iStock

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑΣ PET GROOMER ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΟΥ

Ρωτήσαμε έναν εξαιρετικό pet groomer τι πρέπει να κάνεις συστηματικά για να εξασφαλίζεις την καθαριότητα αλλά και την υγεία του σκύλου σου.

Η ειδικότητα του pet groomer προέκυψε από ανάγκη. Ήμασταν πολλοί που κάναμε τόσα πράγματα λάθος ως προς την περιποίηση και την υγιεινή των σκύλων μας, ώστε να τους προκαλούμε θέματα υγείας. Έτσι, εμφανίστηκε η υπηρεσία ειδικών να μας σώσει, ανθρώπων που εκπαιδεύονται για να φροντίζουν σωστά τα κατοικίδια μας.

Βέβαια, όπως συμβαίνει με όλα τα επαγγέλματα, δεν είναι κάθε pet groomer άριστος. Και κάπως έτσι ήρθε η στιγμή να καταθέσω το κάψιμο της ράχης της Μυσιρλούς, σε μπάνιο που της έκανε ειδικός. Όπως μου είπε η κτηνίατρος, είτε δεν αφαιρέθηκε επαρκώς το σαμπουάν, είτε προέκυψε το έγκαυμα στο στέγνωμα.

Αν έχεις δεις μια φορά το ζώο σου «πεσμένο», να είναι κουρνιασμένο σε μια γωνιά και να μη σε αφήνει να το πλησιάσεις, να τρέμει κάθε φορά που προσπαθείς να το χαϊδέψεις στην πλάτη, καταλαβαίνεις την ανάγκη να αναζητάς κάποιον που τουλάχιστον μπορεί να εγγυηθεί την υγεία του, μαζί με την καθαριότητά του.

Έτσι ανακάλυψα τον Βασίλη Πορτοκάλη, του ενός τοίχου γεμάτου με σχετικά πτυχία και πιστοποιήσεις. Ήταν ο πρώτος που αρνήθηκε να κουρέψει τον Μπέμπη, του διπλού τριχώματος, λέγοντας μου πως «το κούρεμα σε αυτό τον τύπο τρίχας κάνει ευάλωτους τους σκύλους σε δερματικά. Συμβιβάσου με την τρίχα, αφού τη χρειάζεται το ζώο σου». Έτσι κέρδισε την εμπιστοσύνη μου και το συνεχίσαμε από εκεί.

Όταν αναζήτησα τα βασικά do and don’t όσων θέλουν να καθαρίζουν μόνοι τους σκύλους τους, επικοινώνησα μαζί του. Ακολουθούν όσα μου είπε.

5 πράγματα που ένας pet groomer θέλει να κάνεις στο σκύλο σου
iStock

1. Καλό ξέβγαλμα και στέγνωμα στο τρίχωμα

«Είναι πολλοί αυτοί που είτε δεν ξεβγάζουν καλά το τρίχωμα, είτε δεν το στεγνώνουν καλά. Αν δεν ξεβγάλεις καλά, ο σκύλος παθαίνει δερματικά με το σαπούνι που μένει στο δέρμα του. Αν δεν στεγνώσεις καλά, η υγρασία γίνεται πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν μύκητες». Δηλαδή, ο σκύλος μας παθαίνει ό,τι συμβαίνει και σε εμάς, σε ανάλογες συνθήκες.

Και τι μπορούμε να κάνουμε, εάν δεν κάθεται ο τετράποδος φίλος μας να τον στεγνώσουμε καλά με το πιστολάκι; «Είναι προτιμότερο να μην τον κάνετε μόνοι μπάνιο». Εκτός κι αν είναι μονό το τρίχωμα και αποτελείται από λεπτές τρίχες, άρα στεγνώνει αμέσως.

Ένα άλλο tip που έδωσε ο Βασίλης, είναι το εξής: «Συνήθως, όσοι κάνουν μπάνιο μόνοι τον σκύλο τους, χρησιμοποιούν μόνο το σαμπουάν, που πέραν της βρωμιάς αφαιρεί και ό,τι καλό υπάρχει στο δέρμα του ζώου, τα θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να αναπληρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται και η χρήση μαλακτικού. Μόνο το σαμπουάν, ξηραίνει το τρίχωμα». Επίσης όπως συμβαίνει σε εμάς.

