ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΜΕ 3D PRINTER;

Ένα σπίτι στην Ολλανδία φτιαγμένο –στο μεγαλύτερο μέρος του– με 3D Printer φιλοδοξεί να δείξει τον δρόμο για πιο οικονομική και γρήγορη ανέγερση οικημάτων. Από τσιμέντο, όχι από μελάνι!

Όλοι λίγο πολύ είχαμε κάποια στιγμή στο σπίτι έναν εκτυπωτή. Όχι απ’ αυτούς τους λέιζερ, που συναντάς σήμερα κατεξοχήν στα γραφεία, αλλά εκείνους που έβλεπες την κεφαλή να κινείται πέρα δώθε, αφήνοντας στη σελίδα μελάνι. Μετά είδαμε και τους 3D Printers, που χρησιμοποιούν πλαστικό αντί για μελάνι για να εκτυπώσουν τρισδιάστατα αντικείμενα.

Μάθαμε ότι μπορείς να τυπώσεις έτσι ακόμη και τα εξαρτήματα για ένα περίστροφο, που μπορεί να είναι πλαστικό αλλά μπορεί (δυστυχώς) να ρίχνει πραγματικά πυρά (ευτυχώς όχι απεριόριστα). Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης συνεχώς εξελίσσεται και υπάρχουν πια μηχανήματα που τροφοδοτούνται με μέταλλο ή ανθρακονήματα. Όπως υπάρχουν και εκτυπωτές που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη λάσπη ή τσιμέντο!

Μη φανταστείς ένα μεγάλο «κουτί». Φαντάσου μια κατασκευή που θυμίζει γερανό με ορισμένο εύρος κινήσεων. Μέσα στην επόμενη δεκαετία εκτιμάται ότι τέτοιοι «εκτυπωτές» θα μπορούν να στήνονται απευθείας σε ένα οικόπεδο για να χτίσουν ένα πολυώροφο σπίτι. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι εμπνευστές του πρότζεκτ Milestone, στην Ολλανδία.

σπίτι 3D Printer
Το πρώτο σπίτι του πρότζεκτ Milestone, στην Ολλανδία.
Το πρώτο σπίτι του πρότζεκτ The Milestone, στην Ολλανδία.

Το πρώτο κατοικήσιμο σπίτι από 3D Printer

Δεν πρόκειται απλώς για ασκήσεις επί χάρτου. Το πρότζεκτ αυτό προβλέπει την κατασκευή 5 σπιτιών σε ένα προάστιο του Αϊντχόφεν, το πρώτο από τα οποία έχει ήδη ανοικοδομηθεί. Έχει εμβαδό 94 τ.μ. και κατοικήθηκε δοκιμαστικά από ένα ζευγάρι συνταξιούχων, που πλήρωναν μηνιαίο ενοίκιο 800 ευρώ (περίπου το μισό από όσο θα στοίχιζε ένα συμβατικό σπίτι τέτοιου μεγέθους στην περιοχή).

σπίτι 3D Printed
Οι πρώτοι ένοικοι του σπιτιού, Harrie Dekkers και Elize Lutz, στον χώρο υποδοχής.
Οι πρώτοι ένοικοι του σπιτιού, Harrie Dekkers και Elize Lutz, στον χώρο υποδοχής.

Είναι το σπίτι που βλέπουμε στις φωτογραφίες, το οποίο όμως δεν «τυπώθηκε» επί τόπου. Με 3D Printer φτιάχτηκαν από τσιμέντο οι τοίχοι του, σε 24 κομμάτια τα οποία συναρμολογήθηκαν πάνω σε μια συμβατική βάση στο σημείο ανέγερσης, για να προστεθούν στέγη, πόρτες και παράθυρα. Πρόθεση των κατασκευαστών είναι να εξελίξουν τη σχετική τεχνογνωσία τόσο, ώστε όλα να γίνονται on site και να φτιάχνεται με ανάλογο τρόπο και η σκεπή.

κρεβατοκάμαρα
Η μία κρεβατοκάμαρα του σπιτιού.
Η μία κρεβατοκάμαρα του σπιτιού.

