© 2015 Brian Ach/Invision/AP Photo

Ο ΤΣΑΝΤΛΕΡ ΑΠΟ ΤΑ «ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

Στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing», ο Matthew Perry γράφει για τα σκοτεινά χρόνια της εξάρτησής του από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Στόχος του να βοηθήσει όσους παλεύουν με τις εξαρτήσεις.

«Γεια σας, το όνομά μου είναι Matthew, αν και μπορεί να με ξέρετε με άλλο όνομα. Οι φίλοι μου με φωνάζουν Matty. Και θα έπρεπε να είμαι νεκρός». Με αυτόν τον τρόπο ξεκινάει την αυτοβιογραφία του ο Matthew Perry, ή αλλιώς ο Τσάντλερ από τα «Φιλαράκια».

Όπως διαβάζουμε στα δεκάδες δημοσιεύματα για το βιβλίο του, που κυκλοφόρησε στις αρχές Νοέμβρη με τίτλο «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing», ο Perry περιγράφει λεπτομερώς τα χρόνια που ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά, που συνέβαλαν στο να πάθει ρήξη παχέος εντέρου και μια καρδιακή ανακοπή πριν από λίγα χρόνια. «Πρόκειται για μια πνευματώδη αλλά και ζοφερά γραφική περιγραφή της εξάρτησής του από το αλκοόλ και τα οπιοειδή, αφοπλιστικά γραμμένη με τον σαρκασμό και τον αυτοσαρκασμό που είναι το σήμα κατατεθέν του Τσάντλερ», γράφει η δημοσιογράφος Eleanor Halls σε άρθρο της στην Telegraph.

Ο Perry, όμως, δεν μένει μόνο στις εξαρτήσεις, που αναμφισβήτητα αποτέλεσαν και αποτελούν μεγάλο κομμάτι της ζωής του. Ο εθισμός στο αλκοόλ, τα οπιοειδή, η σχέση με τη μητέρα του, οι εμπειρίες κοντά στον θάνατο, οι σχέσεις του με τις γυναίκες, η τεράστια επιτυχία και τα εκατομμύρια κέρδη. Όλα αναλύονται στην αυτοβιογραφία του, με τρόπο αυτοσαρκαριστικό και πνευματώδη.

Όπως περιγράφουν οι New York Times, το βιβλίο είναι γεμάτο με οδυνηρές αποκαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης μιας σύντομης στυτικής δυσλειτουργίας που προκλήθηκε από το αλκοόλ και μιας κατάστασης κατά την οποία κουβαλούσε τα δόντια του σε μια σακούλα στην τσέπη του τζιν του. «Ναι, όλα», γράφει. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα ένα προς ένα.

Matthew Perry
Ο Matthew Perry μιλάει για τα «Drug Courts» ως λύση για την κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, το 2013. Τα «Drug Courts» είναι εξειδικευμένα δικαστικά προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε κατηγορούμενους και παραβάτες με προβλήματα εξάρτησης από ουσίες, και συνδυάζουν τη θεραπεία με την εποπτεία. AP Images for National Association of Drug Court Professionals Paul Morigi
Ο Matthew Perry μιλάει για τα «Δικαστήρια για τα Ναρκωτικά», μια εναλλακτική λύση καταδίκης με θεραπεία σε συνδυασμό με εποπτεία για άτομα που κάνουν χρήση ουσιών, ως λύση για την κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το 2013.

Οι εξαρτήσεις παραλίγο να του στοιχίσουν τη ζωή

Σε πρόσφατη συνέντευξη στους New York Times σχετικά με την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του, ο Perry δήλωσε ότι υπολογίζει ότι ξόδεψε περίπου 9 εκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να γίνει νηφάλιος όλα αυτά τα χρόνια. Δήλωσε εθισμένος τόσο στα ναρκωτικά όσο και στο αλκοόλ. «Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία του εθισμού μου αν μετρήσετε το βάρος μου από σεζόν σε σεζόν», γράφει στο βιβλίο του. «Όταν έχω βάρος, είναι αλκοόλ. Όταν είμαι αδύνατος, είναι χάπια. Όταν έχω μούσι, είναι πολλά χάπια».

«ΗΘΕΛΑ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΚΑΘΙΣΩ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΜΟΥ, ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΕΝΤΕ VICODIN ΚΑΙ ΝΑ ΔΩ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ. ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ».

«Προσποιούμουν τραυματισμούς στην πλάτη. Προσποιούμουν ημικρανίες. Είχα οκτώ γιατρούς στους οποίους πήγαινα ταυτόχρονα», ανέφερε ο Perry. «Ξυπνούσα και έπρεπε να πάρω 55 Vicodin εκείνη την ημέρα και να σκεφτώ πώς να το κάνω. Όταν είσαι εθισμένος στα ναρκωτικά, όλα είναι μαθηματικά. Πηγαίνω στο τάδε μέρος και πρέπει να πάρω τρία. Και μετά πάω στο δείνα μέρος και θα πάρω πέντε, επειδή θα μείνω εκεί περισσότερο. Είναι εξαντλητικό, αλλά πρέπει να το κάνεις, αλλιώς αρρωσταίνεις πάρα πολύ. Δεν το έκανα για να νιώσω φτιαγμένος ή για να νιώσω καλά. Σίγουρα δεν διασκέδαζα – ήθελα απλώς να καθίσω στον καναπέ μου, να πάρω πέντε Vicodin και να δω μια ταινία. Αυτός ήταν ο παράδεισος για μένα. Δεν είναι πια».

