ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ MINIATURE COOKING ΒΙΝΤΕΟ;
Γνώρισε το miniature cooking, τη χαριτωμένη και εντυπωσιακή τέχνη της μικροσκοπικής μαγειρικής, που έχει κατακτήσει τα social media και τις καρδιές μας.
Έχω μια μικρή αδυναμία στις μινιατούρες. Ίσως μου έχει μείνει απωθημένο από τότε που ζητούσα από τους γονείς μου να μου αγοράσουν ένα κουκλόσπιτο. Ζήτημα χρόνου, υποθέτω, ο αλγόριθμος που όλα τα καταγράφει (μαζί και τα βίντεο με μινιατούρες που κατά καιρούς χαζεύω) να με συστήσει στη μανία του «miniature cooking». Αν κάνεις μια αναζήτηση στο YouTube ή σε οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό δίκτυο, θα βρεις εκατομμύρια αποτελέσματα για τον όρο αυτό ή άλλους συναφείς, όπως «miniature food» ή «tiny food».
Τι είναι αυτό; θα με ρωτήσεις. Αμέσως σου απαντώ: Πρόκειται για εντυπωσιακά –κατ’ εμέ– βίντεο, όπου παρακολουθούμε ανθρώπους να μαγειρεύουν αγαπημένα πιάτα, χρησιμοποιώντας έπιπλα, αξεσουάρ και συσκευές σε μέγεθος μινιατούρας, και αληθινά υλικά σε ποσότητες με τις οποίες μπορεί να χορτάσει μόνο ένα χάμστερ.
Πριν αναστενάξεις, αναρωτώμενος για τη νέα λόξα των influencers, να σου θυμίσω ότι η τάση αυτή δεν είναι ούτε παράξενη ούτε νέα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η τέχνη του μπονσάι κρατάει εδώ και αρκετές εκατοντάδες χρόνια.
Ναι, στο miniature cooking το φαγητό είναι αληθινό
Ομελέτες, μπέργκερ, τούρτες, ροφήματα. Με όλα καταπιάνονται στο miniature cooking και τα μικροσκοπικά αυτά γεύματα είναι κατάλληλα προς βρώση. Τα υλικά που χρησιμοποιούν οι... mini chefs δεν είναι πλαστικά αντίγραφα, αλλά αληθινά. Πού τα βρίσκουν; Η απάντηση είναι πιο απλή απ’ όσο φαντάζεσαι. Κάποιες φορές χρησιμοποιούν πολύ μικρή ποσότητα, π.χ. λίγους κόκκους ρυζιού για να φτιάξουν mini tuna rolls. Άλλες φορές, π.χ. με τα αβγά, γίνεται μια μικρή αντικατάσταση και χρησιμοποιούν αβγά ορτυκιού αντί κοτόπουλου. Άλλοτε, αφιερώνουν χρόνο στο να τα παρασκευάσουν μόνοι τους.
Οι συσκευές λειτουργούν
Δεδομένου ότι τα τρόφιμα είναι αληθινά, πολλά από αυτά χρειάζονται μαγείρεμα πριν καταναλωθούν. Χρειάζεται, επομένως, ο κατάλληλος εξοπλισμός και συσκευές. Εδώ, οι επιλογές φαίνεται να είναι οι εξής: οι δημιουργοί τα φτιάχνουν μόνοι τους ή τα βρίσκουν στην αγορά (ναι, κάποια πωλούνται online). Πέρα από τις μίνι εκδόσεις κοινών συσκευών, όπως μπλέντερ για smoothies και milkshakes, αρκετοί δημιουργοί tiny food φτιάχνουν τις δικές τους λειτουργικές εστίες και φούρνους, τα δικά τους γκριλ, όπου συνήθως ένα με δύο ρεσό αποτελούν την πηγή θερμότητας.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Η Jennifer Ziemons από τη σειρά Jenny’s Mini Cooking Show έχει δηλώσει στο Insider ότι χρειάστηκε έξι μήνες για να φτιάξει την κουζίνα και τα μικροσκοπικά εργαλεία της. Ο Jay Baron από το κανάλι Walking with Giants κατασκευάζει μόνος του περίπου το 80% των αντικειμένων, κάτι που τον μετέτρεψε σε πολυτεχνίτη, μιας και χρειάστηκε να ασχοληθεί με την ξυλουργική και την υαλοτεχνία.
