iStock

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΦΕ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΘΡΑΥΣΗ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ;

Αν ακούγοντας τον όρο Καφέ της Εμμηνόπαυσης φαντάζεσαι κάτι σαν τα παλιά καφενεία των χωριών και των συνοικιών, με τη διαφορά ότι θαμώνες είναι γυναίκες, κάνεις λάθος.

Οι όμορφες ιδέες γεννιούνται συνήθως από τις δικές μας προσωπικές ανάγκες, οι οποίες τις περισσότερες φορές συναντούν εκείνες των άλλων, όταν υπάρχει κενό στην κοινωνία (ή και την αγορά) αναφορικά με την κάλυψή τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και τα Καφέ της Εμμηνόπαυσης, που τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες. Η ιδέα ήταν απλή: πόσο ανοιχτά μιλούν οι γυναίκες γι' αυτή την τεράστια αλλαγή στη ζωή τους, αλλά και πόσα πράγματα, στ' αλήθεια, ξέρουν γύρω από αυτή;

Μέχρι πρόσφατα, το θέμα της εμμηνόπαυσης ήταν ταμπού. Τα συμπτώματα που «ακούγονταν» περισσότερο ήταν οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Πόση κουβέντα όμως γινόταν για τη μειωμένη λίμπιντο, την επώδυνη σεξουαλική επαφή, την αϋπνία, τις συναισθηματικές μεταπτώσεις, την αδυναμία συγκέντρωσης και την κατάθλιψη;

Η ιδέα πίσω από τα Καφέ της Εμμηνόπαυσης

Η Rachel Weiss, συμβουλευτική ψυχολόγος και coach με μακρόχρονη εμπειρία, αποφάσισε να κάνει την αρχή το 2017. «Πριν από την πρώτη μου περίοδο, ήξερα τι να περιμένω (περίπου), σε ποιον να μιλήσω (τη μαμά μου) και ποιες ήταν οι επιλογές μου (ταμπόν ή σερβιέτες). Πριν από την πρώτη μου εγκυμοσύνη, ήξερα τι να περιμένω (περίπου), με ποιον να μιλήσω (τον γιατρό μου) και ποιες ήταν οι επιλογές μου. Πριν από την εμμηνόπαυση δεν είχα ιδέα! Οι φίλες δεν μιλούσαν γι' αυτήν, κανένα βιβλίο δεν είχε γραφτεί σχετικά και τα μέσα ενημέρωσης έκαναν σα να μην υπήρχε αυτό που είναι αναπόφευκτο για το ήμισυ του πληθυσμού. Γιατί υπήρχαν τόσο λίγες πληροφορίες;» αναρωτιέται στην ιστοσελίδα της φιλανθρωπικής πλέον οργάνωσης που ίδρυσε με την επωνυμία Menopause Café.

Καφέ της Εμμηνόπαυσης
iStock

Η ιδέα της Weiss βασίστηκε στα αντίστοιχα Death Café, χώρους που βοηθούν τους ανθρώπους να μιλήσουν για τις βιωμένες εμπειρίες απώλειας σε ένα ασφαλές περιβάλλον καθώς απολαμβάνουν ένα φλιτζάνι καφέ μαζί με κέικ. Αφορμή στάθηκε ένα ντοκιμαντέρ της Kirsty Wark, με τίτλο Menopause and Me που προβλήθηκε στο BBC. Έτσι, τον Ιούνιο του 2017, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση σε ένα καφέ του Περθ της Σκωτίας, για να ακολουθήσουν πολλές άλλες τα επόμενα χρόνια.

Η Weiss συνασπίστηκε με άλλες γυναίκες, την Gail Jack και τη Lorna Fotheringham, και η πρωτοβουλία διαδόθηκε γρήγορα, χάρη και στη δημοσιογράφο Kirsty Wark που δέχτηκε να γίνει πρέσβειρα της οργάνωσης, μετά το επιτυχημένο ντοκιμαντέρ της.

Τι ακριβώς συμβαίνει στα Καφέ της Εμμηνόπαυσης;

Τα Menopause Café δεν είναι καφετέριες που δέχονται αποκλειστικά γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Είναι εκδηλώσεις που διοργανώνονται εθελοντικά σε προκαθορισμένη ημερομηνία και ώρα σε κάποια καφέ, αλλά μερικές φορές και σε χώρους εργασίας. Στόχο έχουν την ανοιχτή συζήτηση γύρω από την περίοδο αυτή της γυναικείας φύσης, η οποία οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές, όχι μόνο για τις ίδιες τις γυναίκες, αλλά και για τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζονται.

Καφέ της Εμμηνόπαυσης
iStock

Ανάμεσα στα προς συζήτηση θέματα είναι και όλες οι δημιουργικές ιδέες που μπορεί να προκύψουν σε αυτόν τον τρίτο κύκλο ζωής. Διότι, σε άμεση αντιπαράθεση με τις ψυχολογικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας αισθάνονται και μια αύξηση της δημιουργικής τους ενέργειας, όπως αναφέρει η ιδρύτρια της οργάνωσης.

Στις εκδηλώσεις αυτές, που ανέρχονται πλέον στις 400 και φιλοξενούνται σε διάφορες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ολλανδίας, ακόμη και στο Ντουμπάι, μπορούν να ακουστούν οι απόψεις όλων, χωρίς κανέναν εμπορικό σκοπό.

Ένα δίκτυο που εξαπλώνεται

«Σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης σε όσες τη βιώνουν, τους φίλους, τους συναδέλφους και τις οικογένειές τους, ώστε να μπορούμε να κάνουμε συνειδητές επιλογές σχετικά με αυτό το τρίτο στάδιο της ζωής. Ελπίζουμε να εμπνεύσουμε τη δημιουργία ενός παγκοσμίου δικτύου Menopause Café, που θα πραγματοποιούνται όχι μόνο σε καφέ, αλλά και στα σπίτια των ανθρώπων και στους χώρους εργασίας», αναφέρουν οι επικεφαλής της πρωτοβουλίας.

Στην ιστοσελίδα τους υπάρχουν όλες οι χρήσιμες πληροφορίες και τα βήματα που χρειάζονται, ώστε να γίνει ο κάθε ενδιαφερόμενος μέλος αυτού του δικτύου, φιλοξενώντας μια παρέα γυναικών που θέλουν να μοιραστούν, να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.