iStock

12 ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ

Καμαρώνεις για το πόσο καθαρό διατηρείς το σπίτι σου; Για να δούμε πόσα από αυτά τα 12 σημεία ξεχνάς να καθαρίσεις!

Καμαρώνεις για τη νοικοκυροσύνη σου και την υγιεινή του σπιτιού σου; Είσαι από τους τύπους που έχουν εβδομαδιαίο, μηνιαίο και ετήσιο πρόγραμμα στην καθαριότητα; Που αλλάζουν κάθε Σάββατο τα σεντόνια και πλένουν κάθε 15 ημέρες τα πατάκια στο μπάνιο; Και πολύ καλά κάνεις, θα σου πω εγώ, γιατί η καθαριότητα δεν είναι μόνο η μισή αρχοντιά. Είναι και ένας σίγουρος τρόπος να προστατεύσεις την υγεία σου από τα ακάρεα, όπως και την ψυχική σου ηρεμία, χάρη στην τάξη που επικρατεί μετά το καθάρισμα.

Πάμε στοίχημα, όμως, πως υπάρχουν σημεία στο σπίτι που ενδεχομένως ξεχνάς να καθαρίσεις; Είναι αυτά που δεν βλέπουμε, δεν χρησιμοποιούμε ή δεν φανταζόμαστε καν, τα οποία συγκεντρώνουν τόση σκόνη που μπορεί εν αγνοία μας να επιβαρύνει την υγιεινή του σπιτιού. Ελπίζω τα παρακάτω σημεία να μην σου κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις!

Τα σημεία που ξεχνάς να καθαρίσεις στο σπίτι

12 σημεία στο σπίτι που ξεχνάς να καθαρίσεις
iStock

1. Κουρτίνες

Ξεχνάμε τις κουρτίνες γιατί η σκόνη πάνω τους δεν φαίνεται, όμως είναι εκεί και διασκορπίζεται στον αέρα κάθε φορά η κουρτίνα μετακινείται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κουρτίνες θα πρέπει να κατεβαίνουν και να πλένονται κάθε έξι μήνες, ωστόσο αν στο σπίτι ζουν άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, αυτό θα πρέπει να γίνεται συχνότερα, π.χ. κάθε τρίμηνο.

2. Επιφάνειες κάτω από τα έπιπλα και συσκευές

Προφανώς το ξέρεις, αλλά το αμελείς γιατί είναι δύσκολο. Αν όμως σκύψεις και κοιτάξεις κάτω από τον καναπέ σου ή αν μετακινήσεις το πλυντήριο των ρούχων, θα δεις ότι υπάρχουν κομμάτια σκόνης που συναθροίζονται εκεί, έτοιμα για εξόρμηση με το που θα δημιουργηθεί το πρώτο ρεύμα αέρα. Πάρε λοιπόν ένα μακρύ, λεπτό κοντάρι με ένα πανί στην άκρη και προσπάθησε να τα αφαιρέσεις. Αν δεν φτάνει ή δεν χωράει, θα χρειαστεί να μετακινήσεις το έπιπλο ή τη συσκευή.

3. Τις κάσες στις πόρτες

Ακούγεται υπερβολικό, αλλά στο πάνω μέρος της κάσας συγκεντρώνονται σκόνη, ακάρεα και αλλεργιογόνα, που είναι τόσο εύκολο να απομακρυνθούν, απλά περνώντας το σημείο με ένα πανί.

12 σημεία στο σπίτι που ξεχνάς να καθαρίσεις
iStock

4. Τοίχοι και ταβάνια

Ποιος είπε ότι η σκόνη δεν «κολλάει» στους τοίχους και τα ταβάνια; Στα δεύτερα, μάλιστα, σχηματίζονται και ιστοί από αράχνες. Η συχνότητα με την οποία θα πρέπει να καθαρίζονται εξαρτάται από το πόσο μολυσμένη είναι η ατμόσφαιρα εσωτερικά στο σπίτι, π.χ. αν οι ένοικοι καπνίζουν ή αν ανάβουν συχνά το τζάκι. Οι ειδικοί λένε ότι μία με δύο φορές τον χρόνο μπορεί κανείς να καθαρίζει τους τοίχους με ένα νωπό πανί, χωρίς καθαριστικό που μπορεί να βλάψει το χρώμα, ενώ τα ταβάνια πρέπει να ελέγχονται για τυχόν ιστούς από αράχνες στις γωνίες.