Το miniature cooking είναι μεγάλη πρόκληση
Μπορεί να σκεφτείς ότι ένα ρεσό θέλει ώρες για να ψήσει το φαγητό, όμως συχνά συμβαίνει το αντίθετο, αφού οι ποσότητες είναι πολύ μικρές. Η Kate Murdoch του Tiny Kitchen είπε στη Mirror ότι το νερό μπορεί να βράσει σε λιγότερο από ένα λεπτό και τα mini burgers χρειάζονται μόλις 3-4 δευτερόλεπτα ανά πλευρά. Βέβαια, επειδή είναι δύσκολο να ελέγξεις τη φωτιά από το μικρό κερί, πρέπει να είσαι σε εγρήγορση, γιατί ένας λάθος χειρισμός μπορεί να καταστρέψει το γεύμα.
Από την άλλη, η προετοιμασία απαιτεί αρκετό χρόνο. Τα φρούτα και τα λαχανικά πρέπει να κοπούν σε πολύ μικρό μέγεθος και οι σεφ πρέπει να εξοικειωθούν με χειρισμούς εξαιρετικά μικρών ποσοτήτων. Όπως λέει η Murdoch, χρειάζεται να κάνεις πολλές δοκιμές και να αποτύχεις πολλές φορές μέχρι να καταφέρεις να γυρίσεις ένα βίντεο όπου η κίνησή σου δεν θα φαίνεται αφύσικη.
Αν και τα γεύματα είναι μικρά, η παρασκευή τους απαιτεί χώρο και χρόνο. Ο Jay Baron λέει ότι μπορεί να χρειάζεται από 8 έως 50 ώρες, ενώ η Murdoch αναφέρει ότι ένα βίντεο 90 δευτερολέπτων μπορεί να πάρει 3 ώρες, ανάλογα με τη συνταγή. Αυτά είναι μόνο για το μαγείρεμα και την προετοιμασία, χωρίς να υπολογίζουν τον χρόνο που απαιτείται για το μοντάζ ή τη δημοσίευση.
Γιατί ο σεφ δεν φαίνεται;
Σε όσα βίντεο έχω παρακολουθήσει εγώ, οι... tiny chefs είτε προτιμούν να παραμένουν ανώνυμοι είτε δεν δείχνουν το πρόσωπό τους. Από τις συνεντεύξεις που διάβασα, έμαθα ότι οι περισσότεροι θέλουν η προσοχή μας να είναι στραμμένη στη διαδικασία και όχι στο άτομο που μαγειρεύει.
Επίσης, κάποιοι πιστεύουν ότι το να δείξει κανείς το πρόσωπό του θα «χαλάσει» την ψευδαίσθηση της μικρής κουζίνας, το στοιχείο δηλαδή που κάνει το miniature cooking ελκυστικό.
Γιατί μας ελκύει το miniature cooking;
Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί. Κάποιοι μπορεί να εκτιμούν το καλλιτεχνικό κομμάτι μιας τέτοιας παραγωγής και τις ικανότητες που χρειάζονται για να δημιουργεί κάποιος όχι μόνο τα φαγητά, αλλά και τα εργαλεία. Άλλοι μπορεί να «ταξιδεύουν» στα παιδικά τους χρόνια, τότε που έπαιζαν με Playmobil, ενώ άλλοι –όπως εγώ– απλά να χαλαρώνουν μετά από μια κουραστική μέρα γεμάτη αρνητικές ειδήσεις.