ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ APP ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΥΣ «ΟΡΝΙΘΕΣ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

Η εκπαιδευτική εφαρμογή «The Birds» εξοικειώνει τα παιδιά με την κωμωδία «Όρνιθες» του Αριστοφάνη με τρόπο απρόσμενα διασκεδαστικό και έφτασε στην κορυφή των πωλήσεων στα charts της Apple με το που βγήκε. Ο δημιουργός της, Διαμαντής Καραναστάσης, εξηγεί πώς πάτησε πάνω σε ένα κλασικό έργο για να εμπνευστεί κάτι τόσο σύγχρονο.

«Σκέφτηκα τι ήταν αυτό που θα μου άρεσε εμένα όταν ήμουν παιδί, τι θα με ευχαριστούσε, και έφτιαξα το app που θα ήθελα να είχα». Ο πολυπράγμων Διαμαντής Καραναστάσης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, voice-over artist και παραγωγός, μπήκε με φόρα και στον χώρο των εφαρμογών, δημιουργώντας τη start-up Birigogo και το app «The Birds». Έτσι, οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη μπορούν τώρα να «κατέβουν» στο κινητό ή το tablet και να γίνουν παιχνίδι.

Διαμαντής Καραναστάσης
O Διαμαντής Καραναστάσης. Dac Studio

Ανοίγοντας την εφαρμογή, μας κατακλύζει η εξαιρετική πρωτότυπη μουσική του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου. Πουλιά αρχίζουν να πετούν και να τραγουδούν.

Οι εικόνες που σχεδίασε ο Φίλιππος Φωτιάδης προσκαλούν τα παιδιά να αρχίσουν να «ξεκλειδώνουν» την οθόνη.

Μόλις πάρει το «πράσινο φως», ο Διαμαντής Καραναστάσης ξεκινά να αφηγείται.

Οι «Όρνιθες» γίνονται παιχνίδι

Πώς παίζονται λοιπόν οι «Όρνιθες»; «Σε κάθε σελίδα υπάρχουν κρυμμένες δράσεις στα πουλιά και στους ήρωες. Πατάμε και ακούγονται κελαηδίσματα, ήχοι, αστεία μουρμουρητά, εμφανίζεται συννεφάκι με τις σκέψεις των ηρώων. Επίσης, αναδύονται κείμενα με επεξηγήσεις, ιδίως στην αγγλική έκδοση», μου λέει o δημιουργός, με χαρά που δεν κρύβεται.

Όρνιθες

«Η ιστορία της αρχαίας τραγωδίας ξετυλίγεται κομματάκι κομματάκι με την αφήγηση και τα παιδιά τη μαθαίνουν χωρίς να το καταλάβουν».

Πώς γεννήθηκε, αλήθεια, η ιδέα για την εκπαιδευτική εφαρμογή, και μάλιστα με μία με αρχαιοελληνική κωμωδία; «Έγινε ακριβώς όπως το βλέπουμε στα κόμικς: άναψε μια λαμπίτσα πάνω από το κεφάλι μου», λέει γελώντας ο κ. Καραναστάσης.

Όρνιθες

«Διακρίνοντας την ανάγκη για περισσότερες ποιοτικές εκπαιδευτικές εφαρμογές, αρχικά είχα σκεφτεί να φτιάξω ένα app με παραμύθια, αλλά κάποια στιγμή αναρωτήθηκα: Μα, γιατί να μην ασχοληθώ με τους αρχαίους μας τραγικούς; Να τους φέρω κοντά στα παιδιά, να γνωρίσουν αυτά τα αριστουργήματα;»

«Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΠΡΑΞΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΤΑΝ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΙΚΗ».

Οι εντυπώσεις του κόσμου που φτάνουν στ’ αυτιά του είναι πολύ θετικές. «Αυτός ήταν κι ο σκοπός μας. Να φτιάξουμε κάτι που θα έχει απήχηση, αλλά θα έχει υψηλή αισθητική, σε κάθε τομέα, εικόνες, μουσική, αφήγηση. Να είναι κάτι που μπορούμε να βλέπουμε ξανά και ξανά, και κάθε φορά να μαθαίνουμε από κάτι».

Στο studio μαζί με τα παιδιά

Τα δύο παιδιά του δημιουργού, η Νιόβη, 14 χρονών, και ο Γιάννος, 11 χρονών, πώς είδαν το app; «Ξετρελάθηκαν! Αλλά οι δυο τους είχαν ήδη πάρει μέρος και στην παραγωγή! Μαζί ηχογραφήσαμε φωνές πουλιών που μπήκαν στην εφαρμογή, ενώ τα ίδια τα παιδιά, όπως κι εγώ, δάνεισαν τις φωνές τους για να φτιάξουμε λογής λογής ήχους που χρειαζόμασταν. Ήταν μια διαδικασία εξαιρετικά δημιουργική», τονίζει.

Όρνιθες

Η υπόθεση της αρχαίας κωμωδίας έπαιξε ρόλο στο να επιλεγούν οι «Όρνιθες» για την πρώτη αυτή εφαρμογή; «Πολύ μεγάλο», απαντά ο καλλιτέχνης. «Η ουσία του έργου είναι ό,τι σημαντικότερο για τα παιδιά. Μιλά για το πώς έπραξαν οι άνθρωποι, τι αισθάνθηκαν, όταν οι νόμοι τους έσφιγγαν και η εξουσία ήταν καταπιεστική. Πώς αναζητούν την ουτοπία τους και διεκδικούν τα αγαθά που χρειάζονται».

Όρνιθες

Οι «Όρνιθες» στην κορυφή των charts

Οι πωλήσεις του app πήγαν τόσο καλά, που μέσα σε δύο μόλις μέρες από την κυκλοφορία του, ανέβηκε στην κορυφή των charts των πωλήσεων της Apple. Αναμενόμενο; «Δεν το περίμενα, αλλά το χάρηκα πολύ! Μου δείχνει πως υπάρχει κοινό έτοιμο να αγκαλιάσει τέτοια εγχειρήματα. Εφόσον έχουμε μια νέα γενιά παιδιών εξαιρετικά εξοικειωμένη με την τεχνολογία, ας το εκμεταλλευτούμε προς όφελός τους».

Όρνιθες

Μπορεί οι «Όρνιθες» να χρειάστηκαν σχεδόν 2,5 χρόνια για να ολοκληρωθούν –με μερική οικονομική υποστήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης– αλλά είναι μόνο η αρχή. «Σειρά έχει πάρει ήδη ο “Προμηθέας”, που βρίσκεται στη φάση του developing, ενώ θα ακολουθήσει και η “Έλένη”», σημειώνει ο δημιουργός.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.