5. Τα καλαθάκια των σκουπιδιών

Τα σκουπίδια μπορεί να τα πετάς, όμως τα καλαθάκια τα καθαρίζεις; Ειδικά ο κάδος της κουζίνας χρειάζεται πλύσιμο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καθώς εκεί μπορεί να στάξουν υγρά από τρόφιμα ή να παραπέσουν άλλα σκουπίδια. Ο πιο εύκολος τρόπος να τον καθαρίσεις είναι στη μπανιέρα, ρίχνοντας μέσα του απορρυπαντικό και ξεπλένοντάς τον καλά.

6. Τα σοβατεπιά

Είναι το σημείο που θα τσεκάρει η πεθερά σου, αν ανήκει στις παλιές και πολύ αυστηρές νοικοκυρές. Πάρε, λοιπόν, την ηλεκτρική σκούπα και τράβα τη σκόνη που συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος τους, ενώ αν έχουν σημάδια από παπούτσια, θα χρειαστεί να τα σκουπίσεις με ένα νωπό πανάκι.

7. Τους διακόπτες για τα φώτα

Είναι από τα σημεία με τα περισσότερο μικρόβια στο σπίτι, γιατί τους αγγίζουμε αμέτρητες φορές μέσα στη μέρα χωρίς να τους καθαρίζουμε ποτέ. Αν τους παρατηρήσεις, μάλιστα, θα δεις ότι μάλλον έχουν και δαχτυλιές πάνω τους! Δεν είναι δύσκολο να τους καθαρίσεις με ένα πανάκι στο οποίο έχεις ψεκάσει ένα αντιβακτηριακό καθαριστικό.

8. Την κουρτίνα και τα ταπέτα του μπάνιου

Τουλάχιστον μία φορά τον μήνα πρέπει να πλένονται η κουρτίνα και τα ταπέτα του μπάνιου, για να μην συγκεντρώνεται πάνω τους μούχλα. Οι περισσότερες κουρτίνες (αν δεν είναι εντελώς πλαστικές) είναι πλενόμενες, ωστόσο έλεγξε το ταμπελάκι για οδηγίες. Το ίδιο ισχύει και για τα ταπέτα, τα οποία πριν μπουν στο πλυντήριο θα πρέπει να τινάζονται καλά έξω από το σπίτι για να φύγουν από πάνω τους οι τρίχες.

9. Τις ράγες στις μπαλκονόπορτες

Μαζεύουν κομμάτια σκόνης, τρίχες, ακόμα και φύλλα ή χώμα από τον κήπο ή τη βεράντα. Για να τις καθαρίσεις, χρησιμοποίησε αρχικά την ηλεκτρική σκούπα και στη συνέχεια μια παλιά οδοντόβουρτσα, αν υπάρχουν σημεία στα οποία έχει κολλήσει βρωμιά. Ένα διάλυμα με νερό και ξύδι θα βοηθήσει στην απολύμανση και την απομάκρυνση της μούχλας.

12 σημεία στο σπίτι που ξεχνάς να καθαρίσεις
iStock

10. Τις λεπίδες στους ανεμιστήρες οροφής

Δεν φαντάζεσαι πόση σκόνη θα διασκορπιστεί στο σπίτι αν ανοίξεις τους ανεμιστήρες μετά το πέρας του χειμώνα. Απόφυγέ το φροντίζοντας κάθε φορά που ξεσκονίζεις να περνάς τις λεπίδες τους με ένα νωπό πανί.

11. Τον απορροφητήρα

Αν μαγειρεύεις καθημερινά, ο απορροφητήρας της κουζίνας συγκεντρώνει πολλά λίπη, τα οποία –αν αυτός δεν καθαρίζεται– πέφτουν μέσα σε επόμενα φαγητά. Κάποιοι απορροφητήρες έχουν φίλτρα από υαλοβάμβακα, τα οποία πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 2-4 μήνες. Αν ο δικός σου δεν έχει τέτοια φίλτρα, αρκεί απλά να αφαιρέσεις τη σχαρίτσα του φίλτρου, να την καθαρίσεις καλά με ένα πανί που θα έχεις νοτίσει με οινόπνευμα, και αφού στεγνώσει να την τοποθετήσεις ξανά στη θέση της.

12 σημεία στο σπίτι που ξεχνάς να καθαρίσεις
iStock

12. Τη θήκη για τα μαχαιροπίρουνα στο συρτάρι της κουζίνας

Βρίσκεται συνήθως στο πρώτο συρτάρι και, καθώς είναι αυτό που ανοίγει συχνότερα από κάθε άλλο, συγκεντρώνει και την περισσότερη βρωμιά, από σκόνη μέχρι τριχούλες και ψίχουλα. Μην το σκέφτεσαι καν! Μια φορά τον μήνα βγάζε την, πλένε την στον νεροχύτη με σφουγγάρι και απορρυπαντικό και αφού στεγνώσει βάζε την ξανά στη θέση της.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.