iStock

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΠΟΥΦΕΔΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ

Οι μπουφέδες πρωινού στα ξενοδοχεία είναι συχνά προκλητικοί. Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας για να μην έρθουμε σε δύσκολη θέση και να μην ταλαιπωρήσουμε τους γύρω μας;

Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ προτιμώ τους μπουφέδες από οτιδήποτε άλλο μπορεί να υπάρχει διαθέσιμο ως λύση στο «τι θα φάω σήμερα». Ιδιαίτερα όταν είμαι σε διακοπές. Να είναι το κατοχικό μου σύνδρομο; Να είναι το αίσθημα του ακόρεστου ή η αναποφασιστικότητα που με χαρακτηρίζει γενικά; Δεν έχω σαφή απάντηση. Αυτό που ξέρω είναι πως απολαμβάνω να δοκιμάζω ό,τι αντιλαμβάνεται ως ενδιαφέρον ο εγκέφαλος μου, καθώς διασχίζω τους διαδρόμους με τις άπειρες επιλογές.

Μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σε πείσει πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που κυκλοφορούν λίστες με κανόνες συμπεριφοράς στους μπουφέδες πρωινών σε ξενοδοχεία. Στόχος, όλοι όσοι είμαστε στη συγκεκριμένη αίθουσα θα απολαύσουμε τη διαδικασία.

Στα πολύ βασικά είναι:

  • Η ευγένεια προς το προσωπικό.
  • Να μην προκαλούμε χάος, π.χ. «κόβοντας» σε ουρές για να κερδίσουμε προτεραιότητα, λες και είμαστε στην εφορία.
  • Να μην αφήνουμε πίσω μας χάος (γιατί μάνα έχει γεννήσει και τον άνθρωπο που ακολουθεί εμάς στον μπουφέ και όποιον καθαρίσει ό,τι έχουμε αφήσει στο τραπέζι).
μπουφές πρωινού
iStock
Breakfast in hotel restaurant

Ακολουθούν πέντε ακόμη κανόνες του «πρωτόκολλου» που οφείλουμε να τηρούμε αν θέλουμε να λέμε πως είμαστε ευγενείς και σεβόμαστε τον συνάνθρωπο.

1. Δεν πάμε στον μπουφέ τελευταία στιγμή

Άρθρο στους Sunday Times λέει πως υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που μπορούμε να κάνουμε χρήση μπουφέ, για το οποίο ενημερωνόμαστε κατά την άφιξή μας. Αν εμφανιστούμε λίγο πριν κλείσουν οι πόρτες, θα φάμε ό,τι έχει απομείνει, ενώ το προσωπικό θα προσπαθεί να καθαρίσει τον χώρο γιατί ακολουθεί και γεύμα και κάποτε πρέπει και να ξεκουραστεί. Αν πάλι πάμε πρώτοι πρώτοι, θα πεινάσουμε πριν καν μεσημεριάσει. Το αργότερο που προτείνεται είναι 20 λεπτά πριν από το deadline.

2. Δεν ανοίγουμε διαλόγους πάνω από τα σκεύη

Κάθε τρόφιμο που διατίθεται συνοδεύεται και από ένα εργαλείο με το οποίο μπορείς να το πιάσεις (κουτάλα, τσιμπίδα κλπ). Για το ψωμί υπάρχει ειδική πετσέτα, που δεν έχει τοποθετηθεί για διακοσμητικούς λόγους. Το Washington State University επισημαίνει επίσης ότι κάποια σκεύη με φαγητά της ώρας είναι ανοιχτά.

μπουφές
iStock
People taking food during breakfast, closeup. Buffet service

Ως εκ τούτου, για την υγεία όλων είναι καλό να μη μιλάμε δυνατά, να μη βήχουμε και να μη φταρνιζόμαστε από πάνω, για να μην εκτοξεύονται σταγονίδια. Προφανώς και δεν πιάνουμε με τα χέρια τα τρόφιμα και ποτέ δεν αρχίζουμε να τρώμε όσο περιμένουμε τη σειρά μας σε ουρά, γιατί πάλι μπορούμε να μολύνουμε τα υπόλοιπα φαγητά.

3. Ζητάμε με ευγένεια κάτι που λείπει

Αν έχουν τελειώσει π.χ. τα αβγά ή κάτι άλλο που θα θέλατε να φάτε, ενημερώνετε ευγενικά τους υπεύθυνους. Τονίζεται πως το προσωπικό του ξενοδοχείου επιβλέπει συχνά τον μπουφέ για να εντοπίσει και να καλύψει ελλείψεις. Ωστόσο, σε ώρες αιχμής μπορεί να προκύψει έλλειψη. Δεν χάθηκε ο κόσμος.

4. Γεμίζουμε το πιάτο αφού αδειάσει

Αντί να δημιουργούμε βουνά με διάφορα που έχουμε επιλέξει για να φάμε και να αφήνουμε τα μισά, είναι προτιμότερο να βάζουμε ό,τι νιώθουμε πως θέλουμε στην πρώτη βόλτα, να το φάμε και, εάν έχουμε «χώρο» ή διάθεση και για κάτι άλλο, σηκωνόμαστε ξανά. Το food waste είναι ήδη τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να βάζουμε και άλλα λιθαράκια. Επίσης, δεν χρειάζεται να προκαλούμε κυκλοφοριακή συμφόρηση, περιμένουν να εξυπηρετηθούν κι άλλοι άνθρωποι.

πρωινό
iStock

5. Ζητάμε βοήθεια με τις συσκευές

Σε περίπτωση που δεν είστε βέβαιοι για το πώς λειτουργεί ένα μηχάνημα (π.χ. η φρυγανιέρα ή η καφετιέρα), δεν είναι ντροπή να ζητήσουμε τη βοήθεια του προσωπικού, αντί να παλεύουμε μόνοι με τα «θηρία» και ενδεχομένως να προκαλέσουμε ζημιά.

Bonus: Να φτιάξω στον μπουφέ τάπερ για μετά ή όχι;

Το μεγαλύτερο θέμα που αφορά τα πρότυπα συμπεριφοράς σε μπουφέ ξενοδοχείου είναι αν είναι ορθό να παίρνουμε τρόφιμα σε αλουμινόχαρτο ή τάπερ, για να τα φάμε αργότερα. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για κάτι που κάνουμε πολλοί. Όλα, όμως, θέλουν ένα μέτρο. Δηλαδή, να μην είμαστε άπληστοι.

Προτιμότερο είναι πάντα να φάμε κάτι παραπάνω στο πρωινό, ώστε να βγάλουμε με άνεση –και χωρίς να πεινάμε– τις ώρες που θα ακολουθήσουν σε εξερευνήσεις. Ή, αν θέλουμε να βάλουμε κάτι στην τσάντα για αργότερα, να ρωτήσουμε πρώτα αν μπορούμε να το κάνουμε προς το τέλος του πρωινού και να ζητήσουμε ειδική συσκευασία για take away – πολλά ξενοδοχεία είναι κατάλληλα προετοιμασμένα. Υπάρχουν και αυτά που ενημερώνουν πως σύμφωνα με την πολιτική τους δεν μπορεί να βγάλεις φαγητά από την αίθουσα του πρωινού.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.