Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΙ ΔΩΡΟ ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ ΦΕΤΟΣ (ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΩ)

Υπάρχουν αρκετά δώρα που θα ήθελα να λάβω κι άλλα τόσα που θα ήθελα να χαρίσω. Υπάρχουν όμως και τα δώρα που θέλω αλλά δεν τολμώ να ζητήσω, όχι επειδή κοστίζουν πολύ σε χρήμα αλλά σε κάτι άλλο...

Ποιο θα ήταν ένα δώρο που δεν θα τολμούσες να ζητήσεις σε φίλους και συγγενείς; Δικαίως το μυαλό πηγαίνει σε κάτι πανάκριβο. Ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη, ένα παλτό ή ένα ζευγάρι μπότες, γιατί όχι ένα τετραήμερο χαλάρωσης σε ένα spa resort ή μία συνδρομή για μια εναλλακτική θεραπεία που πάντα ήθελες να δοκιμάσεις αλλά δεν έβρισκες ούτε τα χρήματα ούτε τον χρόνο;

Κράτησε σε παρακαλώ αυτή την τελευταία λέξη. Γιατί, όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα κάτι πολυτιμότερο από τον χρόνο, που κάποιος, με κάποιον τρόπο μοιάζει να μας κλέβει καθημερινά. Άλλωστε, αν το καλοσκεφτείς, όλα τα παραπάνω πανάκριβα δώρα χρόνο προϋποθέτουν.

Ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο δώρο

Ύστερα, κάθισα και σκέφτηκα το υποτιθέμενο (αλλά όχι και πολύ μακρινό από την πραγματικότητα) σενάριο ότι δεν έχω δεκάρα τσακιστή για να αγοράσω στους φίλους μου κάτι. Τι θα μπορούσα να τους δωρίσω; Πάλι στον χρόνο κατέληξα.

Ο πατέρας μου θα ήταν μάλλον πανευτυχής με μία βόλτα για καφέ στον ήλιο και η μητέρα μου με ένα απόγευμα οικογενειακής μαγειρικής. Η ξαδέλφη μου με τα τρίχρονα δίδυμα θα με ευγνωμονούσε αν της τα κράταγα μισή μέρα και τα δύο μαζί, για να μπορέσει να κάνει... οτιδήποτε. Η θεία που δεν μετακινείται εύκολα, θα ήθελε σίγουρα να της κάνω μερικές εξωτερικές δουλειές και η κόρη μου –ευτυχώς προς το παρόν– μία πεζοπορία στο βουνό.

Δώρα που θέλω
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Εσύ τι μπορείς να προσφέρεις;

Έχεις καθίσει ποτέ να το σκεφτείς; Με ποιες εμπειρίες –θες να το πεις και υπηρεσίες; κανένα πρόβλημα– θα ήταν ευχαριστημένοι οι αγαπημένοι σου; Και γιατί αυτό που θα μπορούσες να τους προσφέρεις εσύ δεν θα μπορούσε κανένας άλλος;

Έχουμε, άραγε, συνειδητοποιήσει ότι τα καλύτερα δώρα είναι αυτά που δεν μπαίνουν σε κουτί και μερικές φορές δεν απαιτούν καν πολλά χρήματα, αλλά προσωπικό χρόνο; Άρα, αν ο χρόνος είναι το ζητούμενο, πώς θα τον ζήταγες από έναν φίλο; Προσωπικά, δεν τολμώ, διότι ούτε εγώ μπορώ να τον προσφέρω.

Τα δώρα που θέλω

Παρ' όλα αυτά, επειδή ορισμένοι ίσως να έχουν ακόμη λίγο χρόνο αλλά καθόλου χρήματα, αποφάσισα να καταγράψω μερικά «δώρα» χρόνου ή εξυπηρέτησης, με τα οποία προσωπικά θα ήμουν κάτι παραπάνω από ευχαριστημένη. Ίσως έτσι, πάρεις μερικές ιδέες κι εσύ.

– Κάποιος να μου κάνει τις δουλειές που δεν μπορώ (ή δεν θέλω) να κάνω

Ποικίλλουν από εποχή σε εποχή και ανάλογα με τις φάσεις που διανύω. Μερικές φορές, μου είναι εξαιρετικά δύσκολη η μετακίνηση, οπότε με βοηθάει πολύ κάποιος που αναλαμβάνει είτε να κάνει τις εξωτερικές δουλειές είτε να με μεταφέρει εκεί που πρέπει να πάω – ναι, σαν σοφέρ για λίγες ημέρες... Ένα καθάρισμα ή ακόμη καλύτερα ένα decluttering στις ντουλάπες μου και στην αποθήκη θα ήταν σωτήριο! Τα βαριέμαι όλα αφάνταστα...

– Κάποιος να μου μαγειρέψει κάτι περίπλοκο (ή για 1 εβδομάδα)

Δεν έχω τη φήμη της πιο καλής νοικοκυράς (θα το έχεις καταλάβει ήδη), αλλά ορισμένα βασικά φαγητά θα τα φτιάξω. Όχι όμως και τα «μπελαλίδικα». Επομένως, οτιδήποτε σε γεμιστά, τάρτες, πίτες με σπιτικό φύλλο, παπουτσάκια, χειροποίητα κανελόνια και γενικά πιάτα που χρειάζονται περισσότερα από 2 σκεύη και 2 ώρες για να ετοιμαστούν, είναι ευπρόσδεκτο. Ανταλλάσσεται δε, με καθημερινό φαγητό για 1 εβδομάδα.

