ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΕΧΝΗ: ΕΝΑΣ ΩΡΑΙΟΣ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Μια έκθεση με κεντρικό άξονα την ψηφιακή τέχνη φέρνει στο προσκήνιο τις δυνατότητες σύγχρονων μέσων, που συχνά συνδυάζονται με παραδοσιακές μορφές δημιουργίας.

Ψηφιακά κολάζ, βίντεο, animation, έργα επαυξημένης πραγματικότητας, φωτογραφία, εγκαταστάσεις και ψηφιακή μουσική. Τέτοιες δημιουργίες περιλαμβάνει η έκθεση «Digital Art, A New World», στο χώρο του THE EUROPEAN CENTRE / Contemporary Space Athens, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η έκθεση παρουσιάζει την δουλειά 28 καλλιτεχνών και περισσότερα από 80 έργα, με κεντρικό άξονα –όπως μαρτυρά κι ο τίτλος– την ψηφιακή τέχνη.

Χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα ως βασικό μέρος της δημιουργικής τους διαδικασίας, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες παρουσιάζουν τις άπειρες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας. Καθένας μέσα από τη δική του ξεχωριστή εικαστική ματιά, είτε δημιουργώντας εξολοκλήρου ψηφιακά έργα είτε επεμβαίνοντας σε έργα φτιαγμένα με  παραδοσιακές τεχνικές.

Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό σε κάθε περίπτωση. Τα πιξελαρισμένα πορτρέτα της Αντωνίας Ηρωίδου, ένας ύμνος στην μοναδικότητα του καθενός. Τα ψηφιακά κολάζ του Θόδωρου Μπρουσκομάτη, αναγεννησιακές εικόνες πειραγμένες με σύγχρονα μοτίβα, ένα δημιουργικό mashup σύγχρονου και παραδοσιακού.

ψηφιακή τέχνη
Θόδωρος Μπρουσκομάτης, «Baccio», ψηφιακό κολάζ.

Οι καλλιτέχνες ερμηνεύουν και αξιοποιούν τα ψηφιακά μέσα με τρόπους μοναδικούς, δημιουργώντας μια γέφυρα μεταξύ τεχνολογίας και παράδοσης. Τα ψηφιακά κολάζ της Βούλας Φερεντίνου τυπωμένα σε αρχειακό χαρτί fine art, οι κατασκευές της Σούλας Πέτρου με γλυπτά, κλωστές, neon φώτα και video animation, η βιντεοπροβολή της Μάρθας Τσιάρα πάνω σε λευκό βιβλίο.

ψηφιακή τέχνη
Αντωνία Ηρωίδου, «Olga», digital illustration.

Έργα σε πολλές περιπτώσεις διαδραστικά, που κυριολεκτικά ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του θεατή με τη βοήθεια του κινητού του τηλεφώνου. Όπως στο εντυπωσιακότατο βιβλίο με ποιήματα της Πέννυ Μηλιά, «Μετά τη φωτιά», που εικονογραφήθηκε σε συνεργασία με την εικαστικό Άννα Μελή, για να δημιουργηθούν τρισδιάστατα κινούμενα εικαστικά έργα επαυξημένης πραγματικότητας. Κατεβάζοντας μια εφαρμογή στο smart phone, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεπετάγονται δέντρα που ανοίγουν διάπλατα τα κλαδιά τους και πουλιά που πετάνε κυκλικά γύρω από τα κείμενα.

ψηφιακή τέχνη
Φιόνα Μουζακίτη, «Ο κήπος της Κίρκης», ψηφιακό κολάζ και video animation.

Η έκθεση παρουσιάζει τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία, βάζοντας τον θεατή σε ένα παιχνίδι που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις. Στις φωτογραφίες της Γιολάντας Μουζακίτη, το κοινό απολαμβάνει παράλληλα με το έργο και την ψηφιακή μουσική που έφτιαξε η ίδια η καλλιτέχνιδα, σκανάροντας το QR Code με το κινητό τηλέφωνο. Με τον ίδιο τρόπο, τα κολάζ της Φιόνας Μουζακίτη μετατρέπονται σε video animation.

art
Βούλα Φερεντίνου, «Απρόβλεπτο», ψηφιακό κολάζ.

Η διάδραση δεν γίνεται μόνο μέσω των ψηφιακών συσκευών μας. Στο έργο της Diane Katsiaficas, εικόνες φυτών χαραγμένες σε πλεξιγκλάς κρέμονται από πραγματικά κλαδιά. Ο θεατής καλείται να συμμετέχει σε ένα «προφητικό παιχνίδι» κάνοντας μια ερώτηση και επιλέγοντας την απάντηση από ένα κουτί με κάρτες που αντιστοιχούν στις εικόνες από πλεξιγκλάς.

έκθεση
Η γράφουσα φωτογραφίζει έργο της Στέλλας Τσιστράκη. Φωτογραφία: Γιάννης Σκαντζός

Με έντονη ποικιλομορφία στις τεχνικές και στα υλικά, είναι φανερό ότι, όσο η ψηφιακή τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, θα προσφέρει όλο και περισσότερες ευκαιρίες για εναλλακτικούς τρόπους δημιουργικής έκφρασης, και όλο και πιο άμεση διάδοση και απόκτηση της τέχνης.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται από δύο ομιλίες, από τη Δρ. Πωλίνα Ζιώγα (Διευθύντρια του Interactive Filmmaking Lab, και Lecturer in Interactive Media στο Πανεπιστήμιο του Stirling), με θέμα «Τέχνη, Ψηφιακά Μέσα και Νευροεπιστήμες», και από τον Ανδρέα Σταματίου, για τη χρήση της τεχνολογίας των NFT στην τέχνη σήμερα. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 20 Μαΐου, στις 19:00 μ.μ. στο χώρο της έκθεσης.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22/05/2022. THE EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens: Μητροπόλεως 74, Αθήνα – Τηλέφωνο: 210 3428511, 6944637697.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.