PEXELS

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ REBOOT

Καλοκαίρι… Πόσα κρύβει και πόσα αναμένουμε από αυτό. Ξεκούραση, ανανέωση, χρόνο για τον εαυτό μας, έρωτες, φλερτ, ξενύχτια. Χαλαρότητα κι ανεμελιά.

Κι όσα δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε για τον εαυτό μας τον χειμώνα τα αφήνουμε για το καλοκαίρι. Α, και το σημαντικό! Βιβλία. Βιβλία που έχουν στοιβαχτεί εκεί, δίπλα στο κομοδίνο, θα γίνουν το καλοκαίρι μικρά βαρίδια στη τσάντα της παραλίας, θα συντροφεύσουν τους ήχους του κύματος και θα μας ταξιδέψουν ακόμη πιο μακριά, από το νησί, το χωριό ή την πόλη. Το ιδανικό αγχολυτικό.

Ακολουθούν έξι βήματα για να έρθεις σε επαφή με τον εσωτερικό σου κόσμο, να δεις τη ζωή με άλλα μάτια, να γεμίσεις μπαταρίες και να βρεις την έμπνευση και τους στόχους που θα σου δώσουν ενέργεια από Σεπτέμβρη.

Βήμα πρώτο: Ανάτρεξε σε όσα σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Σε όσα έχεις. Είναι σημαντικό να τα αναγνωρίσεις. Η διαδικασία αυτή θα σε κάνει να δεις με άλλο μάτι ό,τι σε προβληματίζει. Θα σε κάνει να χαμογελάσεις! Αλήθεια, μπορεί ένα τετράποδο να μας δείξει τον δρόμο για μια πιο ευτυχισμένη ζωή; Ο Κυριάκος Αθανασιάδης, μέσα από το βιβλίο του Μαθήματα ζωής από τον σκύλο μου, εστιάζει σε όσα του δίδαξαν οι μαλλιαροί του σύντροφοι. Όλα όσα πραγματικά χρειαζόμαστε στη ζωή.

Βήμα δεύτερο: (Ξανα)βρές τον εαυτό σου, ανακάλυψε την έμπνευση που κάπου, μέσα στην κούραση και τη ρουτίνα, έκανε φτερά, δώσε φωνή και μορφή στα όνειρά σου. Ο Seth Godin παροτρύνει καθέναν από εμάς να επιλέξει τη δημιουργικότητα, να δράσει και να είναι περήφανος γι’ αυτό που παρήγαγε. Αφοσιώσου, επίμεινε και δημιούργησε αυτό που χρειάζεσαι.

Βήμα τρίτο: Δώσε χρόνο και πρόσφερε ξεκούραση στο πνεύμα και το σώμα σου. Τώρα είναι η στιγμή να «αδειάσεις». Το Σώμα δεν ξεχνά του καθηγητή Ψυχιατρικής Bessel van der Kolk, ιδρυτή και διευθυντή του Κέντρου Ψυχικού Τραύματος στη Μασαχουσέτη, στέκεται στο ψυχικό τραύμα και στο πώς οι τραυματικές εμπειρίες που ζούμε επηρεάζουν την ανθρώπινη βιολογία.

Βήμα τέταρτο: Θέσε τους στόχους σου και επικεντρώσου σε αυτούς. Ο Σεπτέμβρης αργεί ακόμη, αλλά μπορούμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Συνήθως το μεγαλύτερο εμπόδιο σε κάθε μας στόχο είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Το ίδιο συμβαίνει και όταν νιώθουμε να απειλούμαστε και να μας βυθίζουν καταστάσεις. Η μπεστ σέλερ συγγραφέας Brianna Wiest μας δείχνει, μέσα από το βιβλίο της Το βουνό είσαι εσύ, πώς μπορούμε να κάνουμε τη μετάβαση από την επίπονη αυτοϋπονόμευση στη λυτρωτική αυτοπραγμάτωση.

Βήμα πέμπτο: Ας επιλέξουμε φέτος ποιες σκέψεις θα κρατήσουμε και ποιες θα πετάξουμε. Δεν είναι όλα ή όλοι σημαντικοί, σωστά; Μέσα από τα 7 μικρά μυστικά ο John Martin μας βοηθά να νετάρουμε την οπτική μας σε όσα αξίζουν κι αξίζουμε. Να απαλλαγούμε από το άγχος που προκαλούμε στον εαυτό σας και να αποκτήσουμε απόλυτη συναίσθηση των σκέψεών μας.

 

Βήμα έκτο, φτου και βγαίνω: Ας αφαιρέσουμε πράγματα από το 24ωρό μας ώστε να είναι γεμάτο με τα πραγματικά σημαντικά. O δημοσιογράφος και συγγραφέας Oliver Burkeman πατά το κουμπί «pause» και μας δείχνει πώς να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τον χρόνο και να απελευθερωθούμε από την… τυραννία του. Άλλωστε η εξωφρενική αλήθεια είναι πως το μέσο προσδόκιμο ζωής μας είναι Τέσσερις χιλιάδες εβδομάδες!

Καλό καλοκαίρι και καλές βουτιές… στις σελίδες βιβλίων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.