– Κάποιος να προσφερθεί να ξεστολίσουμε

Νομίζω ότι είναι το πιο εύκολο, διότι χρόνο μετά την 1η Ιανουαρίου, είναι πιο εύκολο να βρεις. Το φαντάζομαι κάπως... αυθόρμητο. Να με πάρει μία φίλη να μου πει: Ξέρω πόσο βαριέσαι το ξεστόλισμα, ίσως και να σε στενοχωρεί. Θα το αναλάβω όλο εγώ. Μπορείς να μείνεις ή να φύγεις από το σπίτι εκείνες τις ώρες. Εσύ αποφασίζεις! Αυτή τη λεπτομέρεια θα την αποφασίσω τότε.

– Κάποιος να απασχολήσει το παιδί

Υπηρεσία ανεκτίμητη, ειδικά για τα ζευγάρια ή τους μονογονείς με μωρό, ή με περισσότερα από ένα μικρά παιδιά. Κάποτε τη χρειαζόμουν πολύ, τώρα όχι και τόσο. Μια όμορφη απασχόληση όμως είναι πάντα καλοδεχούμενη, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Στη δική μου περίπτωση, ένα κάλεσμα στο σπίτι με φίλες της από μια άλλη οικογένεια ή ακόμη και ένα sleep over είναι ό,τι πρέπει: δεν είναι τόσο ο χρόνος που θα χαρίσει σε μένα, όσο η διαφορετική εμπειρία που θα προσφέρει στο παιδί.

– Κάποιος να έρθει να προετοιμάσουμε μαζί γλυκά ή το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Είναι πολλά τα πράγματα που θέλω να κάνω τα Χριστούγεννα, αλλά νιώθω ότι μου λείπει μια μικρή ώθηση. Το κυριότερο όμως είναι ότι με παρέα απολαμβάνεις την προετοιμασία πιο πολύ, αφού η διαδικασία γίνεται πιο ξεκούραστα, αλλά και πιο διασκεδαστικά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φορά που ήρθε η νονά της κόρης μου ένα Πάσχα και φτιάξαμε όλες μαζί τσουρέκια. Με τον ίδιο τρόπο, θα μου άρεσε να κάνω μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα ή και όλο το τραπέζι των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς. Σε αντάλλαγμα, προσφέρεται διαμονή!

– Κάποιος να συντονίσει την παρέα ή να πάρει μια πρωτοβουλία... έκπληξης

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, αυτό δεν θα το είχα σκεφτεί, αν μερικοί συμμαθητές μου από το δημοτικό δεν έπαιρναν πρόσφατα την πρωτοβουλία για ένα μικρό reunion. Αν και τελικά όλοι οι συμμετέχοντες κάπως ενεπλάκησαν και κάπως βοήθησαν, την περισσότερη δουλειά την έκανε ένας. Και πάντα έτσι γίνεται. Αυτόν τον έναν αναζητώ για να πει: Αφήστε το πάνω μου, θα κανονίσω ό,τι χρειάζεται για να βρεθούμε είτε οι παλιοί είτε οι τωρινοί φίλοι! 

– Κάποιος να με πάει βόλτα στη φύση

Όσο κι αν αγαπώ τη θάλασσα και το βουνό, αυτές τις μέρες έχω κι εγώ την τάση να περιορίζομαι στην πόλη, σε σπίτια και καλέσματα, σε μαγαζιά ή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά η φύση τον χειμώνα μού λείπει και μάλιστα την αμελώ, χωρίς να το καταλαβαίνω. Το να με παρακινήσει ένας φίλος να δούμε την ανατολή στο βουνό της... γειτονιάς, τον Υμηττό ή να ξαπλώσουμε με κουβέρτες στην παραλία ένα ηλιόλουστο μεσημέρι, θα ήταν παραπάνω από ευπρόσδεκτο.

– Κάποιος να μου κάνει μασάζ

Αν δεν του αρέσει το μασάζ, μπορεί να ξέρει να βάφει μαλλιά ή να περιποιείται την επιδερμίδα.... δεν ξέρω, ο καθένας έχει τα ταλέντα του.

– Κάποιος να μου κάνει τα ψώνια των ημερών

Αν ήταν δουλειά 4-5 ωρών, δεν θα είχα ανάγκη κανέναν. Θα απολάμβανα το χριστουγεννιάτικο κλίμα της αγοράς και θα περνούσα υπέροχα. Όμως τα ψώνια αυτές τις γιορτινές μέρες μετατρέπονται αρκετές φορές από χαρά σε αγγαρεία. Άλλοτε η πολυκοσμία, άλλοτε η ποσότητα των πραγμάτων που θες/πρέπει να αγοράσεις, άλλοτε η πραγματική απουσία χρόνου (αφού και η δουλειά γίνεται πιο απαιτητική αυτόν τον μήνα και τα όσα θες να προγραμματίσεις), σε κάνουν να τρέχεις και να μην φτάνεις. Ζητείται εθελοντής με καλό γούστο! Και μόνο το σούπερ μάρκετ να αναλάβει, μεγάλο δώρο θα προσφέρει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.