5 ΣΗΜΑΔΙΑ ΟΤΙ ΤΟ WORK-LIFE BALANCE ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΣΕΝΑ
Μήπως έχεις χάσει τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής; Αν κάποιο από τα παρακάτω σημάδια ισχύει για σένα, τότε η απάντηση είναι «ναι».
Από την εποχή της πανδημίας και μετά, η τηλεργασία έχει μπει για τα καλά στη ζωή πολλών επαγγελματιών. Χάρη στην τεχνολογία, έχουμε πρόσβαση στα μέιλ και στα κάθε λογής έγγραφα ανά πάσα στιγμή. Το «working 9 to 5» έχει χάσει το νόημά του, αφού ο προϊστάμενος, οι συνάδελφοι, οι συνεργάτες μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας ανά πάσα στιγμή. Σε πολλές περιπτώσεις, τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής είναι μια θεωρία χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι όχι απλώς να εργάζονται από το σπίτι, αλλά να ζουν διαρκώς σε ρυθμούς δουλειάς.
Ρίξε μια ματιά στις συνήθειες που ακολουθούν και αν δεις ότι περιγράφουν τη δική σου ζωή, τότε μάλλον χρειάζεται να βάλεις καλύτερα όρια, αν θες βέβαια.
1. Πόσες ώρες εργάζεσαι την εβδομάδα;
Αν συστηματικά φεύγεις από το γραφείο τελευταίος, αν απαντάς σε μέιλ και κάνεις επαγγελματικά τηλέφωνα το Σαββατοκύριακο, αν κλείνεις εκκρεμότητες αφού κοιμηθούν τα παιδιά, τότε κατά πάσα πιθανότητα ξεπερνάς τις 40 ώρες την εβδομάδα. Εδώ, να θυμίσουμε ότι η χώρα μας ξεχώρισε (πάλι!) με την καθιέρωση σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις της 6ήμερης εργασίας (όταν άλλες χώρες προχωρούν στη δοκιμή της 4ήμερης εργασίας), ενώ σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τουλάχιστον οι μισοί εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα απασχολούνται υπερωριακά από τους εργοδότες τους, ενώ σημαντικός αριθμός αυτών δεν αμείβεται ή αμείβεται μερικώς γι’ αυτή την εργασία.
2. Πόσο συχνά πας στην τουαλέτα;
Ξεχνάς να πιεις νερό, άρα δεν χρειάζεται να πας πολλές φορές στο μπάνιο; Ενυδατώνεσαι επαρκώς, αλλά δεν προλαβαίνεις να πας στο μπάνιο λόγω φόρτου εργασίας; Καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είναι επιθυμητή. Όπως λένε οι ειδικοί, καλό είναι να μην αγνοείς τα προειδοποιητικά σημάδια που στέλνει το σώμα σου.
3. Κάθε πότε σηκώνεσαι από την καρέκλα;
Έχεις να απαντήσεις σε μηνύματα, να διαβάσεις εκθέσεις, να ετοιμάσεις παρουσιάσεις, να καλέσεις συναδέλφους. Η δουλειά σε παρασύρει και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι σε πονάει λίγο η μέση, τα γόνατα, ο αυχένας σου. Το να μένεις ακίνητος πολλές ώρες μπροστά σε μια οθόνη δεν βοηθά ούτε το μυαλό, ούτε το σώμα. Μοναδικό αντίδοτο στην κατάσταση αυτή, τα συχνά διαλείμματα. Πέντε λεπτά χαλαρό περπάτημα κάθε 30 λεπτά καθισιού μπορεί να αντισταθμίσουν τις βλαβερές συνέπειες της πολύωρης ακινησίας και σε έναν βαθμό να βελτιώσουν την επαγγελματική σου ζωή.
4. Ζητάς βοήθεια από τους άλλους;
Γενικά, έχεις την εντύπωση ή θες να δίνεις την εντύπωση ότι τα καταφέρνεις μια χαρά και μόνος σου. Ποτέ δεν ζητάς βοήθεια, ποτέ δεν λες «όχι» και ποτέ δεν παραδέχεσαι ότι δυσκολεύεσαι. Προτιμάς να κρύβεις τα αληθινά σου συναισθήματα και να κρατάς τους άλλους χαρούμενους με το να είσαι το «καλό παιδί», ο «αφοσιωμένος υπάλληλος». Αν όμως τα αγνοήσεις για καιρό, τότε αυτά θα γυρίσουν μπούμερανγκ.
ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΖΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.
5. Μήπως μπερδεύεις τις μέρες;
Πόσες φορές έχεις ξυπνήσει κι έχεις αρχίσει να ετοιμάζεσαι για δουλειά, όταν ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι είναι Σάββατο; Αντί όμως να βάλεις πάλι τις πιτζάμες σου και να επιστρέψεις στο κρεβάτι, ετοιμάζεις καφέ, κάθεσαι στο γραφείο και ανοίγεις τον υπολογιστή. Άλλο ένα… φανταστικό Σαββατοκύριακο σε περιμένει και για άλλη μια φορά η επαγγελματική σου ζωή έκατσε στη θέση του οδηγού.