Να σημειώσουμε ότι τα Vicodin είναι συνταγογραφούμενο οπιούχο αναλγητικό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020, κατά μέσο όρο 44 άνθρωποι πέθαιναν κάθε μέρα από υπερβολική δόση που αφορούσε συνταγογραφούμενα οπιοειδή, το οποίο σημαίνει συνολικά περισσότερους από 16.000 θανάτους.

Ο Perry μπήκε 15 φορές σε κέντρο αποτοξίνωσης, παρακολούθησε 6.000 συναντήσεις των Ανώνυμων Αλκοολικών και υποβλήθηκε σε 14 επεμβάσεις στο στομάχι. Βίωσε αρκετές εμπειρίες κοντά στο θάνατο. Όπως διαβάζω στην Telegraph, ενώ βρισκόταν σε κέντρο αποτοξίνωσης, η καρδιά του σταμάτησε για πέντε ολόκληρα λεπτά. Ένας «σωματώδης Ελβετός που πραγματικά δεν ήθελε ο τύπος από τα “Φιλαράκια” να πεθαίνει στο τραπέζι του» του έκανε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση για πέντε λεπτά αντί για τρία – έσπασε οκτώ πλευρά, αλλά του έσωσε τη ζωή.

Το 2018 μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο καθώς «εξερράγη» το παχύ του έντερο και έπεσε σε κώμα για δύο εβδομάδες. Οι γιατροί του έδιναν 2% πιθανότητες να ζήσει. Παρά τις πιθανότητες, ο Perry επέζησε, αλλά πέρασε πέντε μήνες στο νοσοκομείο και σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο με σάκο κολοστομίας, ο οποίος κάποια στιγμή άνοιξε πάνω του.

Πέρα από τους εθισμούς: Οι γυναίκες, η οικογένεια, και τα «Φιλαράκια»

Στο βιβλίο του ο Perry δεν αναφέρεται μόνο στις εξαρτήσεις του. Όσοι αγαπούν τα «Φιλαράκια», θα βρουν σίγουρα ενδιαφέρουσες πληροφορίες στις σελίδες του, όπως το πώς είχε ζητήσει από τη συμπρωταγωνίστριά του, Jennifer Aniston, να βγουν ραντεβού, κι εκείνη τον απέρριψε, πράγμα που δημιούργησε δυσκολίες στη μεταξύ τους συνεργασία. Αναφέρεται, επίσης στο φλερτ και τη σχέση του με την Julia Roberts, η οποία συμφώνησε να γυρίσει το ειδικό αφιέρωμα για το Superbowl για τα «Φιλαράκια», αρκεί να μπορούσε να συμμετάσχει στην ιστορία του Chandler!

Επίσης, ο Perry δηλώνει ευγνώμων για τις 10 σεζόν που δούλεψε μαζί με τους συμπρωταγωνιστές του, ενώ ανέφερε ότι όταν η σειρά ήταν στα καλύτερά της κέρδιζαν 1 εκατομμύριο δολάρια ανά επεισόδιο. Από την άλλη, οι αποτυχημένες σχέσεις ήταν από τα πιο δύσκολα πράγματα για τα οποία έπρεπε να γράψει. Όπως διαβάζουμε στην Telegraph, κατηγορεί τη μητέρα του για τις αποτυχημένες σχέσεις του με τις γυναίκες και για τη χρήση του περιστασιακού σεξ ως μέσου αποφυγής του συναισθηματικού δεσμού.

Ο Matthew Perry στα "Φιλαράκια"
Το καστ της τηλεοπτικής σειράς «Τα Φιλαράκια» στη διάρκεια της 54ης ετήσιας απονομής των Βραβείων Έμμυ, το 2002. AP Photo Kevork Djansezian, File

Το βιβλίο ως βοήθεια για ανθρώπους που παλεύουν με τις εξαρτήσεις

Ο Matthew Perry ελπίζει ότι το «Friends, Lovers and the Big Terrible Thing» θα μπει στα ράφια των βιβλιοπωλείων στην κατηγορία των βιβλίων αυτοβοήθειας. Πλέον, είναι νηφάλιος εδώ και 18 μήνες. Λέει ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο σταμάτησε να πίνει ήταν επειδή συνειδητοποίησε ότι ακόμη και 14 τριπλές βότκες δεν τον μεθούσαν πια, και ότι δεν υπάρχουν αρκετές οπιούχες ουσίες στον κόσμο για να μπορέσουν να «τον φτιάξουν».

Δήλωσε ότι θα αντάλλαζε θέση με έναν άπορο φίλο του ή έναν αποτυχημένο ηθοποιό με διαβήτη, «χωρίς δεύτερη σκέψη». Στην τελική, είναι σίγουρος ότι ο εθισμός του είναι αυτός που θα τον σκοτώσει. Τουλάχιστον, έχει συγχωρέσει τη μητέρα του, έχει βρει παρηγοριά στον Θεό, αλλά και την αυτοεκτίμησή του βοηθώντας άλλους ανθρώπους που παλεύουν με τις εξαρτήσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.