iStock

3 ΜΑΓΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι καταδύσεις είναι μια δραστηριότητα για μικρούς και μεγάλους και στη χώρα μας οι ευκαιρίες για μια βόλτα στον βυθό είναι πολλές. Αν δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, η εκπαιδεύτρια Κατερίνα Κακαβίτσα προτείνει 3 ξεχωριστούς προορισμούς.

«Ο βυθός είναι το τελευταίο σύνορο ελευθερίας στον πλανήτη», μου είχε πει πριν από λίγους μήνες ο δύτης και φωτογράφος Στέφανος Κόντος. Πόσο δίκιο είχε. Μόνο εκεί μπορούμε πραγματικά να… αποσυνδεθούμε από καθετί τεχνητό και να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και τον εαυτό μας. Πέρα, όμως, από… μορφή ψυχοθεραπείας, ο βυθός προσφέρεται για εξερεύνηση, χαλάρωση, παιχνίδι. Οι καταδύσεις (που λανθασμένα έχουμε ταυτίσει μόνο με τους καλοκαιρινούς μήνες) είναι η ιδανική δραστηριότητα για μια χώρα όπως η Ελλάδα.

Αν, τώρα, αναρωτιόμαστε πώς και από πού να ξεκινήσουμε, η Κατερίνα Κακαβίτσα, SSI & PADI Scuba Diving Instructor στο Amorgos Diving Center στην παραλία της Αιγιάλης, προτείνει 3 αξιόλογους καταδυτικούς προορισμούς και προσφέρει μερικές συμβουλές, που καλό είναι να έχουμε υπόψη πριν ξεκινήσουμε τις περιηγήσεις στον βυθό.

Λίγα λόγια για τις καταδύσεις

Σε γενικές γραμμές, η αυτόνομη κατάδυση (κατάδυση με μπουκάλα) είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 10 ετών. Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί μια δραστηριότητα, την οποία μπορεί να απολαύσει όλη οικογένεια, χειμώνα - καλοκαίρι.

Ωστόσο, αν υπάρχει υποκείμενο νόσημα, καλό είναι πριν ξεκινήσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τα πρώτα βήματα

Ο χρόνος που χρειάζεται για να κάνει κάποιος μια κατάδυση γνωριμίας είναι μόλις 2,5 ώρες. Όπως λέει η Κατερίνα, αρχικά αποκτάμε βασικές θεωρητικές γνώσεις για τη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος και τον εξοπλισμό. Στη συνέχεια, σε πολύ μικρές ομάδες (και πάντα συνοδεία πιστοποιημένου εκπαιδευτή) προχωράμε στην πρώτη κατάδυση, ώστε να δούμε αν η δραστηριότητα αυτή μας αρέσει, αν θέλουμε να γίνουμε πιστοποιημένοι δύτες. Μάλιστα, μέσα σε μόλις 3 μέρες μπορεί κάποιος (ακόμα και ένα παιδί) να αποκτήσει την πρώτη πιστοποίηση.

Όσο για τους πιο προχωρημένους; Η εκπαιδεύτρια προτείνει όταν επισκέπτονται νέα μέρη να καταδύονται μαζί με έναν ντόπιο οδηγό-δύτη, ο οποίος γνωρίζει τον βυθό, τις τοπικές ιδιαιτερότητες, τα πιο ενδιαφέροντα σημεία.

3 καταδυτικοί προορισμοί στην Ελλάδα που αξίζει να επισκεφτούμε
iStock

Προορισμός #1: Αμοργός

Είναι το νησί του «Απέραντου Γαλάζιου» και όποιος το επισκεφτεί καταλαβαίνει γιατί. Η Αμοργός έγινε διάσημη για τα μοναδικά νερά της και είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους προορισμούς για αυτόνομη (με μπουκάλα), αλλά και για ελεύθερη (με άπνοια) κατάδυση. «Το Αιγαίο έχει πολλά σημεία για καταδύσεις με εξαιρετική ορατότητα, αλλά τα νερά της Αμοργού είναι μοναδικά. Οι επιλογές είναι πολλές τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους δύτες. Οι πρώτοι μπορούν να επισκεφτούν μοναδικές σπηλιές, ενώ οι δεύτεροι αρχαιότητες και αψίδες με πλούσια θαλάσσια ζωή» λέει η Κατερίνα Κακαβίτσα.

iStock

Προορισμός #2: Νάξος

Είναι ένα νησί με πολλές ανέσεις και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να επισκεφτείτε μικρότερα νησιά. «Διαθέτει νερά με πολύ καλή ορατότητα και υπάρχουν ενδιαφέροντα σημεία για όλα τα επίπεδα δυτών. Μάλιστα, ένας αρχάριος δύτης έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί ακόμα και ένα ναυάγιο, ενώ οι δύτες με μεγαλύτερη εμπειρία σίγουρα δεν θα βαρεθούν. Επιπλέον, όποιες θέλει να εντάξει περισσότερη κίνηση στο πρόγραμμά του, μπορεί να συνδυάσει τις καταδύσεις με άλλες δραστηριότητες, όπως windsurf και kite-surf» αναφέρει η ίδια.

3 καταδυτικοί προορισμοί στην Ελλάδα που αξίζει να επισκεφτούμε
iStock

Προορισμός #3: Ζάκυνθος

«Ο βυθός του Ιονίου και τα νερά του είναι πολύ διαφορετικά από αυτά του Αιγαίου. Το δυτικό μέρος του νησιού είναι απότομο και προσφέρεται για καταδύσεις σε υποθαλάσσια τείχη, ενώ στον βορρά θα συναντήσετε ένα από τα πιο γνωστά φυσικά αξιοθέατα της Ζακύνθου, τις Γαλάζιες Σπηλιές. Οι αρχάριοι είναι πιθανόν να κολυμπήσουν δίπλα σε θαλάσσιες χελώνες, ενώ εκείνοι με περισσότερη εμπειρία έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν σπήλαια, τα οποία είναι προσβάσιμα ακόμα κι από δύτες που δεν διαθέτουν γνώσεις στη σπηλαιοκατάδυση (π.χ. δεν είναι στενά και έχουν πολλές διεξόδους)» εξηγεί.

Πριν ξεκινήσουμε τις καταδύσεις

Αν δεν ξέρουμε τι να αναζητήσουμε σε μια καταδυτική σχολή, η Κατερίνα επισημαίνει 3 βασικά σημεία:

  1. Η ιστοσελίδα της επιχείρησης και η αναλυτική παρουσίαση της δομής των μαθημάτων δίνει μια εικόνα του πόσο οργανωμένη είναι η σχολή και αν λειτουργεί συστηματικά.
  2. Μιλάμε –έστω και τηλεφωνικά– με τον εκπαιδευτή. Το ξεκίνημα μιας νέας δραστηριότητας και μάλιστα σε ένα άγνωστο για τον άνθρωπο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Είναι, επομένως, σημαντικό να μιλήσουμε για ό,τι μας απασχολεί και να βρούμε έναν εκπαιδευτή που μας εμπνέει εμπιστοσύνη.
  3. Διαβάζουμε κριτικές ανθρώπων που έχουν επισκεφτεί το καταδυτικό κέντρο. Τα πολλά και θετικά reviews είναι ένα καλό σημάδι για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται. Γενικά, εστιάζουμε στα πιο πρόσφατα, έχοντας ωστόσο κατά νου το πότε άνοιξε η σχολή και ότι το τι συνέβαινε πέρυσι μπορεί να μην έχει σχέση με το τι συμβαίνει φέτος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.