Museu de l'Art Prohibit

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Ένα ολοκαίνουργιο μουσείο στη Βαρκελώνη δίνει δεύτερη ευκαιρία σε έργα τέχνης που έπεσαν θύματα λογοκρισίας και απαγορεύτηκαν για κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς λόγους, να εκτεθούν ξανά.

Ο Χριστός εσταυρωμένος πάνω σε ένα αμερικανικό μαχητικό αεροπλάνο, ο δικτάτορας Φρανθίσκο Φράνκο μέσα σε ένα ψυγείο αναψυκτικών, 30 γόβες στιλέτο πάνω σε μουσουλμανικά χαλάκια προσευχής είναι κάποια μόνο από τα 200 έργα που φιλοξενεί το νέο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης (Museu de l’Art Prohibit) στη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για το πρώτο μουσείο ανά τον κόσμο με έργα τα οποία έχουν ένα πρωτοφανές κοινό χαρακτηριστικό: έχουν επικηρυχτεί, έχουν κατακριθεί και έχουν αφαιρεθεί από εκθέσεις ανά τον κόσμο, καθώς (λογο)κρίθηκαν ως προσβλητικά και ακατάλληλα. Γιατί, όμως;

Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης: Για κάποιους τέχνη, για άλλους προσβολή

«Τα έργα αυτά ίσως δεν έχουν μεγάλη καλλιτεχνική αξία, όμως είναι η ιστορία τους που τα κάνει να αξίζουν μία θέση σε αυτό το μουσείο», λέει στον Guardian ο ιδρυτής του μουσείου, Tatxo Benet, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας που ξεκίνησε να συλλέγει τα έργα αυτά πριν από πέντε χρόνια. «Η λογοκρισία είναι το κοινό χαρακτηριστικό τους, η οποία όμως απέτυχε γιατί πλέον μπορεί κανείς να τα απολαύσει. Αυτό είναι ένας θρίαμβος της ελευθερίας της έκφρασης».

Τι θα δεις στο νέο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης στη Βαρκελώνη
"Εσταυρωμένος Ιησούς", του Leon Ferrari Museu de l'Art Prohibit
"Εσταυρωμένος Ιησούς", του Leon Ferrari

Ανάμεσα στα έργα θα δει κανείς μια συλλογή ζωγραφιών από πρώην κρατούμενους του Γκουαντάναμο που ενώ εκτέθηκαν στη Νέα Υόρκη το 2017, αποφασίστηκε από την αμερικανική κυβέρνηση μετά να καταστραφούν. «Η έκθεσή τους εδώ σημαίνει ότι τις απελευθερώσαμε», λέει ο Benet.

Τι θα δεις στο νέο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης στη Βαρκελώνη
Ο ιδρυτής του Μουσείου Απαγορευμένης Τέχνης Tatxo Benet Museu de l'Art Prohibit
Ο ιδρυτής του Μουσείου Απαγορευμένης Τέχνης Tatxo Benet

Μαζί με τις ζωγραφιές «απελευθερώθηκαν» πολλά ακόμα έργα από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία που θίγουν διάφορα θέματα, πολύ συχνά και τη θρησκεία, τόσο τον Χριστιανισμό όσο και το Ισλάμ.

Τι θα δεις στο νέο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης στη Βαρκελώνη
"Silence", της Γαλλο-Αλγερινής καλλιτέχνιδας Zoulikha Bouabdellah Museu de l'Art Prohibit
"Silence", της Γαλλο-Αλγερινής καλλιτέχνιδας Zoulikha Bouabdellah

Ιδιαίτερη αίσθηση δημιουργεί η εγκατάσταση της Γαλλο-Αλγερινής καλλιτέχνιδας Zoulikha Bouabdellah με τον τίτλο «Silence». Σε αυτήν 30 ζευγάρια γόβες στιλέτο στέκονται πάνω σε ισάριθμα μουσουλμανικά χαλάκια προσευχής. Καθώς η μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει να προσεύχεται κανείς φορώντας παπούτσια, το έργο αυτό της Bouabdellah φλερτάρει με τα όρια ανάμεσα στο προφανές και το βέβηλο –κάπου ανάμεσα σε αυτά τα όρια πασχίζει να σταθεί και η Μουσουλμάνα γυναίκα. Το αποτέλεσμα είναι η «σιωπή» («Silence»), γιατί έτσι απαιτεί η προσευχή και έτσι οφείλει η γυναίκα.

