ZUMA Press/Visualhellas.gr Paul Hackett

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η 85ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ 1.609 ΧΛΜ ΜΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΗΣ

Μια 85χρονη Βρετανίδα έθεσε στον εαυτό της μια εξαντλητική πρόκληση: να κάνει τον γύρο της Σκωτίας με το ποδήλατο! Στόχος της να αντιμετωπίσει τη θλίψη που βίωνε λόγω της απώλειας των τριών παιδιών της.

Για την 85χρονη Mavis Paterson η ποδηλασία είναι κάτι περισσότερο από μια αθλητική δραστηριότητα. Όταν μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών έχασε και τα τρία παιδιά της, το ποδήλατο αποδείχθηκε ένας τρόπος να ανακουφιστεί από τον πόνο και να διαχειριστεί την απώλεια. Πολύ περισσότερο, έγινε μια συνήθεια που της επέτρεψε να συνεχίζει να ζει, όπως θεωρεί η ίδια. «Αν δεν είχα το ποδήλατό μου, και αυτό είναι τρομερό να το λέω, δεν νομίζω ότι θα ήθελα να ζήσω», δήλωσε πριν από λίγο καιρό στο CNN Sport.

Ο ένας της γιος, ο Sandy, πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2012, η κόρη της Katie από ιογενή πνευμονία το 2013 και ο άλλος της γιος, ο Bob, σε ατύχημα το 2016. Ήταν όλοι τους 40 χρονών. «Όταν κάνω ποδήλατο, δεν τους σκέφτομαι τόσο πολύ, πράγμα που με βοηθάει πολύ, γιατί η θλίψη είναι αβάσταχτη», έχει δηλώσει η ίδια.

Πριν από μερικούς μήνες, η «Granny Mave», όπως έγινε γνωστή η ηλικιωμένη Paterson, αποφάσισε να θέσει στον εαυτό της μια εξαντλητική σωματική πρόκληση προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους θανάτους των παιδιών της. Έβαλε ως στόχο να κάνει τον γύρο της Σκωτίας με το ποδήλατο ξεκινώντας και τερματίζοντας στο νοτιότερο σημείο της χώρας, το Mull of Galloway, και διασχίζοντας συνολικά μια απόσταση 1.609 χιλιομέτρων!

Η ποδηλασία ως απάντηση στην απώλεια

Φυσικά, το ποδήλατο και ο αθλητισμός δεν μπήκαν ξαφνικά στη ζωή της Paterson. Όταν ήταν πιο νέα έτρεχε μαραθώνιους και ημιμαραθώνιους, στράφηκε όμως στην ποδηλασία σε ηλικία 50 ετών, όταν άρχισε να έχει προβλήματα στα γόνατα. «Είμαι πραγματικά ευτυχισμένη πάνω στο ποδήλατό μου και μπορώ ακόμη και να τραγουδήσω και να διασκεδάσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το 2008 διέσχισε με ποδήλατο τον Καναδά μαζί με μια φίλη της ενώ το 2019 έκανε ποδήλατο κατά μήκος της Μεγάλης Βρετανίας, από το νοτιότερο σημείο της στο Lands End έως το βορειότερο σημείο, στο John O'Groats. Μάλιστα, κέρδισε τον τίτλο της μεγαλύτερης σε ηλικία γυναίκας που ολοκλήρωσε αυτή τη διαδρομή.

Για να βγάλει εις πέρας την πιο πρόσφατη πρόκληση της Σκωτίας, η Paterson έκανε ποδήλατο κάθε μέρα για έναν μήνα γύρω από την περιφέρεια της χώρας. Κάλυπτε έως και 64 χιλιόμετρα την ημέρα. Τα λόγια της όταν αναφέρθηκε στην ανάβασή της στον πιο απότομο λόφο της διαδρομής είναι εντυπωσιακά: «Ελπίζω να μη χρειαστεί να κατέβω από το ποδήλατό μου. [...] Φυσούσα και ξεφυσούσα και οι άνθρωποι έλεγαν: "Γιατί δεν παίρνεις ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;". Κι εγώ έλεγα: "Λοιπόν, όχι, όχι, δεν θέλω ένα ποδήλατο που κάνει όλη τη δουλειά". Θέλω να κάνω τη δουλειά στις ανηφόρες, ώστε όταν φτάσω στην κορυφή να πω: "Ε, το έκανα αυτό"».

Όταν έφτασε στη γραμμή του τερματισμού, πολλοί άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να επιδοκιμάσουν την προσπάθειά της. Κάπου ανάμεσα στο πλήθος διέκρινε τον εγγονό της: «απλά έτρεξα προς το μέρος του και ήταν τόσο συναρπαστικό». Γιόρτασε αυτή της τη νίκη με ένα ποτήρι merlot!

Κάνοντας ποδήλατο για καλό σκοπό

Με κάθε αγώνα, η Paterson συγκέντρωνε χρήματα για τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Macmillan Cancer Support, η οποία παρέχει υγειονομική περίθαλψη, συμβουλές και υποστήριξη σε όσους πάσχουν από την ασθένεια. Με τον ποδηλατικό γύρο της Σκωτίας έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής σχεδόν 80.000 ευρώ για τη φιλανθρωπική οργάνωση, υπερδιπλάσια από τον αρχικό της στόχο των περίπου 34.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

«Ξέρω ότι οι άνθρωποι μπορεί να έκαναν ποδήλατο και να σκέφτηκαν: "Αν αυτή η ηλικιωμένη κυρία μπορεί να το κάνει, μπορώ να το κάνω κι εγώ". Και επίσης άνθρωποι που ήταν λίγο θλιμμένοι [μπορεί να] σκέφτηκαν: "Θεέ μου, δεν θα έπρεπε να είμαι έτσι. Κοίτα την καημένη τη Mave, έχασε όλα τα παιδιά της". Έτσι, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να κάνουν ποδήλατο εξαιτίας των δικών μου διαδρομών με το ποδήλατο», ανέφερε η Paterson.

«Οι άνθρωποι λένε συνέχεια ότι είμαι πηγή έμπνευσης. Λοιπόν, αν είμαι, αυτό είναι υπέροχο, χαίρομαι γι' αυτό», συμπλήρωσε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.