ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ; ΥΠ’ ΕΥΘΥΝΗ ΣΟΥ!

Τα ασθενοφόρα είναι για να σώζουν ζωές, όχι για να πεθαίνουμε περιμένοντας στην άκρη του δρόμου ή πάνω σε καρότσες φορτηγών προς το νοσοκομείο. Ούτε για να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ιδιώτες, βλέποντας τη δημόσια υγεία να χάνεται.

Δεν θα έγραφα τίποτα για εκείνη την ημέρα, που η μητέρα μου κατέρρεε κι εγώ με καρδιοχτύπι πρωτόγνωρο αναζητούσα άμεση βοήθεια για να τη μεταφέρω στο νοσοκομείο. Δεν θα έγραφα τίποτα, αν η επικαιρότητα δεν άναβε φωτιές: Η 63χρονη στην Κω που έχασε τη ζωή της πάνω σε καρότσα φορτηγού το οποίο τη μετέφερε ελλείψει ασθενοφόρου, η δεκαεννιάχρονη –έγκυος οκτώ μηνών– στη Νέα Μάκρη που κατέληξε περιμένοντας το ασθενοφόρο…

Θα γράψω όμως: Εκείνη την ημέρα της επείγουσας ανάγκης, δεν κάλεσα το 166 γιατί ήξερα: Το ΕΚΑΒ θα κατέβαζε χαμηλά στη λίστα διακομιδών το περιστατικό που περιγράφεται ως «87χρονη με καρδιακή ανεπάρκεια, υποστηριζόμενη από οξυγόνο». Μεταξύ μας: Πού να πρωτοστείλεις ασθενοφόρο; Στη γιαγιά που «τα ‘φαγε τα ψωμιά της» ή στον 20χρονο οδηγό μηχανής που κείτεται αιμόφυρτος στην άσφαλτο;

Αυτά τα διλήμματα παίζουν, υπουργέ μου –σε θηλυκό ή αρσενικό γένος το ουσιαστικό–, όταν έχεις λίγα ασθενοφόρα εν κινήσει και ελάχιστο προσωπικό να τα επανδρώσει. (Στο μεταξύ, πρέπει κάπως να διαχειριστείς και τη δυσάρεστη εικόνα στη Μεσογείων με όλα εκείνα τα παροπλισμένα οχήματα, κουφάρια με σβηστή σειρήνα σταθμευμένα κάπου στη Μεσογείων).

Αλλά μπορεί να μη σε πολυνοιάζει, υπουργέ μου. Ξέρεις εσύ: Ο συγγενής έχει ζεστό το πενηντάρικο στην τσέπη και θα το δώσει στον ιδιώτη, που θα τρέξει στον άνθρωπό του με τη φόρα που του δίνει η διαφήμιση στον ίντερνετ: «Πλήρως εξοπλισμένο και πλήρως επανδρωμένο ασθενοφόρο με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό».

EKAB
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ατομική ευθύνη και ιδιωτικά ασθενοφόρα

Αυτό δεν είναι ένα ακόμη ρεπορτάζ για την υγεία: δεν έχει αριθμούς συνταξιοδοτήσεων και προσλήψεων, συγκρίσεις με τον παρελθόν, χρόνους μετάβασης στο περιστατικό. Δεν χωρά τους λόγους των βουλευτών του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος, που –λες και δεν ήταν στα πράγματα μέχρι πριν από λίγο– περιγράφουν σε ραδιοφωνικές εκπομπές ότι μόλις (ξανα)κυβερνήσουν, τα ασθενοφόρα θα φτάνουν στον ασθενή μέσα στο δεκάλεπτο από την κλήση.

Κανείς από αυτούς που μιλούν για την περίθαλψη, τέως κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι δεν ήταν μαζί μου στα Επείγοντα του Ιπποκρατείου 21 Απριλίου 2023 ημέρα Παρασκευή, που φτάσαμε η μητέρα μου κι εγώ με ιδιωτικό ασθενοφόρο. Εκεί, η μυρωδιά των αρρώστων που ξαπλώνουν σε ράντζα βαφτισμένα «επικουρικές κλίνες» φέρνει ναυτία και βγαίνεις στον αύλειο χώρο για μια ανάσα.

ασθενοφόρο
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Κι εκεί βλέπεις την πραγματικότητα: Η αναλογία ιδιωτικών-κρατικών ασθενοφόρων που περνούν την πύλη με τα φώτα αναμμένα είναι περίπου δέκα προς ένα. Το «θαύμα» έγινε: η μεταφορά των ασθενών ιδιωτικοποιήθηκε αυτόματα. Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στη συγγραφή του νέου νομοσχέδιου για την υγεία, οι πολίτες ξέρουν ότι για όλα θα πληρώσουν. Και για το ασθενοφόρο. Οπότε όλο και περισσότεροι αποφασίζουν να στραφούν στους ιδιώτες, με δική τους ευθύνη. Ή, για να μιλήσω με την ορολογία της εποχής με «ατομική ευθύνη».

Σπάνια συνωμοσιολογώ, αλλά στον τομέα της υγείας δεν μπορώ να εξηγήσω τα πράγματα αλλιώς: Υπάρχει κάποιο σχέδιο εξαθλίωσης του Ε.Σ.Υ. Καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεμένει από ανθρώπους και υλικά, ένα σύμπαν πολυεθνικών ποντάρει στον ξεπεσμό του. Και όλοι θέλουν να χορτάσουν την κοιλιά τους: Πρώτοι-πρώτοι οι ασφαλιστές, που ορμάνε πάνω μας σαν τα κοράκια, ξέροντας ότι, δεν μπορεί, θα πέσουμε στα νύχια τους λέγοντας: «Στον διάολο και τα ασθενοφόρα και τα νοσοκομεία σας».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.