Τι θα δεις στο νέο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης στη Βαρκελώνη
"King Juan Carlos I getting it", της Ines Doujak Museu de l'Art Prohibit
"King Juan Carlos I getting it", της Ines Doujak

Η εγκατάσταση της Zoulikha Bouabdellah φιλοξενούνταν σε μουσείο του Clichy της Γαλλίας, μέχρι που έλαβαν χώρα οι επιθέσεις κατά του προσωπικού της σατυρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, το 2015, οπότε και απομακρύνθηκε.

Τι θα δεις στο νέο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης στη Βαρκελώνη
Το έργο "Make America Great Again" της Αυστραλής καλλιτέχνιδας Illma Gore LLUIS GENE/AFP
Το έργο "Make America Great Again" της Αυστραλής καλλιτέχνιδας Illma Gore

Άλλα έργα βάζουν στο στόχαστρο πολιτικά πρόσωπα, όπως ο πίνακας της Illma Gore «Make America Great Again» με τον γυμνό (και με μικροσκοπικό πέος) Ντόναλντ Τραμπ. Η Αυστραλή καλλιτέχνης είχε δημοσιεύσει την εικόνα αυτή στη σελίδα της στο Facebook, που λίγες ώρες αργότερα έκλεισε τον λογαριασμό της λόγω «αισχρότητας και γυμνού». Την ίδια ώρα, η ίδια άρχισε να δέχεται διαδικτυακά απειλές για τη ζωή της, ενώ ένας υποστηρικτής του Τραμπ τη γρονθοκόπησε στη μέση του δρόμου.

Τι θα δεις στο νέο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης στη Βαρκελώνη
"La Revoliucion", του Fabián Cháirez Museu de l'Art Prohibit

Τα έργα του Fabián Cháirez, με τον Μεξικανό επαναστάτη Εμιλιάνο Ζαπάτα να ιππεύει με ένα ροζ σομπρέρο και ψηλοτάκουνα, και του Eugenio Merino, με τον δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο μέσα στο ψυγείο των αναψυκτικών, ευτυχώς δεν προκάλεσαν παρά γέλια σε όσους τα αντίκρισαν.

Τι θα δεις στο νέο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης στη Βαρκελώνη
"Always Franco", του Eugenio Merino Museu de l'Art Prohibit
"Always Franco", του Eugenio Merino

Σε μια εποχή που ο πουριτανισμός επιστρέφει δυναμικά και τόσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μοιάζουν πιο χειραγωγούμενα από ποτέ, το νέο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης αποτελεί μια πραγματικά επαναστατική πράξη, μια διέξοδο των κατατρεγμένων καλλιτεχνών που ενοχλούνται και ενοχλούν.

Τι θα δεις στο νέο Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης στη Βαρκελώνη
Έργο του Νοτιοαφρικανού φωτογράφου Zanele Muholi Museu de l'Art Prohibit
Έργο του Νοτιοαφρικανού φωτογράφου Zanele Muholi

Οι επικεφαλής του Μουσείο, μάλιστα, ακυρώνουν εντελώς κάθε απειλή: «Η λογοκρισία δεν είναι εφικτή σήμερα όπως ήταν κάποτε. Οι κοινωνίες είναι έτοιμες να απαντήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της η Carles Guerra, καλλιτεχνική διευθύντρια του μουσείου.

Το μήνυμα του συγγραφέα Salman Rushdie στην είσοδο του μουσείου είναι σαφές: «Τι είναι η ελευθερία έκφρασης; Χωρίς την ελευθερία να προσβάλλει, παύει να υφίσταται».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.