iStock

ΚΑΝΤΕ ΠΙΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΕ 5 ΒΗΜΑΤΑ

Είμαστε λαός που του αρέσει η αφθονία, πόσο μάλλον στο γιορτινό τραπέζι. Τι θα κάνουμε, όμως, τα φαγητά που και φέτος θα περισσέψουν; Ή, μάλλον, πώς θα φροντίσουμε να κάνουμε γιορτινά τραπέζια χωρίς σπατάλη;

Ενώ απολαμβάνω τον δεύτερο κουραμπιέ, το ράδιο παίζει για χιλιοστή φορά το «All I want for christmas is you». Και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα γιορτινά τραπέζια. Ναι, θέλουμε να δώσουμε και να πάρουμε αγάπη τις μέρες αυτές, αλλά δεν μας χαλάει να την συνοδεύσουμε με λίγη γαλοπούλα, μερικά μελομακάρονα και άφθονο κρασί.

Μην παρεξηγηθώ, τα Χριστούγεννα είναι μια ωραία γιορτή. Όλα μοιάζουν καλύτερα και όλοι γινόμαστε λίγο καλύτεροι. Σε κάποια πράγματα. Όχι σε όλα.

Το «κατοχικό σύνδρομο» φαίνεται να περνάει από γενιά σε γενιά και παρά την κρίση το γιορτινό τραπέζι δεν μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από φαντασμαγορικό. Αποτέλεσμα; Ένας τεράστιος όγκος φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια.

5 tips για πιο «πράσινα» γιορτινά τραπέζια

Τα τρόφιμα είναι ένα πολύτιμο αγαθό. Όταν τα σπαταλάμε, σπαταλάμε και τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για την καλλιέργεια και τη μεταφορά τους, όπως είναι η ενέργεια και το νερό. Επιπλέον, η αποσύνθεσή τους στις χωματερές συμβάλλει στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να κάνουμε για να «πρασινίσουμε» λίγο το χριστουγεννιάτικο και πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας; Λίγα και απλά πράγματα αρκούν.

5 tips για γιορτινά τραπέζια χωρίς σπατάλη
iStock

1. Στην προετοιμασία ενός γιορτινού τραπεζιού

Η  ιδέα που έχουμε για την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουμε στο γιορτινό τραπέζι απέχει πολύ από το τι πραγματικά μπορούμε να φάμε. Αν δεν θέλετε να αρκεστείτε στον λόγο μου, ρίξτε μια ματιά στα τραπέζια που θα παραβρεθείτε φέτος. Συνήθως αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που χρειαζόμαστε.

Αν, λοιπόν, περιμένουμε κόσμο στο σπίτι, φροντίζουμε να φτιάξουμε ένα πλάνο με τον αριθμό των ατόμων που θα υποδεχτούμε και υπολογίζουμε τι ποσότητες υλικών θα χρειαστούμε. Η σκέψη «ας πάρω κάτι παραπάνω μήπως και χρειαστεί», καλό είναι να μην μας παρασύρει. Πόσες φορές στο παρελθόν έχουμε ξεμείνει από φαγητό τις μέρες αυτές;

2. Πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ

Πριν ξεκινήσουμε τις αγορές, ετοιμάζουμε μια λίστα με όσα θα χρειαστούμε (και την τηρούμε ευλαβικά). Ας μην πέσουμε στην παγίδα των προσφορών τύπου «1+1 δώρο». Πολλές φορές καταλήγουμε να αγοράζουμε περισσότερα τρόφιμα από όσα έχουμε ανάγκη, τα οποία είτε χαλάνε είτε αναγκαζόμαστε να καταναλώσουμε καταχρηστικά (και να βαρυστομαχιάσουμε) προκειμένου να μην καταλήξουν στα σκουπίδια.

Εάν όντως είναι απαραίτητο να έχουμε κάτι έξτρα, ας προμηθευτούμε τρόφιμα που μπορούμε να διατηρήσουμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

5 tips για γιορτινά τραπέζια χωρίς σπατάλη
Kraken images/ Unsplash

3. Στη συντήρηση των τροφίμων

Και πήγαμε στο σούπερ μάρκετ. Και γεμίσαμε το αμάξι σακούλες (ιδανικά πάνινες/επαναχρησιμοποιούμενες). Και μεταφέραμε τα πράγματα στο σπίτι. Έχουμε σκεφτεί πού θα φυλάξουμε τα ευπαθή προϊόντα και πού θα αποθηκεύσουμε τα φαγητά που μπορεί να περισσέψουν;

Πριν ξεκινήσουμε τις αγορές, ας βεβαιωθούμε ότι έχουμε χώρο στο ψυγείο και την κατάψυξη, και ότι διαθέτουμε αρκετά δοχεία αποθήκευσης. Ας βεβαιωθούμε, επίσης, ότι δεν έχουμε ήδη κάποια από τα υλικά που σκοπεύουμε να αγοράσουμε.

4. Προσοχή στις μερίδες

Τα περισσότερα από τα διατροφικά απορρίμματα του γιορτινού τραπεζιού προέρχονται από τα φαγητό που έχουμε αφήσει μισοφαγωμένο στο πιάτο μας.

Φέτος, αντί να σερβίρουμε εμείς τους καλεσμένους, ας βάλουμε το φαγητό σε πιατέλες στη μέση του τραπεζιού. Ο καθένας θα βάλει την ποσότητα που θέλει και αν το επιθυμεί να πάρει δεύτερη μερίδα. Καλό είναι, επίσης, να προσφέρουμε πρώτα το φαγητό με μικρή διάρκεια ζωής και στη συνέχεια το φαγητό με μεγαλύτερη.

5 tips για γιορτινά τραπέζια χωρίς σπατάλη
Jay Wennington/ Unsplash

Αν –παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μας– περισσέψει φαγητό, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σε επόμενα γεύματά μας. Φύλλα, κοτσάνια, κόκκαλα μπορούν να φυλαχτούν στην κατάψυξη και να μετατραπούν σε ζωμούς. Τα περισσεύματα από κρέας και λαχανικά γίνονται σούπες και γέμισμα για σάντουιτς, μπαίνουν σε πιάτα ζυμαρικών και σε σαλάτες.

5. Προσφέρουμε γεύματα αγάπης

Για αρχή, αν μας περισσέψει φαγητό, μπορούμε να οργανώσουμε ένα δεύτερο εορταστικό γεύμα, ενθαρρύνοντας τους φίλους μας να ετοιμάσουν τις δικές τους συνταγές με περισσεύματα. Μπορούμε, ακόμα, να τους ζητήσουμε να φέρουν μαζί τους ταπεράκια, για να πάρουν φαγητό φεύγοντας. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάντα οργανώσεις, τράπεζες τροφίμων, συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη από ένα ζεστό πιάτο φαγητό και ένα «χρόνια πολλά».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.