Γιατί να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια μέθοδος ανοικοδόμησης; Για να περιοριστεί το κόστος, να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα με τη χρήση λιγότερου τσιμέντου και –φευ– να καλυφθεί η έλλειψη οικοδόμων που υπάρχει στην Ολλανδία.

κουζίνα
Το ζευγάρι των ενοίκων με φόντο την κουζίνα.
Το ζευγάρι των ενοίκων με φόντο την κουζίνα.

Πόσο χρόνο θέλει η εκτύπωση;

Το μείγμα τσιμέντου που αναπτύχθηκε για την κατασκευή έμοιαζε λένε με σαντιγί πριν σταθεροποιηθεί, ενώ για να τυπωθούν οι τοίχοι του σπιτιού χρειάστηκαν συνολικά 120 ώρες! Αν αυτό μπορούσε να γίνει χωρίς διακοπή, θα μεταφραζόταν σε μόλις πέντε μέρες, ωστόσο προς το παρόν κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Για παράδειγμα, η κεφαλή «εκτύπωσης» χρειάζεται αλλαγή μετά από κάποιες ώρες – και τα σημεία στα οποία έγινε αυτό διακρίνονται στο τελικό αποτέλεσμα!

σπίτι 3D Printer
Οι εμφανείς γραμμές στην τοιχοποιία δείχνουν ακριβώς πώς πέφτει το τσιμέντο γραμμή γραμμή από τον 3D Printer.
Οι εμφανείς γραμμές στην τοιχοποιία δείχνουν ακριβώς πώς πέφτει το τσιμέντο γραμμή γραμμή από τον 3D Printer.

Η διαρρύθμιση του σπιτιού –που εξωτερικά μοιάζει με τεράστιο μονόλιθο – είναι απλή: ένας μεγάλος χώρος υποδοχής με ενιαία κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια και μπάνιο. Η υφή των τοίχων σού επιτρέπει να φανταστείς τη διαδικασία παραγωγής, ενώ η κεντρική κλειδαριά είναι ηλεκτρονική και ελέγχεται με application – τι άλλο;

υπνοδωμάτιο
Το δεύτερο υπνοδωμάτιο.
Το δεύτερο υπνοδωμάτιο.

Καθένα από τα 4 σπίτια που θα ακολουθήσουν στο συγκεκριμένο συγκρότημα θα είναι μεγαλύτερο όχι μόνο σε εμβαδό αλλά και σε ύψος. Βελτιώνοντας την τεχνογνωσία από το ένα στο άλλο, το πέμπτο θα φτάσει να έχει τρεις ορόφους και τρία υπνοδωμάτια. Με το να τυπώνονται απευθείας στο οικόπεδο, το κόστος θα έχει μειωθεί περισσότερο.

 

Τα «προκάτ» σπίτια του 21ου αιώνα;

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η όλη προσέγγιση θυμίζει τα προκατασκευασμένα σπίτια που εμφανίστηκαν ως λογική πριν από δεκαετίες. Μόνο που οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας θα είναι όλο και πιο σύνθετες.

3D Printer σπίτια
Φωτορεαλιστική απεικόνιση και των πέντε σπιτιών που προβλέπει το πρότζεκτ.
Φωτορεαλιστική απεικόνιση και των πέντε σπιτιών που προβλέπει το πρότζεκτ.

«Με την τρισδιάστατη εκτύπωση έχει τεράστια δημιουργικά περιθώρια και τεράστια ευελιξία στη σχεδίαση», δήλωσε ο Bas Huysmans, διευθύνων σύμβουλος της Weber Beamix, μίας από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην κατασκευαστική κοινοπραξία, μαζί με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν. «Γιατί κάναμε τόση προσπάθεια να τυπώσουμε αυτόν τον “βράχο”; Γιατί φαίνεται ξεκάθαρα ότι μπορείς να δημιουργήσεις όποιο σχήμα θέλεις». Οπότε μόνο προκάτ δεν θα είναι.

«Κερδίσαμε χρήματα από αυτό το πρώτο σπίτι; Όχι», διευκρίνισε ο ίδιος. «Περιμένουμε να χάσουμε λεφτά με το δεύτερο, το τρίτο, το τέταρτο και το πέμπτο σπίτι; Όχι».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.