2. Μην περιμένεις να πας στον pet groomer για καθάρισμα των αυτιών

Ο ειδικός εστίασε και σε κάτι άλλο που δεν συνηθίζουμε να κάνουμε οι κηδεμόνες σκύλων. Είναι το καθάρισμα των αυτιών «τουλάχιστον μια φορά στις 10 ημέρες». Όχι με βαμβάκι, «αφού αφήνει υπολείμματα», αλλά με δίσκους ντεμακιγιάζ, χωρίς να βάλουμε κάποιο υγρό στοιχείο.

5 πράγματα που ένας pet groomer θέλει να κάνεις στο σκύλο σου
iStock

3. Προσοχή στα νύχια

Συνήθως οι σκύλοι που τρέχουν και ξεδίνουν διατηρούν με φυσικό τρόπο σε καλό μήκος τα νύχια τους. Δηλαδή, σε μήκος που δεν προκαλεί πρόβλημα στα οστά. «Τα νύχια θέλουν κόψιμο, καθώς αν τα αφήσουμε μακριά μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στα οστά. Το βάρος του ζώου δεν πέφτει στις πατούσες, αλλά στα νύχια που προεξέχουν και κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να στραβώσει ο σκελετός».

4. Το σωστό καθάρισμα μετά τη βόλτα

Τα υγρά μαντηλάκια που είναι ειδικά για το καθάρισμα των ποδιών (και του πισινού) του σκύλου μας είναι κατάλληλα για να μην πάθει το ζώο αλλεργίες. «Κάτι που μπορεί να προκαλέσουν τα υγρά μαντηλάκια που έχουν φτιαχτεί για ανθρώπους».

Μια εναλλακτική λύση είναι ένα μείγμα με 50-50 νερό και ξύδι «που ωστόσο, δεν χρησιμοποιείται σε άλλα σημεία εκτός από τις πατούσες, αφού προκαλεί ξηρότητα». Υπάρχει κάποια DIY λύση; «Πολλές, αλλά από όσα έχω δει τόσα χρόνια, προτιμώ να μην αναφέρω κάποια, γιατί μπορεί να γίνει παρανόηση».

5 πράγματα που ένας pet groomer θέλει να κάνεις στο σκύλο σου
iStock

5. Ο pet groomer εξηγεί τι βούρτσισμα θέλει κάθε ράτσα

Μετά τη βόλτα, ο Βασίλης προτείνει και ένα βούρτσισμα «για να φύγουν τα χώματα και οι σκόνες». Κάθε πότε πρέπει να χτενίζουμε γενικά τους σκύλους μας;

  • Στα κοντότριχα είναι αρκετό το ένα βούρτσισμα κάθε 3 ημέρες.
  • Εκείνα με το διπλό τρίχωμα θέλουν κάθε ημέρα – όχι πιο αργά από μια φορά το διήμερο. Οι σκύλοι με το διπλό τρίχωμα χρειάζονται το βούρτσισμα, καθώς αφαιρείται με αυτόν τον τρόπο το κάτω στρώμα και έτσι αερίζεται το ζώο.
  • Αυτά που έχουν μπούκλες, χρειάζονται το βούρτσισμα γιατί γεμίζουν τζίβες και μπορεί να πάθουν δερματικά.

Και κάθε πότε πρέπει να κάνουμε μπάνιο τον σκύλο μας; Σύμφωνα με τον ειδικό, ο γενικός κανόνας είναι κάθε 4 με 6 εβδομάδες. Το διάστημα εξαρτάται και από τον σκύλο. Τα κοντότριχα ζώα είναι πολύ λιπαρά, αφού δεν έχουν την προστασία της τρίχας, οπότε το δέρμα παράγει έλαια. Έτσι αρχίζουν να παράγουν ένα ιδιαίτερο άρωμα, που δεν είναι βρωμιά.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.