iStock

5 ΛΟΓΟΙ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΤΟ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Είναι καλό να αφήνεις το κλιματιστικό ανοιχτό τη νύχτα; Μάθε πώς να κοιμάσαι καλύτερα, εξοικονομώντας ενέργεια και προστατεύοντας την υγεία σου.

Όταν πέφτεις για ύπνο με τον/τη σύντροφό σου, ποιο είναι το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε; Αν κρίνω από τους γύρω μου, η χρήση του κλιματιστικού στο υπνοδωμάτιο είναι συχνά λόγος για μικρές (ή και μεγαλύτερες) διαφωνίες. Ειδικά τώρα, που οι καύσωνες έχουν ξεκινήσει να χτυπούν την πόρτα μας, ίσως η πιο συχνή διαπραγμάτευση αφορά το πόση ώρα θα λειτουργήσει το κλιματιστικό τη νύχτα.

Όταν η ζέστη γίνεται αφόρητη, η απάντηση είναι αναμενόμενη, αφού το κλιματιστικό αποτελεί τον πιο γρήγορο τρόπο να δροσίσεις το δωμάτιο και να δημιουργήσεις ένα άνετο περιβάλλον για ύπνο. Αφήνοντάς το ανοιχτό όλη τη νύχτα, αποφεύγεις τον ιδρώτα και, θεωρητικά, απολαμβάνεις έναν ήρεμο ύπνο.

Όμως, είναι πάντα τα πράγματα τόσο ξεκάθαρα; Ακόμα και στην Ελλάδα, με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, ίσως δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιείς κάθε βράδυ, όλο το βράδυ. Πέρα από τον «φουσκωμένο» λογαριασμό ρεύματος, η συνεχής λειτουργία του κλιματιστικού μπορεί να έχει και άλλες αρνητικές επιπτώσεις. Ας δούμε γιατί το να κλείνεις το κλιματιστικό σου τη νύχτα μπορεί να είναι μερικές φορές καλύτερη επιλογή.

1. Το κρύο χαλάει τον ύπνο

Όπως η ζέστη σου χαλάει τον ύπνο, το ίδιο μπορεί να κάνει και το παγωμένο δωμάτιο. Πόσες φορές έχεις ξυπνήσει τρέμοντας από το κρύο, επειδή κάποιος αποφάσισε να βάλει το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία; Για να απολαύσεις έναν καλό ύπνο είναι σημαντικό να αποφεύγεις τα άκρα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα δροσερό, άνετο περιβάλλον. Επομένως, μην βάζεις το κλιματιστικό στους 18 βαθμούς, αλλά επίλεξε μια θερμοκρασία γύρω στους 24-26°C.

κλιματιστικό και βράδυ
iStock

2. Ξηραίνει τον αέρα

Τα κλιματιστικά απομακρύνουν την υγρασία από τον αέρα, κάτι που μπορεί να ξηράνει το δέρμα, τα μάτια, τον λαιμό και τις ρινικές διόδους. Αν το αφήνεις σε λειτουργία όλη τη νύχτα, είναι πιθανό να ξυπνάς με αίσθημα φαγούρας στα μάτια ή ξηρότητα στον λαιμό. Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί επίσης να επιδεινώσουν τυχόν αναπνευστικά προβλήματα, ιδιαίτερα σε άτομα με σχετική ευαισθησία.

3. Αλλεργίες

Αν δεν καθαρίζεις τακτικά το κλιματιστικό σου, έχεις μέσα στο υπνοδωμάτιο μια πιθανή εστία σκόνης, μούχλας ή βακτηρίων, τα οποία κυκλοφορούν στον αέρα και προκαλούν αλλεργίες, άσθμα ή λοιμώξεις. Ο κρύος αέρας μπορεί επίσης να ερεθίσει την αναπνευστική οδό, οδηγώντας σε βήχα ή συριγμό σε όσους έχουν προϋπάρχουσες παθήσεις.

4. Ο θόρυβος και τα φωτάκια

Ο ήχος του κλιματιστικού, ακόμα κι αν είναι διακριτικός, μπορεί να σου χαλάσει τον ύπνο, ειδικά αν είσαι ευαίσθητος στους θορύβους. Το ίδιο ισχύει και για τα φωτάκια λειτουργίας που αναβοσβήνουν.

κλιματιστικό και βράδυ
iStock

5. Πόνοι και μυϊκή δυσκαμψία

Αν υποφέρεις από πόνους στις αρθρώσεις ή τους μυς, εξαιτίας π.χ. κάποιου τραυματισμού, κακής στάσης σώματος ή ακατάλληλου στρώματος, το κλιματιστικό μπορεί να επιδεινώνει την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει συσπάσεις στους μυς και κράμπες. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύσου έναν γιατρό για επίμονους πόνους ή προβλήματα ύπνου και έλεγξε αν το κρεβάτι ή το περιβάλλον ύπνου σου χρειάζονται προσαρμογές.

Το να αφήνεις το κλιματιστικό ανοιχτό όλη τη νύχτα μπορεί να σε δροσίσει, αλλά συχνά συνοδεύεται από προβλήματα. Δοκίμασε να το κλείνεις μετά από λίγες ώρες ή να βασίζεσαι σε εναλλακτικές λύσεις, όπως ανεμιστήρες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.