Unsplash Elias E

5 ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΑΠ’ ΟΣΑ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ (ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ)

Μάθε ποια σημεία στο σπίτι σου χρειάζονται τακτικό καθάρισμα αλλά συνήθως «ξεφεύγουν» από τη γενική καθαριότητα.

Όταν έρχεται η μέρα για «τη γενική» του σπιτιού, οι σκέψεις εμφανίζονται στο μυαλό μου και σαν να μην ξέρουν προς τα πού να κατευθυνθούν. Από πού να ξεκινήσω; Σαλόνι, κουζίνα, ξεσκόνισμα, καθάρισμα μπάνιου, τζάμια; Και στο τέλος η κλασική απορία: Τα έχω κάνει όλα; Η απάντηση είναι συνήθως αρνητική, αφού όλο και κάτι θα μου ξεφύγει.

Αν το καλοσκεφτείτε, υπάρχουν ορισμένα σημεία στο σπίτι που συχνά ξεχνάμε να τα καθαρίσουμε, παρόλο που θεωρούνται μέρη με πολλά μικρόβια! Συγκεντρώσαμε παρακάτω πέντε από αυτά, μαζί με ορισμένους τρόπους για να τα καθαρίσετε πιο εύκολα.

1. Η θήκη για την οδοντόβουρτσα

Η θήκη για την οδοντόβουρτσα τείνει να συγκεντρώνει πολλά μικρόβια επειδή βρίσκεται στο μπάνιο, ένα από τα μέρη του σπιτιού στο οποίο υπάρχουν πολλά βακτήρια, ιδιαίτερα αυτά των κοπράνων. Μια οδηγία λέει ότι θα πρέπει να κλείνουμε το καπάκι της λεκάνης κάθε φορά που τραβάμε το καζανάκι, ώστε να μην διασπείρονται τα βακτήρια κοπράνων σε όλο το μπάνιο.

Για να καθαρίσετε τη θήκη για την οδοντόβουρτσα υπάρχουν πολλοί τρόποι. Μία μέθοδος είναι να χρησιμοποιήσετε ξίδι, ένα αποτελεσματικό σπιτικό μαντζούνι για τα μικρόβια. Ρίξτε ξίδι στο εσωτερικό της θήκης ή αφήστε την βυθισμένη σε διάλυμα ξιδιού για περίπου 30 λεπτά για αποτελεσματικό καθαρισμό.

Εναλλακτικά, μπορείτε να τη βάλετε με ένα πρόγραμμα στο πλυντήριο πιάτων. Μόνο προσοχή στο υλικό: Ελέγξτε αν οι οδηγίες για τη συγκεκριμένη θήκη το απαγορεύουν.

σπίτι πιάτα
iStock

2. Σφουγγάρια και πετσέτες πιάτων

Τα σφουγγάρια και οι πετσέτες μαζεύουν κάθε είδους βρωμιά, γι’ αυτό και θεωρούνται από τα σημεία του σπιτιού με τα περισσότερα μικρόβια.

Κατ’ αρχάς, φροντίστε να έχετε διαφορετικό σφουγγάρι για το πλύσιμο των πιάτων και διαφορετικό για το πλύσιμο του πάγκου. Ακόμη και ένα σφουγγάρι που απολυμαίνεται συχνά μπορεί να συσσωρεύσει βακτήρια με την πάροδο του χρόνου, οπότε αντικαταστήστε το σφουγγάρι για τα πιάτα σας κάθε δύο εβδομάδες, ή νωρίτερα αν αναπτύξει οσμή ή διαλυθεί.

Όσον αφορά τις πετσέτες της κουζίνας, οι συστάσεις λένε ότι πρέπει να τις αλλάζετε καθημερινά. Ωστόσο, στο πόσο συχνά θα τις αλλάζουμε παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως το πόσο συχνά χρησιμοποιείται η πετσέτα και για ποιο λόγο.

3. Το δοχείο νερού της καφετιέρας

Είναι πολύ πιθανό στο δοχείο της καφετιέρας σας να εμφανιστεί μούχλα. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή και μην αμελείτε την καθαριότητά του. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αναλογία 1 νερό / 1 λευκό ξίδι για καθαρισμό μία φορά τον μήνα.

σπίτι πιατάκι σκύλου
Unsplash Marco Giuseppe

4. Τα μπολ για τα κατοικίδια στο σπίτι

Για ένα πιο καθαρό σπίτι, φροντίστε να πλένετε συχνά τα μπολάκια φαγητού και νερού των κατοικιδίων σας με ζεστό νερό και σαπούνι. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό και στεγνώστε. Επίσης, κρατήστε ένα σφουγγάρι για να καθαρίζετε αποκλειστικά τα αντικείμενά τους.

Ακόμη, η ιστοσελίδα με πληροφορίες για την υγεία Healthline συνιστά:

  • Καθημερινό πλύσιμο των μπολ των κατοικιδίων με ζεστό σαπουνόνερο.
  • Τακτικό καθάρισμα των σκληρών παιχνιδιών τους με ζεστό σαπουνόνερο.
  • Πλύσιμο των μαλακών παιχνιδιών κάθε μήνα.

5. Κουμπιά, πόμολα και διακόπτες στο σπίτι

Τα πόμολα από τις πόρτες του σπιτιού, οι διακόπτες από τα φώτα και τα κουμπιά σε όλων των ειδών τις συσκευές είναι προφανή σημεία συγκέντρωσης μικροβίων.

Όπως αναφέρει το Healthline σε σχετικό άρθρο, μπορείτε να καθαρίζετε αυτές τις επιφάνειες χρησιμοποιώντας απολυμαντικά μαντηλάκια (διαφορετικά κάθε φορά).

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.