προσβλητικές»!!! Ευρηματικοί Εγγλέζοι. Τόσο sic, τόσο μεταξωτοί στις εκφράσεις τους…)

Ελεγκτές ευαισθησίας εναντίον Πουαρό

Έπιασαν λοιπόν τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι –με την απαιτούμενη αυστηρότητα στο βλέμμα τους– και άρχισαν τους καθαρμούς. Πρώτα, εξαφάνισαν έθνη, φυλές και χαρακτηρισμούς:

  • Εκάς οι Νούβιοι που κατοικούσαν σε περιοχή κατά μήκος του Νείλου. Δεν θα τους βρεις πια στο βιβλίο της Κρίστι.
  • Διαγράφονται οι λέξεις μαύρος και Ανατολίτης, αφαιρείται η αναφορά στην «Ινδική ιδιοσυγκρασία» και διαγράφεται επίσης η φράση που μιλάει για έναν χαμογελαστό υπάλληλο ξενοδοχείου στην Ινδία που έχει «τόσο όμορφα και λευκά δόντια».
  • Η λέξη ιθαγενής αντικαθίσταται από τη λέξη ντόπιος και η τσιγγάνα αναφέρεται πια ως νεαρή γυναίκα.
Αγκάθα Κρίστι
Η Αγκάθα Κρίστι στην Ακρόπολη, 31 Αυγούστου 1958. © AP Photo
Η Αγκάθα Κρίστι στην Ακρόπολη, 31 Αυγούστου 1958.

Λοιπόν, ακούστε τώρα τι μας είπε ο μυστικός πράκτορας της στήλης, ο οποίος είχε κατορθώσει να μετάσχει σε μια συνεδρίαση των ελεγκτών ευαισθησίας.

Μας είπε ότι ο ενθουσιασμός περισσεύει στην Επιτροπή. Ο αγώνας τους έχει προοπτική: Σε συνεννόηση με αμερικάνικα και βρετανικά πανεπιστήμια θα συστηματοποιήσουν τους καθαρμούς, αρχίζοντας από κάτι υπερεκτιμημένους κλασικούς συγγραφείς –αρχαίους Έλληνες, Λατίνους, Ρώσους, Γάλλους, Εγγλέζους, Λατινοαμερικάνους κ.ά.– ώστε να απαλλαγούν τα βιβλία από ρατσιστικές αντιλήψεις και σκονισμένες απόψεις.

Α! Σύντομα θα συντάξουν και το ούτως ειπείν ευαγγέλιο της Πολιτικής Ορθότητος, εγκαλώντας ταυτόχρονα τους αρνητές της για εμμονές σε ξεπερασμένες αντιλήψεις και ιδέες…

Τα πορνογραφικά του Μιχαήλ Άγγελου

Όμως και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού συμβαίνουν πράματα και θάματα. Διότι, κυρίες και κύριοι, υπάρχουν γονείς εν εγρηγόρσει που νοιάζονται για τον χαρακτήρα, το ήθος και τον ψυχισμό των παιδιών τους.

Να, σαν αυτούς στη Φλόριντα των ΗΠΑ που μόλις έμαθαν για την ύπουλη ενέργεια μιας δασκάλας να δείξει στα παιδιά του Δημοτικού φωτογραφίες με γυμνό, εξανέστησαν και απαίτησαν την απόλυσή της.

Μιχαήλ Άγγελος
Ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, στην Galleria dell'Accademia di Firenze. © 2023 Alessandra Tarantino / AP Photo
Ο Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, στην Galleria dell'Accademia di Firenze.

Ας ακούσουμε τι μας είπε ο μυστικός μας πράκτορας που έτυχε να βρίσκεται στην αυλή του σχολείου –πανταχού παρών ο μπαγάσας– και άκουσε τις συζητήσεις των γονέων:

  • Γονέας 1: Τι πάει να πει ότι η φωτογραφία έδειχνε άγαλμα του Μιχαήλ Άγγελου; Ποιος είναι αυτός ο κύριος που φτιάχνει γυμνά και μολύνει τη νεολαία; Αυτά να τα κάνει στην έκλυτη πατρίδα του, την Ιταλία, κι όχι εδώ, στην άμωμη Φλόριντα. Εντάξει;
  • Γονέας 2: Δεν με νοιάζει, κύριε, που λένε ότι ήταν μέγας καλλιτέχνης αυτός ο Ιταλός τον οποίο ονόμασαν Θεϊκό. Ακούς εκεί Θεϊκό, επειδή δήλωνε γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής. Κι αυτή η Αναγέννηση για την οποία μας έχουν ζαλίσει οι Ευρωπαίοι, τι ήταν επιτέλους; Σιγά την εποχή.
  • Γονέας 3: Αναγέννηση και κολοκύθια. Εγώ βλέπω ότι η ανεκδιήγητη δασκάλα έδειξε στα παιδιά μας ένα έργο πορνογραφικό. Ναι, κύριοι, πορ-νο-γρα-φι-κό. Κι απ’ ό,τι μαθαίνω αυτός ο Μιχαλάγγελος έχει γεμίσει με πορνογλυπτά την Καπέλα Σιξτίνα και τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Θα πέσει ο θεός να μας κάψει, κύριοι.

Κάπως έτσι «τα είπαν» οι οργισμένοι γονείς. Λίγο προτού επιστρέψουν στα σπίτια τους πληροφορήθηκαν με ικανοποίηση ότι η δασκάλα απολύθηκε και ο Διευθυντής του σχολείου παραιτήθηκε.

Φεύγοντας συνεννοήθηκαν να βρεθούν μετά το φαγητό, να πάρουν τα βλαστάρια τους –αγόρια και κορίτσια– και να τα πάνε στο κοντινό σκοπευτήριο. Πρέπει οπωσδήποτε να μάθουν τα παιδιά να χειρίζονται τα όπλα. Θα τα χρειαστούν. Γιατί η κοινωνία γέμισε από αντικοινωνικά στοιχεία και κουλτουριάρηδες που βάλθηκαν να μην αφήσουν τίποτε όρθιο…

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.